Gå til hovedinnhold

Overraskende god inntjeningsvekst i vekstmarkedene

– Vekstmarkedene har hatt mange negative overskrifter, men aksjekursene er relativt lave i forhold til inntjeningen.

– Vekstmarkedene har hatt mange negative overskrifter, men aksjekursene er relativt lave i forhold til inntjeningen.

Negative overskrifter har kommet på løpende bånd. Eiendomsmarkedet i Kina kan du skrive mange kapitler om. Koronahåndtering, strengere teknologiregulering, konflikt om Taiwan og en taus aksept for Russlands krigføring i Ukraina er stikkord som kan beskrive overskriftene om det største vekstmarkedet.

– Sentimentet er svært negativt. Det er også derfor prisingen i vekstmarkedene er lav, og i visse deler av vekstmarkedene er den svært lav, sier Erlend Fredriksen.

Fredriksen forvalter aksjefondet DNB Global Emerging Markets sammen Abhishek Thepade og Aliya Orazalina. Selv om mørke skyer truer uansett hvor du ser, er ikke bildet like avskrekkende nede på selskapsnivå.

– Jeg er faktisk positivt overrasket over hvor sterk inntjeningsveksten har vært. Det er generelt langt bedre enn analytikernes estimater, sier Fredriksen.

Han forklarer at omtrent 60 prosent av selskapene i hans univers har rapportert tall.

– Selv om vekstmarkedene er billige, og har vært det en god stund, så trekkes de ofte ned sammen med resten av aksjemarkedet. Når det snur, så pleier vekstmarkedene å rykke fra på oppsiden, sier forvalteren.

Det er en medvirkende årsak, i tillegg til de andre faktorene nevnt ovenfor, til at vekstmarkedene har opplevd svak avkastning de første syv månedene i 2022.

Stor forskjell mellom markedene

Russland har blitt uinvesterbart etter invasjonen av Ukraina. Sanksjoner, inkludert salgsbegrensninger på valuta og aksjer, gjør det krevende. I tillegg har mange forvaltningsselskaper, DNB inkludert, utelukket investeringer av etiske årsaker.

– Vi var undervektet Russland før de invaderte og solgte resterende aksjer i grevens tid rett etter invasjonen. På grunn av verdifallet var russiske aksjer bare en liten del av investeringsuniverset uansett, sier Fredriksen.

Resten av vekstmarkedene er en samling av svært ulike markeder.

– Se på Brasil. Det er en av de største eksportørene av både råvarer og mat. Disse to sektorene har økt mye i verdi på grunn av prisstigningene vi har sett, blant annet som følge av krigen, men også som følge av hetebølgen og tørken i sommer, sier Fredriksen. Han viser samtidig til Tyrkia, et land som plages av svært høy inflasjon, men som gjør det motsatte av hva vesten nå gjør og holder styringsrentene lave.

– Det fyrer opp under inflasjonen i landet, sier Fredriksen

«Nearshoring»

De geopolitiske spenningene, i tillegg til utfordringene som koronapandemien dro med seg, har gjort at selskapene forsøker å få produksjonen nærmere hjemmemarkedet.

For amerikanske selskaper ligger alt til rette for at Mexico kan dra nytte av «nearshoring» og de investeringene som må til. «Nearshore» er et relativt nytt ord som, i motsetning til «offshoring», betyr at man flytter produksjonen til sine nærområder.

– For sikkerhetspolitiske varer, slik som halvledere, har Biden signert en ordre om at det skal bygges innenlandsk industri, sier Fredriksen.

I dag er Taiwan og Sør-Korea storprodusenter av halvledere. Disse brukes blant annet i mikrobrikker, minne og mye annet.

– Stansen i globaliseringen er ikke bra, men når den først skjer, så vil det også være vinnere av en slik relokalisering, sier Fredriksen.

Fondet DNB Global Emerging Markets finner du hos Nordnet.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer