Morgenrapport Tirsdag

Nikkei +2.09%  Shanghai -1.51%  S&P500 -0.08%  DAX futures +0.08%

OSE var en av de svakeste indeksene i Europa igår, hvor fallet var sektormessig bredt, men basert på relativt svak omsetning. Resten av kontinentet endte svakt ned.
Etter en etterlengtet retur av intradagsvolatiliteten så endte amerikanske indekser så og si flatt for dagen.
I Asia så er bildet mer blandet, hvor kinesiske indekser er stort sett ned, og alt annet er opp. NIkkei stiger over 2% etter at indeksen logget sitt største fall i 2019 igår.
Forbrukersentiment fra Tyskland, boliglånstall fra UK, og husdata og forbrukertillitt fra USA er dagens makro. Det er også oljelagertall på kalenderen, men disse vil være preget av brannen på Phillips 66 anlegget i Texas som førte til stengning av skipskanalen, og vil ikke nødvendigvis gi et riktig bilde.

Apple hadde mye på hjertet igår. Egenprodusert innhold til Apple TV, med store navn på scenen som Steven Spielberg og Oprah. Kredittkort, spillplattform, og nyhetsabonnement kommer også fra selskapet.
Ut ifra det man fikk vite igår så mister nok hverken NEtflix eller Visa nattessøvnen av dette umiddelbart, men et selskap med så mange titalls milliarder av $ på bok og nær en milliard kunder med selskapets hardware skal alltids taes seriøst. Nyhetstjenesten er noe markedet har etterspurt i form av en bunt med + abonnementene til de største avisene, men man vil ikke få full tilgang. Selv om WSJ er inkludert i de $10 man betaler i måneden, så får man feks ikke lest markedsnyhetene, man får kun en redigert versjon av de største nyhetene. WSJ selger tross alt sitt eget for $37/mnd.

Det mest interessante er hvordan Apple vrir seg ytterligere mot abonnementsordningen. Denne har blitt skrevet om tidligere her, og hvordan flere selskaper har bygget sin suksess på nettopp dette.
Som nevnt har selsakpet en milliard kunder som eier produkter fra dem, og ved å ta 10$/mnd for Apple Music, $10/mnd for News, $10(?)/mndfor sillplattformen, og $10(?)/mnd for Apple TV+, så skal ikke mange promiille av kundene abonnere før man snakker ytterligere milliarder i månedlig omsetning for Apple.
Hvorvidt de klarer å levere produkter som overgår de etablerte konkurrentene som Spotify og Netflix gjenstår å se. Men de beviste med Apple Music at de klarte å bygge en kundebase på 56 millioner på under 4 år.

Elektrisitetetterspørselen vil oppleve en vesentlig raskere vekst enn olje fremover, og for oljeselskaper som presses fra samfunn og myndigheter til å bli grønnere, og ikke minst fra aksjonærer for å opprettholde inntjeningsveksten, så åpner dette opp for muligheter. Shell slapp søndag nyheten om at de endrer navn på strømavdelingen sin til Shell Energy, og vil i første omgang levere strøm basert på fornybar energi til 700k kunder. Selskapet har hintet om at de kan bli verdens største kraftselskap innen 2030.
Energiselskap som Enel, Total og Iberdrola skal også gå hardt inn i blant annet ladere for elbiler. Hvis elbilsalget skal stå for 40% av alt nybilsalg innen 2040, så skal ikke disse stå på sidelinjen.
Vitol, verdens største selvstendige energitrader skal også vri tradingfokuset sitt mot kraft og fornybar energi i årene fremover.
Med fallende kost for fornybar energi, og ny teknologi innen produksjon, overførsel, og lagring så åpner det seg et stort vindu for nye aktører. Norske Tibber, med famøse Founders Fund på eiersiden, er et godt eksempel på dette.
Det franske markedet, som EDF har 80% av, er blant annet et eksempel på at det er rom for flere aktører.

Sagaen om Brexit ruller videre, og ettersom jeg er noe mettet på temaet så holder jeg meg til gleden av å se de hundretalls gjettningene til analytikerene. Dagens skudd i blinde kommer fra Morgan Stanley.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer