Dette er aksjene som lokker Private Banking-kundene

November har vært en actionfylt måned med selskapenes kvartalsresultater i fokus. Etter en oktober måned der private sparere reduserte sin eksponering mot aksjer, er kundene igjen tilbake på kjøperen. Ocean Yield er private banking kunders favoritt i november måned.

Investeringsøkonom Mads Johannesen forteller i dette innlegget om private banking sin aktivitet i november.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 1,2 milliarder kroner i november og netto ble det kjøpt for 63 millioner kroner. Ocean Yield troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 13 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 10 millioner kroner.

– Ocean Yield gjennomførte i slutten av november en rettet emisjon i størrelsesorden 717 millioner kroner. Etter at den gullkantede kontrakten for produksjonsskipet Dhirubhai-1 løp ut i september 2018, har både kursen, utbyttet og kursen stått stille. Med frisk kapital inn i selskapet er nå den finansielle situasjonen tryggere enn på lenge.

Børsmåneden november var øvrig preget kvartalspresentasjoner og nyheter knyttet til handelskrigen mellom USA og Kina. Novembermåned endte ned 0,7 prosent. Grunnen til dette har vært et noe blandet kvartalsbilde, samt at børskjempene DNB og Equinor har falt henholdsvis 2 og 9 prosent i november måned. Ser man til USA så har det vært en meget god utvikling med ny «all-time-high». Dette har sin rot i at de velkjente FANG aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet(Google)) og 75 prosent av de andre amerikanske selskapene har slått analytikernes inntjenings-forventninger. Samtidig har markedet tatt godt imot at både USA og Kina ser ut til å få på plass «fase 1-avtalen» av en forhåpentligvis endelig handelsløsning på sikt. Dette har fått investorer til å fornye troen på selskaper som tidligere har vært preget av handelskrigen, deriblant Caterpillar, Norsk Hydro og FEDEX.

Nordnets kunder har i november måned kjøpt selskaper som har falt mye, som Ocean Yield, DNO og DNB. På salgssiden blinker Nel seg igjen ut som en soleklar kandidat.

– I tillegg til Norwegian, ser vi at DNO er en av de mest nettokjøpte aksjene i November. Aksjen er i november måned ned over 6 prosent, men etter oppløftene kvartalstall guider når flere analytikere aksjen opp mellom 30-40 prosent, dette tror jeg våre kunder anser som attraktivt.

På salgstoppen troner NEL, Avance Gas og Equinor de mest solgte aksjene i november måned.

– Til tross for en klønete formulering i fra Nikola ledelsen etter lanseringen av sin batteriteknologi som førte til voldsomme kursreaksjoner i Nel, er våre kunder fortsatt negative til aksjen.

Derimot forteller Nordnets investeringsøkonom at de fleste av Nordnet sine private banking kunder har tjent mye penger ved å eie Nel aksjen i 2019.

– Selv om det har vært en rekke hendelser i Nel aksjen hittil i år, er aksjen opp over 75 prosent. Dette til tross for en klønete formulering fra Nikola i November, som førte til en intradags-bevegelse på over 20 prosent, eksplosjonen i Sandvika og noe skuffende kvartalsresultater. Jeg tror derimot at våre kunder anser årets reise som mer enn vellykket og vi har i stor grad sett en gevinstsikring i Nel de siste månedene.

Mest kjøpte aksjer

Selskap Kjøp i kroner
Ocean Yield 13 371 174
DNO 10 490 527
DNB 9 788 087
BW Offshore Limited 8 409 854
Yara International 8 164 696
Lerøy Seafood Group 6 913 870
SalMar 6 279 985
Frontline 6 198 455
FLEX LNG 6 198 254
Selvaag Bolig 4 574 351

Mest solgte aksjer

Selskap Salg i kroner
NEL -10 672 476
Avance Gas Holding -9 447 037
Equinor -9 200 209
Norwegian Finans Holding -6 772 288
Grieg Seafood -6 050 514
Europris -4 445 569
BW LPG -3 901 811
Atlantic Sapphire -3 889 560
Photocure -3 171 803
Golden Ocean Group -2 985 177

Private Banking kjøper globale aksjefond, selger norske

Våre Private Banking-kunder nettokjøpte fond for 12 millioner i november. Globale aksjefond ligger på kjøpstoppen, mens norske aksjefond blir dumpet.

November ble nok en sterk børsmåned globalt, og de amerikanske børsene nådde nye rekordnoteringer for n’te gang i år. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 steg 3,5 prosent, og Euro Stoxx 50 steg knappe 3 prosent. Oslo Børs endte måneden om lag uendret.

Nordnets Private Banking-kunder nettokjøpte fond for 12 millioner kroner i november. Aksjefond ble kjøpt for 2 millioner, og kombinasjonsfond ble kjøpt for 13 millioner. Rentefond ble solgt for 3 millioner.

– Mens våre retailkunder storkjøpte aksjefond i november, er våre formuende PB-kunder tydeligvis mer forsiktige, kommenterer Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Globale aksjefond kjøpes, norske aksjefond selges

De to mest kjøpte fondene i november er to globale indeksfond, KLP AksjeGlobal Indeks V og DNB Global Indeks.

Disse fondene har vært populære blant kundene våre veldig lenge, og det er ikke uten grunn. Og de to globale indeksfondene gir global aksjeeksponering til en billig penge.

Fem av de åtte mest solgte fondene er norske aksjefond som investerer på Oslo Børs.

– Salg av norske aksjefond er en trend vi har sett en stund. Våre fondskunder tror tydeligvis det er mer å hente på globale aksjefond enn norske. Det kan også være at flere ser fordelen med å ha en mer diversifisert portefølje for å få bedre risikospredning, avslutter Sættem.

Mest kjøpte og solgte fond

Mest kjøpte fondMest solgte fond
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VALFRED BERG GAMBAK (F)
DNB GLOBAL INDEKSKLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV
LANDKREDITT HØYRENTEDNB AKTIV RENTE
KLP AKSJEGLOBAL LAV BETA INORDNET SUPERFONDET NORGE
ODIN EIENDOMNORDEA NORGE VERDI
HANDELSBANKEN USA INDEXFORTE TRONDER
ODIN KREDITTFORTE NORGE
KLP AKSJEUSA INDEKS IIIHOLBERG LIKVIDITET
DNB TEKNOLOGIALFRED BERG PENGEMARKED
ODIN GLOBALHANDELSBANKEN NORDISKE SMB

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer