Morgenrapport Onsdag

Spanias finansminister innrømte i går at landet ikke lenger har tilgang til internasjonale finansmarkeder. Renten har blitt for høy og de må nå ha hjelp fra EU. Dette er en dramatisk vending, men vil føre til en raskere avklaring. Det blir sannsynligvis tautrekking med Tyskland, som ønsker større kontroll over finansene til land som mottar ekstraordinær støtte, men ettersom summen Spania “trenger” initiellt, kun er på 40-90 mrd EUR, regner jeg med at de kommer i mål. Det kan komme en uttalelse om dette etter ECB møtet i dag..

-/ FINANCIAL TIMES foreslår en bankunion, ikke en fullstendig fiskal union, men overføring av ansvaret for europeiske banker fra nasjonalstatene til EU. Dette vil gjøre det lettere for sentralmyndighetene å skrive ned obligasjonsgjeld og samtidig sprøyte inn redningscash. I tillegg må kundene få sikret pengene sine bedre. Se f.eks på Norge og Sverige, her er kundene sikret gjennom banksikringsfondet kundemidler opp til 2 millioner kr. I Sverige er dette 400.000 kr.

-/ FOR DE SOM innbitt mener “austerity” ikke vil fungere, kan ta en kikk på Estonia: De opplevde et GDP fall på 18% i 2008-2009, men kuttet kostnadene kraftig for å ikke havne i en gjeldskrise. Nå vokser økonomien 7.6%, og er blant de beste i Europa. Som finansministeren i Estonia sier; “For oss var det lett å spare, det er kun 20 år siden vi opplevde kommunisme og fattigdom. Vesten har ikke kuttet i offentlige kostnader siden andre verdenskrig…”

-/ HVORFOR HAR INGEN NEVNT ITALIA? Konvensjonell tankegang er at Italienske banker har lastet opp billig LTRO cash, som brukes til å kjøpe statsobligasjoner i primær og annenhåndsmarkedet, og hjelper dermed til med å holde rentene lave. I følge denne oversikten fra verdens største hedgefond (Bridgewater Associates) er dette totalt feil, og Italianerne har faktisk mindre reserver målt mot behovet, enn Spania. Huttetu!

-/ EN SEKTOR SOM KUNNE VÆRT STERK, er flyselskapene. Norwegian melder om passasjervekst på 15% fra samme periode i fjor, og nå går vi inn i høytiden for reising med lavere fuelkostnader enn på lenge. Problemet er at flyselskapene i Norge taper 25 millioner kr om dagen på flystreiken…

Ikke kjøp aksjer fordi du håper det kommer en løsning i dag, vent til forslaget er på bordet, jeg anser det som like sannsynlig at det blir en sell off på 1. En svak hjelpepakke 2. Ingen hjelpepakke.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer