Gå til hovedinnhold

Slik har det gått med min fondsportefølje i 2020

2020 har vært et usedvanlig turbulent børsår grunnet corona. Min fondsportefølje stupte mer enn verdensindeksen i første kvartal, men jeg har tatt igjen det tapte i andre halvår. Takket være overvekt i teknologifond ligger jeg nå såvidt foran Verdensindeksen.

I denne ukes #pengepodden-episode snakker jeg og mine to gode kolleger, Mads Johannessen og Roger Berntsen, om utviklingen i våre porteføljer. Lytt her.

Hvilket år det har vært på verdens børser! Hvem skulle tro ved inngangen til året at verden ble nedstengt på grunn av en pandemi – og at børsene først krakket, så bykset rekordraskt opp igjen? I alle fall ikke jeg!

Så vidt foran Verdensindeksen YTD

Når det gjelder monetære størrelser er jeg glad for at jeg har en global fondsportefølje og ikke kun en norsk. Både på 1, 3, 5 og 10 års sikt har et globalt aksjeindeksfond gitt høyere avkastning enn et norsk aksjeindeksfond. Risikoen, målt ved standardavvik, har dessuten vært høyere for det norske fondet. Dette viser hvorfor man ikke bør investere alle sparepengene sine i norske aksjer og norske aksjefond, men spre investeringene over hele verden.

Verdensindeksen (MSCI All Countries og MSCI World) er i skrivende stund (per 16.12.20) opp ca 13 % målt i norske kroner (ca 7 % opp målt i lokal valuta, dvs at NOK har svekket seg gjennom året), mens Oslo Børs er omtrent i 0 for året. Min portefølje, eller rettere sagt mine to Shareville porteføljer, er opp med ca 15 %, 1-2 prosentpoeng foran Verdensindeksen. Det er jeg godt fornøyd med, tatt i betraktning at jeg lå betydelig bak indeksen i 1. og 2. kvartal.

Ved oppdateringen i mars og i juni lå jeg 7-8 % bak Verdensindeksen. Den gang skrev jeg: «Mindreavkastningen skyldes dels valutasikring, dels overvekt i Norge og dels svak avkastning i Nordnet Smart 15.». Jeg skrev videre: ”Det hadde vært mye enklere og tidsbesparende å bare kjøpe et globalt indeksfond”. Men jeg synes indeksfond er kjedelig, og jeg synes det er morsomt og lærerikt å forsøke å slå indeksen.

Litt om min investeringsstrategi

Noen ord om min investeringsstrategi er på sin plass for nye lesere: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid, siden rentes-rente-effekten er enorm. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og som skal utgjøre omlag 50 % av totalen. I tillegg forsøker jeg å finne noen fond som kan skape meravkastning over tid. Jeg vet at jeg har vel mange fond i min portefølje, og vil ikke anbefale andre å ha like mange – såfremt du ikke er en fondsnerd, som meg:) Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilket aksjefond man velger.

12 fond i porteføljen – overvekt tek, fornybar og Norden

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje, som for tiden består av 12 fond.

I øyeblikket utgjør mine to globale indeksfond 42 %: Nordnet Indeksfond Global og Nordnet Indeksfond Emerging Markets utgjør tilsammen ”hele verden”, dvs All Countries-indeksen, dvs både DM og EM. Dette utgjør fundamentet i porteføljen min, og sikrer meg global markedsavkastning på nesten halve investeringen min.

Kilder til meravkastning

De tre teknologifondene mine utgjør tilsammen 20 % av totalporteføljen min, og har levert fantastisk avkastning. De tre tek-fondene mine har gitt mellom 60 og 100 % avkastning YTD (det er kun BGF Next Generation Technology jeg har eiet siden januar). Jeg har gradvis økt min overvekt i tek-fond gjennom 2020, men valgte å redusere overvekten noe i begynnelsen november, til fordel for fornybarfond. Mer om det senere.

Mine to Nordenfond har også bidratt til meravkastning gjennom året, DNB Grønt Norden (som har en overvekt av fornybarselskaper i porteføljen) og First Veritas, som jeg kjøpte før sommeren.

Mitt nyeste fond i porteføljen, Storebrand Fornybar Energi, som jeg tok inn i begynnelsen av november, har fått en svært god start og allerede bidratt til meravkastning.

Kilder til mindreavkastning

Som nevnt solgte jeg mitt nest største fondsinnehav, Nordnet Smart 15, i juni, med et stygt tap relativt til verdensindeksen. Bakgrunnen for den svake avkastningen i Smart 15 omtalte jeg i juni-kommentaren.

I andre halvår har jeg fått mindreavkastning som følge av en gull-eksponering gjennom VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF. Siden jeg kjøpte denne ETFen, som investerer i gullgruveselskaper, i august, har den falt 15 % (merk: avkastning hittil i år er + 11 %). Som jeg skrev i forrige porteføljerapport har jeg tvilt meg frem til at gull og gullgruveselskaper er en fornuftig diversifisering i en langsiktig spareportefølje, som ellers kun inneholder aksjer/aksjefond. Historisk har investeringer i gull (samt gullgruveselskaper) prestert motsatt av aksjemarkedet: gull har gjort det bra når aksjemarkedet har gjort det svakt, og motsatt. Slik var det også i år. Jeg må innrømme at jeg synes det er krevende å sitte med en ETF/fond som skal gi svakere avkastning i gode tider – og god avkastning i dårlige tider – i en portefølje som sammenlignes med verdensindeksen. Det skyldes nok også at jeg tok inn gulleksponeringen for sent.

Endringer i Q4: Kjøpt Storebrand Fornybar Energi

I begynnelsen av november kjøpte jeg Storebrand Fornybar Energi i ASK-porteføljen min på Shareville. Jeg har sto tro på fornybarsektoren fremover, selv om den er høyt priset i dag. Reguleringer fra stater verden over vil føre til høy vekst i fornybarsektoren i mange år fremover. Jeg fikk enda mer tro på sektoren og fondet etter å ha snakket med forvalteren Philip Ripman på Nordnet Live i begynnelsen av november. (Jeg har hatt Storebrand Fornybar Energi i jobb-pensjonen min i over ett år, og har tjent bra på det. Denne synes ikke på Shareville. Nå kjøpte jeg også fondet i min Sharevilleportefølje.)

Pengene tok jeg fra å selge meg ned i Storebrand Global Solutions samt BGF Next Generation Technology. Storebrand Global Solutions og Storebrand Fornybar Energi har samme forvalter, Philip Ripman. Sistnevnte er et rent fornybar-fond, og er dermed mer spisst og vil ventelig svinge mer.

Ved å selge meg litt ned i teknologifondet til Black Rock (BGF) reduserer jeg noe av overvekten jeg har mot tek-sektoren. Jeg tror teknologisektoren vil gjøre det bra også fremover, men tar ned overvekten min noe, siden det har kommet nyheter om en effektiv corona-vaksine – noe som trolig vil favorisere verdiselskaper fremfor vekst (som teknologiselskaper er).

Avkastning hittil i år: + 15 %

Alle som vil kan følge mine porteføljer på Shareville.(For å se navn på fondene og få varsel når jeg kjøper og selger, må man være Nordnetkunde.) Jeg har to Shareville-kontoer. Grafen under viser utviklingen i min aksjesparekonto 01.01.20-16.12.20 versusStorebrandIndeks Alle Markeder (ikke valutasikret), et globalt indeksfond som følger verdensindeksen MSCI All Countries, dvs inklusive vekstmarkeder.

Grafen under viser utviklingen i min pensjonskapitalbevis-konto 01.01.20-16.12.20:

Vektet avkastning i mine to porteføljer er altså 14,6 % YTD, såvidt foran referanseindeksen.

Hvor aktiv tør (og bør) du være?

Til slutt en advarende pekefinger mot overdreven tro på egne ferdigheter og teft når det gjelder over-/ undervekt (som jeg muligens har når det gjelder min store overvekt innenfor teknologi for tiden):

Forskning viser at 90 % av den avkastningen i en langsiktig investeringsportefølje kommer fra stratetegisk allokering, som i hovedsak betyr valg av langsiktig aksjeandel. Kun 10 % kommer av taktisk allokering, altså valg av aksjefond, over / undervekt i aksjer vs rente, regioner / sektorer etc. Og det er lett å trå feil her, og ta for stor risiko. Likevel er det moro og lærerikt å forsøke 🙂

Får du (og jeg) betalt for risikoen?

Noen ord om risiko er også på sin plass: Begge mine to Shareville-porteføljer falt mer enn Verdensindeksen i første kvartal. Heldigvis tok jeg igjen det tapte i andre halvår, og ligger såvidt foran på oppløpssiden. Min risikojusterte avkastning i år er imidlertid noe lavere enn Verdensindeksen, siden min portefølje har svingt vesentlig mer og oppnådd omlag samme avkastning. Skal jeg være streng mot meg selv – å måle etter risikojustert avkastning – har jeg faktisk tapt mot verdensindeksen i år også…

(I parentes kan jeg nevne at jeg har forsøkt å finne et godt mål på risiko for mine Shareville-porteføljer. I Porteføljerapporten, som du finner under “Mine sider” på nordnet.no, står både volatilitet 1 år og sharpe ratio 1 år. Samlet for mine to Shareville-porteføljer er tallene: volatilitet 1 år: 15 % og sharpe ratio 1 år: 0,84. Utfordringen er at jeg ikke har tilsvarende tall for Verdensindeksen eller et globalt indeksfond. På Morningstar finnes både standardaavik (som er det samme som volatilitet) og sharpe ratio for alle fond, men måleperioden er 3 år og ikke 1 år. For min “referanseindeks”, Storebrand Indeks Alle Markeder, er tallene: standardavvik/volatilitet 3 år: 11,6 % og sharpe ratio 3 år: 0,92. Disse tallene er ikke helt sammenlignbare med mine tall, siden 2020 har vært veldig volatilt og har høyere tall for volatilitet enn treårsperioden 2018-2020. Jeg skal høre med vår produktavdeling om de kan legge inn 3 års volatilitet og sharpe ratio i porteføljerapporten, samt risikotall for et par relevante referanseindekser.)

PS: I dette innlegget ser jeg kun på avkastningen siste år, som er en altfor kort periode til å konkludere om risikojustert avkastning har vært god eller ikke. Fondssparing er som kjent langsiktig. Et aksjefond får for eksempel ikke Morningstar rating før det er 3 år gammelt.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
18.12.2020 13:24

Hei Bjørn! Setter pris på oppdateringene dine, lærerikt! Du skriver at du har hatt Storebrand Fornybar Energi i jobb-pensjon i over 1 år, men på faktaark og hos Nordnet står fondet med startdato 26.6.20? Eksisterte fondet under et annet navn da før juni?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.12.2020 15:16

Hei Magnus. Takk for hyggelig kommentar. Storebrnad Fornybar Energi ble registrert som verdipapirfond / aksjefond i slutten av juni 2020, som du skriver. Før det eksisterte “fondet” kun som en investerbar portefølje i Storebrand Livsforsikring, som man kunne kjøpe gjennom Storebrand innskuddspensjon/fondskonto/pensjonskapitalbevis. Les mer: https://www.storebrand.no/privat/tema/pengene-til-a-vokse/heftig-avkastning-med-fornybar-energi
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
18.12.2020 10:37

Flott gjennomgang Bjørn! Ser du har lagt til egen referanseindeks. Hvordan gjør vi det?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.12.2020 11:04

Takk for hyggelig kommentar, Verner. På Shareville (under Porteføljer, Utvikling) kan du selv velge hvilket fond du vil sammenligne din portefølje med. Skriv inn fondet du ønsker å sammenligne med i feltet under grafen. Jeg har valgt et globalt indeksfond som inkluderer EM, siden det ligner mest på min portefølje. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.12.2020 14:00

Eg skulle gjerne ha sett at vi hadde tilsvarande referanseindeks under “min økonomi” i Nordnet. Verdsindeksen (MSCI All Countries eller MSCI World) i NOK burde inkluderast i tillegg til dei ulike børsindeksane. Det er kult å sjå at eg slår OSEBX, men enno betre om eg slår verdsindeksen.