Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg i 2020

I denne episoden går Roger, Bjørn Erik og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer for 2020. Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs.

Se porteføljene til våre tre eksperter på Shareville: BullBerntsen, BjornNordnet og MadsNordnet

Roger: Pluss 1 %, likt med Oslo Børs

(fra 03:23) Roger sin norske aksjeportefølje på Shareville har gitt pluss 1 % hittil i år (per 16.12.20)., omtrent identisk med Oslo Børs. Roger forteller at hans verdiorienterte Buffett-inspirerte portefølje falt mindre enn Oslo Børs i corona-nedturen første kvartal, men at den har gjort det tilsvarende svakere enn børsen i oppturen som fulgte.

Aker BP har gjort det best de tre siste månedene, mens sjømataksjene, som vekter tungt i porteføljen, har lagget markedet. Tomra, en annen tungvekter i porteføljen, har også utviklet seg i litt svakere enn markedet, men er solid opp for året som helhet (+42%).

Mads spør om hvorfor Roger har så stor tro på Tomra, tross høye P/E-tall. Hør hva Roger svarer på dette.

Bjørn Erik: + 14 %, 1 % foran Verdensindeksen

(fra 17:53) Bjørn Erik har to globale fondsporteføljer på Shareville, en Pensjonskonto og en Aksjesparekonto. I snitt er disse porteføljene opp 14,5 % hittil i år (per 16.12.20). Dette er 1-2 prosentpoeng foran Verdensindeksen (MSCI All Countries). Les hans ferske porteføljekommentar her.

I mars og juni lå Bjørn Erik 7-8 % bak Verdensindeksen, grunnet valutasikring, overvekt i Norge og dels svak avkastning i Nordnet Smart 15 (som han solgte i juni). Nå er hele mindreavkastningen tatt igjen som følge av meravkastning i tre spenstige teknologifond (BGF Next Generation Technology, BGF World Technology og VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF) samt to gode Nordenfond (DNB Grønt Norden og First Veritas).

Bjørn Erik forteller at han har tatt inn et nytt fond i 4. kvartal, Storebrand Fornybar Energi, som han lenge har hatt i jobb-pensjons-porteføljen sin. Han har sto tro på fornybarsektoren fremover på grunn av økte reguleringer, selv om sektoren er høyt priset i dag. Han solgte seg samtidig noe ned i det største tek-fondet i porteføljen, BGF World Technology. Dermed reduserte han overvekten mot tek-sektoren noe, nå som det ser ut som om veksten i verdensøkonomien – og etter hvert rentene – skal opp.

Mads: 0 hittil i år, 1 % bak Oslo Børs

(fra 35:52) Mads sin Shareville-portefølje er i null så langt i år, noe som er 1 % bak Oslo Børs. Mads har ligget litt bak indeksen i hele år, og ble hardt staffet under coronakrisen, siden porteføljen hans var dominert av shipping og offshoreselskaper. Han har to globale aksjefond i porteføljen, som har dratt opp avkastningen. Mads tar en gjennomgang av hans største posisjoner: Hunter Group og Panoro Energy. Les Mads sin porteføljekommentar for november her.

Mads har det siste kvartalet kjøpt Kahoot, Swedish Match (snus) og Sagax Ab (logistikkeiendom). Han begrunner kjøpene.

Du kan lese mer om utviklingen i Mads sin portefølje i hans månedsrapporter.

Mads solgte denne uken Pareto Bank, grunnet at finanstilsynet hostet opp et uforståelig forslag til regelendring for utlån mot næringseiendom. I øyeblikket sitter han med 25 % kontanter, som skal investeres om kort tid.

Bjørn Erik spør om hvorfor Mads ikke praktiserer stop loss – da hadde han unngått å være med hele veien ned fra over 20 kroner til under 6 kroner i Panoro-aksjen. Hør hva han svarer.

Prognoser for børsåret 2021

(fra 57:20) Bjørn Erik oppsummerer kort hvordan Mads, Anders og han selv traff med deres prognoser i fjor. Stort sett alle spådommer for 2020 har blitt gjort til skamme, siden ingen kunne forutsi en pandemi.

Roger tror Oslo Børs blir er bra sted å være i 2021. Han gir et anslag på pluss 5 %, med fortsatt drahjelp fra lave renter. Med renter på 0, skal man være fornøyd med en avkastning på rundt 5 % i det kommende året, mener han. Mads tipper 5-10 % avkastning, og tror på en sektorrotasjon mot sykliske og verdi-aksjer. Bjørn Erik er den mest optimistiske, og tipper pluss 10-15 % oppgang, og at Oslo Børs vil gjøre det bedre enn Verdensindeksen.

Ingen av økonomene tror på renteoppgang i Norge i 2021, og tror på omlag 5 % boligprisvekst, og mer i Oslo.

Hør også forrige #pengepodden-episode hvor vi hadde besøk av suksessforvalter Leif Eriksrød: Dette er Alfred Berg Gambak sine børsfavoritter for 2021

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer