Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i februar

Med en utsettelse av handelskrigen, foreløpig løsning på shutdownen i USA, samt fortsatt lave renter har feburar vært nok en god måned på børsen. Hva vil vente oss fremover?

Februar startet som januar måned, nemlig sterkt. Verdens børser har fortsatt sin opptrend fra januar måned og vi er allerede opp tosifret antall prosent .

Dette er skjedd til tross for stadig svakere makrotall som er kommet inn. Både innkjøpsindekser (PMI) og BNP-tall har kommet inn på den svake siden. Det som har fått mest oppmerksomhet er nok BNP-tallene vi fikk fra Kina, som var de svakeste siden 1990. Kina begynner virkelig å merke konsekvensene av handelskrigen. Den andre motparten – USA, sliter på sin side med politisk uro og offentlig sektor har vært stengt i store deler av januarmåned, dette har foreløpig løst seg. Kjernen i denne konflikten er den mye omtalte muren, som Trump vil bygge.

Videre er vi snart ferdig med 4. kvartalstallene for 2018. Etter at omtrent alle selskaper har vært i “Ilden” i løpet av en måned, er det på tide å gjøre seg opp en mening. På forhånd var det ventet en inntjeningsvekst på 18 prosent, drevet av Equinor, Aker BP og DNB. Dette skjedde ikke, og jeg vil si det har vært en svak inntjeningssesong. Verst gikk det ut over Hydro, Orkla og Bakkafrost – dette var rett og slett veldig dårlige tall, noe børsen også ga uttrykk for med å sende samtlige aksjer kraftig ned. Olje på sin side har prestert brukbart og med en oljepris på 66 USD vil nok inntjeningen komme inn på den gode siden i 1 kvartal, som vi får svar på i mars/april.

Min utvikling i år vs OSEBX
Utvikling av min porteølje 3 år vs OSEBX

Min portefølje
Kjøp: Golden Ocean
Salg:

Utviklingen i min portefølje har fortsatt den positve trenden i februar måned. Mye av grunnen til dette er min vridning mot sykliske aksjer, da jeg har blant annet Golden Ocean, Elkem, og en rekke oljesensitive aksjer. Dette er selskaper som i lys av positive handelssamtaler mellom USA og Kina og en økende oljepris har en god utvikling.

Et annet selskap som også har fortsatt sin reprising etter et voldsomt fall, er Panoro Energy. Dette er et oljeselskap jeg har tro på fremover og jeg er spent på deres produksjon frem mot 2020, da det ventes en daglig produksjon på mellom 4500-7000 fat. Jeg følger i alle fall tett med og er spent på om selskapet når sin guiding. Om dette skjer tror jeg det er en svært spennende aksje å eie. Klarer de å produsere 4500 fat per dag med en oljepris på 65 USD, vil de etter skatt tjene ca 450 millioner, noe som priser selskapet på P/E 2,6- som er meget billig. Her er det selvsagt risiko, men jeg synes risk/reward er positiv.

Veien videre

Med 2018 ute av veien ligger det nå til rette for å se på 1. kvartalsrapportene som kommer i slutten av mars måned. Selv om inntjeningen er kraftig nedjustert, så blir det meget spennende å se hva resultatene vil bringe.

Ser vi deretter over på 2019 som helhet, ligger konsensusestimatene for 2019 med en EPS-vekst på 6%. Dette er februar-tall og mest sannsynlig vil dette bli justert ned ettersom året går. Her er det dog store politiske risikoer som ved en løsning, kan påvirke estimatene i positiv forstand.

Noe annet som vi som følger markedet tett er obs på i disse dager, er de lange statsrentene, her så vi et voldsomt rally i 2018, i takt med at FED hevet renten 4 ganger. Før vi fra oktober av korrigerte ned fra 3,6 til et nivå som nå ligger på 2,67 prosent. Hva som er “breaking-point” for når pengestrømmen reverseres, fra aksjer til renter, er jeg usikker på – dog vil jeg anta at om renten kommer opp på 3,6% så vil mye av den tilførselen av kapital til aksjemarkedet gå over i sikre rentepapirer, vi får se. Dette, i tillegg til hva sentralbanker, handelssamtaler, lønnsvekst, inflasjon og ikke minst kvartalstall viser tror jeg blir toneangivende for børsene fremover.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.03.2019 15:16

Hei, hva tenker du om B2Holding sin rapport? Hvorfor tror du den blir straffet så hardt? Er det noe vi småinvestorer ikke skjønner?? Kan dere snakke litt rundt dette i pengepodden?