Morgenrapport Tirsdag

Nikkei +0.49%  Shanghai +1.44%  S&P500 +0.77%  DAX futures +0.50%

Børsene i Kina åpnet uken med et fall på -8%, men det var åpenbart mindre enn ventet da resten av verden fortsatte oppgangen. Husk at børsene i Kina har vært stengt en uke, og myndighetene har satt i verk noen regler som skulle gjøre at det var vanskeligere å selge aksjer. Investorene tolket det uansett som at børsfallet var begrenset, og de stiger i dag.

Oljeprisen er ned 20% i år, og faller videre nå som etterspørselen fra Kina er ned 20% på en uke. Cirka 3 millioner fat mindre per dag. Da er det tøft å være nordmann. Norske kroner faller som en sten, og hele bouncen fra desember er borte. Vi kan takke Øystein Olsen for at NOK ikke faller mer, da han var lur nok til å heve renten i fjor. Det var uansett ikke nok å redde importøren G-Sport som både opplever hard konkurranse fra nettaktører, men er avhengig av høy krone for å beholde det som var igjen av margin på produktene sine. G-sport er ikke siste konkurs vi ser i år. Place your bets accordingly.

Selve oljeaksjene holder seg relativt godt ved første øyekast. Kanskje de har tjent gode penger det siste året, og noen har fylt på kassen (PGS), men den ordentlig smerten kommer ikke før OPEC feiler å presse prisen høyere med kutt. For det første kan Coronaproblematikken ta lang tid, for det andre er det ikke sikkert etterspørselen kommer opp igjen i etterkant. Vi må hele tiden huske på kreftene som jobber for at vi skal bruke alternativ energikilder, og finnes det et bedre tidspunkt enn å foreta disse endringene med forsikringsutbetalinger etter en pandemi eller emisjonspenger etter en refinansiering?

Tesla steg 20% i går til $780. Nå er markedsverdien $140 milliarder og aksjen er på radaren til samtlige forndsforvaltere i hele verden på grunn av sin størrelse og de som 1. snart blir tvunget til å kjøpe Tesla hvis den blir inkludert i S&P500 2. må investere i ESG aksjer fordi verden har snudd ryggen til oljeaksjer som følge av klimakampen. På den annen side kan det være shortere som driver denne høyere. Statistikk viser at short interest er 18% nå av hele flyten i aksjen, ned 7% fra tredve dager tilbake. 

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no/BizBot.no/Kryptografen Podcast


Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer