Gå til hovedinnhold

Slik har det gått med min fondsportefølje – per juni 20

Min fondsportefølje har falt 5 % hittil i år (per 18. juni), noe som er vesentlig svakere enn verdensindeksen (+2 %). Mindreavkastningen skyldes dels valutasikring, dels overvekt i Norge og dels svak avkastning i Nordnet Smart 15.

Vi gjør endringer for fond på nordnet.no. fra 1. september. Du kan lese mer om den nye fondsprisingsmodellen her.

I dennne ukens #pengepodden snakker jeg og mine to gode kolleger, Mads Johannessen og Roger Berntsen, om utviklingen i våre porteføljer. Lytt til Pengepodden her.

Først noen ord om min investeringsstrategi: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og forsøker i tillegg å finne noen fond som kan skape meravkastning over tid. Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilket aksjefond man velger. Og: «Time in the market» er viktigere enn «timing the market».

Jeg er naturlig nok ikke fornøyd med utviklingen så langt i år, og tenker på at jeg ville spart tid og penger hvis jeg hadde holdt meg til ett globalt indeksfond… Det enkleste er ofte det beste 🙂

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje, som for tiden består av 12 fond.

Fondsbytter i 2. kvartal

I 2. kvartal har jeg gjort en del endringer i porteføljen min:

  • Jeg har omsider solgt Nordnet Smart 15, som var min nest største post. Dette multi asset-fondet med risikoparitetsstrategi har dessverre vært en skuffelse for andelseierne, inklusive meg. Jeg solgte Smart 15 i forrige uke, med et tap på ca 15 % fra kjøpsdato i desember 2018. Smartfondene ble lansert høsten 2018 i samarbeid med J.P. Morgan. Den svake avkastningen til Smartfondene siste år skyldes hovedsakelig: 1. Valutasikring har vært ugunstig. 2. Aktivaklassene råvarer og markedsnøytrale faktorstrategier har gjort det dårlig. 3. Høy aksjeandel under det kraftige og rekordraske børsfallet i mars medførte til betydelige verdifall. Aksjeandelen ble gradvis redusert i løpet av mars, men ikke raskt nok. En lav aksjeandel i april og mai medførte at Smartfondene kun fikk mindre glede av oppgangen. Les mer i siste månedsrapport. Ved nyttår utgjorde dette fondet hele 23 % av porteføljen min, i dag 0. Min tro på financial engineering og hedging-strategier har falt etter denne investeringen. Når det er sagt: Smartfondene kan være en god investering hvis man tror på et svakt aksjemarked fremover og fortsatt lave renter.
  • Jeg har også solgt 3 andre fond som jeg ikke var fornøyd med: Nordnet Norge Indeks, Storebrand Global Multifactor Valutasikret og DNB Teknologi.
  • Jeg har fremdeles tro på teknologibransjen som en megatrend, tross høy verdsettelse, men jeg velger andre fond enn min gamle favoritt DNB Teknologi. Jeg har faktisk vektet meg betydelig opp i teknologi i juni, via tre fond. Jeg har økt beholdningen av BGF Next Generation Technology, et spenstig «ny teknologi-fond» som har steget over 30 % siden jeg tok det inn i porteføljen i januar.
  • I juni kjøpte jeg også BGF World Technology, som styres av samme Black Rock-forvalter som det andre BGF-fondet i porteføljen min, Tony Kim. Black Rock er en av verdens største kapitalforvaltere. BGF World Technology har fem av fem stjerner i Morningstar og har Silver-analytikerrangering av Morningstar. Dette fondet investerer i store globale IT-selskaper og har Microsoft og Apple og Alibaba som de tre største postene. Fondet har gitt 30 % avkastning i NOK hittil i år (per 18.6.20), noe som er 12 % foran referanseindeksen.
  • Jeg har også nylig kjøp VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF. Denne fattet jeg interesse for da jeg hadde teknolog og blogger Eivind Berg som gjest i podcasten for noen uker siden. Jeg tror dataspill og eSport er en megatrend, noe jeg som trebarnsfar merker på nært hold.
  • Jeg har også vektet opp eierandelen i Storebrand Indeks Alle Markeder og Storebrand Global Solutions ESG. Sistnevnte er et fossilfritt aksjefond forvaltet etter strenge ESG-kriterier, og har fem stjerner i Morningstar.
  • Jeg har også supplert med ett nytt fond til: First Norden Fokus med forvalter Thomas Nilsen. Dette er et relativt nytt fond, med oppstart i august 2019. Fondet har fått en kanonstart, med over 40 % avkastning siden oppstart, over det dobbelte av Norden-indeksen. Vi har hatt besøk av forvalter Thomas Nilsen i Pengepodden flere ganger, og jeg har sansen for Tomas sin strategi. Han har en egenutviklet kvantitativ fundamental vurdering av selskapene – og han er befriende åpen og ærlig når han gjør feil.

Avkastning hittil i år

Alle som vil kan følge mine porteføljer på Shareville.(For å se navn på fondene og få varsel når jeg kjøper og selger, må man være Nordnetkunde.) Jeg har to Shareville-kontoer. Grafen under viser utviklingen i min aksjesparekonto 01.01-18.06.20 versus Storebrand Indeks Alle Markeder (ikke valutasikret), et globalt indeksfond som følger verdensindeksen MSCI All Countries, dvs inklusive vekstmarkeder.


Grafen under viser utviklingen i min pensjonskapitalbevis-konto 18.06-8.06.20:

Endelig god timing på valutasikring

Jeg økte andelen av valutasikrede fond fra 40 % til ca 60 % i slutten av mars, da kronen var veldig svak. Dette omtalte jeg på Nordnetbloggen. Det viste seg til å være smart, siden kronen har styrket seg ca 10 % siden jeg økte valutasikringen – og jeg har dermed tatt igjen en del av mindreavkastningen jeg fikk ved å valutasikre deler av porteføljen for tidlig. Ved fondsbyttene i juni har jeg redusert valutasikringen fra ca 60 til ca 30 %.

Fremover har jeg ingen sterke synspunkter på om valutasikring vil være smart eller ikke. Jeg og en kollega holder på med en analyse av valutasikring av fond/indekser, som vil bli omtalt på bloggen i sommer.

Ha en fin og lønnsom sommer!

Les også forrige porteføljeoppdatering:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.06.2020 14:36

Hei

Hva skjer med utbetaling av kupongskatt for 2019 på Zerokonto? Det er mange måneder siden kundeservice sa den skulle bli utbetalt. Siste info var nå at det kom i løpet av juni, og nå blir det heller ikke gjennomført såvidt jeg forstår. Denne utbetalingen har bare kommet senere og senere de siste årene (brukte alltid å komme på våren tidligere), er den lavt prioritert hos dere? For mange av oss er dette betydelige beløp som man er trukket av dere, og som bør reinvesteres så snart som mulig.

Gjest
Gjest
23.06.2020 14:22

Hei Bjørn Erik

Takk for interessant oppdatering.

Kommer du, som en rasjonell prisbevisst investor, til å flytte din fondssparing i indeksfond til KLP eller Sbanken når Nordnet skrur opp prisen på indeksfond 1.september? Jeg vil tro at for deg som har noen titalls år igjen med sparing vil en dobling av avgiftene på indeksfond ha mye å si for hvor mye du sitter igjen med når du går av med pensjon.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.06.2020 22:09

Hei Silo. Relevant spørsmål. Jeg har ca 50 % indeksfond og 50 % aktive aksjefond i min portefølje. Jeg kommer dermed ok ut av prisendringen. Dvs at jeg får 0,06 % lavere årlig totalkostnad. Jeg fylte ut Excelarket som ligger på nordnet.no med alle mine fond og fikk regnet ut ny og gammel pris (se link til Excelarket under “Priseksempel”: https://www.nordnet.no/no/marked/fond/endringer-for-fond Jeg kan selvsagt flytte mine indeksfond til en annen aktør, men det vil jeg ikke. Jeg ønsker å ha alt på ett sted, og så tror jeg faktisk at indeksfond etter hvert blir dyrere på andre plattformer også. Dette… Les mer »

Gjest
Gjest
23.06.2020 10:12

Hva er årsaken til at man ikke har valutakonto på ASK?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.06.2020 22:11

Hei Egil. Jeg har fått vite at dette er et prioriteringsspørsmål. Vi har så mange ting vi vil gjøre og tilby kundene, og vi må prioritere strengt. Det står på “ønskelisten” vår, men har ikke prioritet p.t. Nå jobber vi f eks mye med Egen Pensjonskonto, som skal lanseres i 2021. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
22.06.2020 09:48

Hvordan stiller du deg til Nordnet sin nylige endring av strategi for fondsprising. Altså, ser du på dette som positivt eller negativt for din fondsportefølje?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.06.2020 22:14

Hei Marcus Andre. Jeg er partisk i denne saken, siden jeg har vært med på diskusjonene internt. Jeg har sansen for at vi i fremtiden vil unngå mistanke om interessekonflikter ved at vi anbefaler (og fremhever) dyre aktive fond fremfor indeksfond. Når det gjelder effekten på min private fondsportefølje, som jeg har vist i innlegget over, er den noe positiv, dvs noe lavere kostnad. Jeg har ca 50 % indeksfond og 50 % aktive aksjefond i min portefølje. Jeg kommer dermed ok ut av prisendringen. Dvs at jeg får 0,06 % lavere årlig totalkostnad. Jeg fylte ut Excelarket som ligger… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
24.06.2020 10:05

Takk for godt og ærlig svar!