Morgenrapport Tirsdag

Nikkei -0.11%  Shanghai +0.72%  S&P500 -0.52%  DAX futures +0.15%


Sentiment: En ny start!

Tungt salgspress mot stengetid på New York børsene fredag ettermiddag. Det blir spennende å se om dette fortsetter inn den ruglete måneden som er januar. Ser vi på de siste tre årene, har markedet falt de første tre ukene av januar for deretter å stige kraftig inn mot februar. Forvalterne det skal tas strategiske avgjørelse og ingen har hastverk med å være først ute. 

Det har også dukket opp kortsiktige negative konsekvenser av den nye skattereformen. Goldman Sachs reduserer resultatet for fjerde kvartal med $5 milliarder, fordi utsatte skattefordeler ble mindre med mindre skatt, og de regner med å betale 15% “repatriation tax” på penger tjent i utlandet. Dette gjelder sikkert en haug med selskaper. Det øker dog temperaturen i amerikansk økonomi på lang sikt, da kapitalen blir flagget hjem, men analytikerne må nedjustere fjerde kvartals tallene.

Av viktige hendelser kommende uke finner vi non-farm payrolls på fredag (ikke så spennende ettersom rentene er på vei opp uansett) og boligprisstatistikk for Norge senere i dag. Det blir også interessant å se om gjelden øker samtidig som boligprisene faller. Som jeg nevnte i mine spådommer for 2018 (Du finner de på Nordnetbloggen.no!) var det flere som refinansierte boligen sin på skyhøy verdsettelse i fjor enn som kjøpte ny bolig. I begge tilfeller er de faretruende nær å bryte egenkapitalkravet.

Bank of England har laget en arbeidsgruppe som skal se på e-pund, eller en blockchain basert elektronisk valuta utstedt av sentralbanken. Jaha, tenker du kanskje, spiller det noen rolle? Jeg betaler ølen min med en fempunds seddel når jeg er i London. Ringvirkningene kan i følge denne artikkelen i The Telegraph bli mye større. Hvis du kan overføre e-pund peer to peer, og oppbevare pengene dine i en wallet, hva skal du da med banker? Kanskje dette en black swan for finansnæringen, og da tenker jeg spesielt på mitt bearish syn på DNB og andre store banker!

Desentralisering, overføring av tillit til en matematisk formel og eierskap lokalt, kommer til å envende flere bransjer. Aksjer har i dag tre dagers oppgjør ved handel på børs, utenfor børs er det skriftlig kontrakter og en prosess som kan ta flere uker . Jeg er 100% overbevist om at aksjer (eierrettighetene til et selskap) skal over på blockchain, det kan enkelt gjøres ved å legge aksjene i en smartkontrakt i stedet for f.eks VPS. Dette heter tokenized equity. BizBot har tatt initativet til en arbeidsgruppe som sammen med ett av verdens største advokatselskaper (de satser for fullt på Blockchain relatert juss), med formål å utarbeide et rammeverktøy slik at bedrifter kan kjøre aksjebok og transaksjoner på en blockchain. Følg denne utviklingen og en ny spennende avtale som blir offentliggjort neste uke, ved å abonnere på nyhetsbrevet til BizBot!

.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer