Spådommer for 2019

“Jeg tror definitivt Oslo Børs står høyere om ett år”. Vår faste bloggskribent Richard Paulsen har skrevet om hans spådommer for 2019, med tanke på oljepris, boligmarkedet, blockchain og andre emner.

Aksjemarkedet

Vi står i en svært heldig situasjon. Oslo Børs og de internasjonale børsene starter kalenderåret etter en 15-18% korreksjon i aksjemarkedet. Jeg tror definitivt Oslo Børs står høyere om ett år, men sannsynligvis vil første halvår være ruglete. Nøkkelen er når sentralbankene blir duete igjen, og utsetter rentehevinger eller snakker rentekurven ned.

Av rebound kandidater vil jeg peke på alt av teknologi. “Software eats the world”. De største har best utgangspunkt til å kapitalisere på nye forbruksvaner. Se bare hvor mer tilbøyelig du er i dag for å betale 9-10 USD i måneden for en digital tjeneste, enn du var for fem år siden.

De fleste jeg snakker med i shippingbransjen er bullish på tørrbulk for det kommende året. Lav flåtevekst og en ny handelsavtale mellom Kina og USA kan sette fart på ratene. Personlig er jeg mer lunken, rett og slett fordi lav flåtevekst også var storyen i 2018. I tillegg bremser økonomien i Kina og en ny handelsavtale er ikke nødvendigvis bullish for Kina, men for USA!

Flere har spurt om IMO 2020, som er en ny regel for sulfur innhold på drivstoff til skip. Torbjørn Kjus og Vistin Trading har satset på at prisen på lav-sulfur drivstoff vil stige som følge av disse reglene blir innført 1. januar 2020. Altså om ett år. Jeg tror det blir vanskelig å tjene penger på dette, ettersom “traden” og analysen har vært alment kjent i over ett år. Det betyr at aktørene har kunnet posisjonere seg deretter. Sorry, dette er ikke gratis penger på gaten i 2019.

Oljepris

Den kommer til å ende året høyere enn den starter, men ettersom nesten samtlige aktører bommet på korreksjonen i høst, er det desto vanskeligere å spå tidspunktet for bunnen. Akkurat nå ser det beksvart ut, og jeg ville vært forsiktig. Grunnen til at jeg tror den stiger over en 12 måneders periode er at både OPEC og oljeselskapene har verktøy i kassen, de kan redusere produksjon og lagre mer osv.

Renter

Renten i Norge og USA kommer til å bli satt opp, men kurven vil flate ut og de vil utsette rentehevingene da man allerede ser effekten på fallende asset priser og boligmarked. Inflasjonen vil komme inn lavere enn ventet ettersom økonomien bremser. Første halvår blir vanskelig, fordi sentralbankene ikke kan gjøre helomvendig, men må ta det gradvis. Utgangspunktet nå er at de skal heve renten, men dette synet vil moderere seg. Min spådom er mer duete sentralbanker og lavere renter enn antatt.

Boligmarkedet

Boligmarkedet i USA har allerede korrigert kraftig, og nedgangen i nye solgte boliger var -9% i fjerde kvartal. Full stopp. I Norge tror jeg januar måned skuffer, som er en sesongmessig 3%+ økning, og ofte danner grunnlaget for årets oppgang. Det er vanskelig å se at Øystein Olsen og Erna Solberg sender boligmarkedet inn i en kraftigere korreksjon, men ikke bli overrasket om vi er ned -5-8% i løpet av året. Når høste kommmer tror jeg boligmarkedet har stabilisert seg igjen. Kommer Solon og Selvaag til å holde seg sterke gjennom første halvår? Et logisk svar er nei, men vi har alle sett styrken i disse aksjene i høst, og da vedder man ikke i mot.

Start-ups

– Det har blitt investert rekordmye penger i rekordmange start-ups i Norge de to siste årene. Nå er vi på en sterk andreplass bak Stockholm. Forskjellen er at Sverige har opplevd flere store oppkjøp (Minecraft, Klarna, iZettle, notering av Spotify) som har frigjort penger til å finansiere nye start-ups. Det har ikke Norge, og det trenger vi for at start-up økosystemet fortsatt skal kunne sluse penger til gode ideer i 2019. En trigger kan være børsnoteringen av Kahoot!, som kan frigjøre milliardbeløp til kjente engleinvestorer og venturefond. Utenom den er min spådom er at Norge ikke klarer å selge et stort teknologiselskap eller unicorn til utlandet i 2019.


Blockchain

Nå skal jeg faktisk spå nivåer. Jeg er overbevist om at bunnen er satt hos de 10 største kryptoproduktene, og spesielt Bitcoin og Ethereum. De er ikke lenger på idéstadiet, dette er desentraliserte kjeder med stor utbredelse og funksjonalitet. Begge vil oppleve deployering av banebrytende skaleringsprosjekter som bringer hasting opp, pris ned og funksjonalitet ut til folket. Kjøper du nå, tror jeg det er gode sjanser for at du sitter med profitt om et år. BTC $3800 og ETH $120


Politikk

Trump blir sittende. Sorry, men slik blir det. Etter en så lang etterforskning, med flere dømte (Cohen, Manafort, Flynn) og stor oppmerksomhet fra gravejournalister og politiske fiender (alle), dukker det ikke opp “en smoking gun” så sent i prosessen.

KrF går inn i regjering, men det er mindre viktig enn kommunevalget. Det store slaget står som alltid i Oslo, der det rød-grønne byrådet har fått til mye ideologisk politikk etter sin overbevisning. Re-kommunalisering av tjenester og bort med privatbilen fra sentrum. Spørsmålet er hvor mye misnøye de har skapt for tradisjonelle AP stemmer i Groruddalen som jobber skift og er avhengig av bil. 53 nye bomstasjoner skal settes opp 2 måneder før valget. Ja til Bilen med Jarle Åbø har lovt å stille liste i valget og kan potensielt skape problemer for begge blokkene.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer