Gå til hovedinnhold

Oppgang i Asia i natt. Historisk 1. halvår for Nasdaq indeksen

Første halvår er nå unnagjort med bravur, i alle fall for den teknologitunge Nasdaq-indeksen som har steget hele 31,7 prosent i perioden. S&P 500 er opp nesten 15,9% så langt i år.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – Mandag 3. juli.

  • Vi tror at Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:29 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

Wall Street

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 1,1 prosent i snitt fredag.

Teknologiaksjene ledet an på Wall Street fredag, slik de for øvrig har gjort i hele 2023. Nasdaq-indeksen endte opp 1,4 prosent, etterfulgt av S&P 500 (+1,2%) og Dow Jones Industrial Average (+0,8%). Første halvår er nå unnagjort med bravur, i alle fall for den teknologitunge Nasdaq-indeksen som har steget hele 31,7 prosent i perioden. S&P 500 er opp 15,9 prosent så langt i år, mens Dow Jones-indeksen har lagt på seg en mer beskjeden 3,8 prosent. Man må tilbake til tidlig 80-tallet for å finne et sammenlignbart første halvår i USA.

Nasdaq-indeksens imponerende opptur i første halvår, med en vekst på 31,7%, viser tydelig styrken i teknologisektoren, som fortsatt er hoveddriveren i det amerikanske aksjemarkedet. Denne utviklingen speiler investorenes fortsatte tiltro til den langsiktige vekstpotensialet i teknologisektoren, til tross for betydelig usikkerhet knyttet til makroøkonomiske forhold som inflasjon, renteøkninger og geopolitisk uro. Det blir interessant å følge utviklingen i andre halvår. Spørsmålet nå er om teknologisektoren vil fortsette å lede an, eller om vi vil se en rotasjon mot mer verdi-orienterte sektorer.

Vinnere/tapere

Enphase Energy Inc (5,5%), Sirius XM Holdings Inc (4,6%), Atlassian Corp (3,8%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Nasdaq-indeksen, mens Micron Technology Inc (-1,9%), Old Dominion Freight Line Inc (-1,6%), CoStar Group Inc (-1,2%), endte på bunn.

Asia

De største indeksene i Asia (NIKKEI, KOSPI, ASX 200, HANG SENG og SHANGHAI) er opp 1,3 prosent i snitt mandag morgen.

Stemningen i Asia var god mandag. Det er naturlig å anta at investorene i regionen lot seg inspirere av den sterke utviklingen på de europeiske og amerikanske børsene fredag. Med andre ord er det ikke gitt at vi får noen ekstra drahjelp fra Asia i dag. Hang Seng-indeksen i Hong Kong ligger an til å stenge opp 1,8 prosent, mens Nikkei 225 i Japan stiger 1,5 prosent. De kinesiske børsene er også solid opp i morgentimene, godt hjulpet av oppløftende makrotall.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 75,41 dollar per fat, uendret fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned 1 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,71 NOK, 10,77 SEK, 6,83 DKK og 0,92 EUR, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,91 og 3,84 prosent.

Den amerikanske sentralbanken har signalisert at renten kan bli satt opp ytterligere inneværende år på grunn av det høye inflasjonspresset i økonomien. Inflasjonspresset har kommet betydelig ned fra toppen i fjor og markedet priser nå inn en langsiktig prisvekst på 2,2 prosent de neste 10 årene.

Ettersom veksten i økonomien er relativt svak, frykter mange at nye rentehopp vil sende USA inn i resesjon. Det er for øvrig viktig å merke seg at økonomien er påvirket av en rekke faktorer, ikke bare renter og inflasjon. Arbeidsmarkedet, boligmarkedet, handelsbalanse, geopolitisk usikkerhet og mange andre faktorer spiller også inn. Dessuten er det viktig å huske at sentralbanker vanligvis forsøker å balansere behovet for å kontrollere inflasjonen med behovet for å opprettholde økonomisk vekst.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer