Morgenrapport Onsdag

Nikkei -0.53%  Shanghai +0.26%  S&P500 -0.63%  DAX futures -0.00%

Vi nærmer oss nivåer der aksjer har blitt solgt tidligere. Da snakker jeg ikke bare om all-time high på S&P500, men også overkjøpte indikatorer som grafen i begynnelsen av denne mailen.

Hver måned hittil i 2019 har SSB rapport høyere inflasjon enn hva konsensus hos analytikerne estimerte i forkant. Jeg har enda ikke lest journalistikk som problematiserer og peker på hva som kan gå galt når alle regneark hos bankene og næringslivet har feil estimater på denne viktigste makroøkonomiske faktoren.

NHO og LO ble enige om 3.2% lønnsoppgjør, fordi inflasjonen skulle bli 2.2-2.4% i år. Da ville de få et reelt lønnsløft nå nærmere en prosent. I mars kom inflasjonen inn på 2.7%. Det betyr at nesten halvparten er spist. Da kommer det nye høye lønnskrav neste år. Inflasjonen fortsetter opp, kronen faller og Norges Bank må heve renten ytterligere. Det er svært dårlig nytt for boligmarkedet og generell økonomisk vekst i Norge.

Hva er så konsekvensene av å ta feil? Hos norges største bank har de vært duete i snart to år. Man trodde ikke det kom rentehevinger før de faktisk kom, ikke trodde de inflasjonen ville tilta men snarere svekke seg. De lå på 2.4% i estimat for mars, da realiteten var 2.7%. Konsekvensene for analysekorpset er nok minimalt. De får bonus og lønn uansett. Konsekvensene for kundene derimot, som er boligbyggere, eiendomsforvaltere, aksjeforvaltere, industri på vestlandet, store skogprodusenter, reiseliv, fisk og olje vil alle ha fått feil input på den viktigste driverene av økonomisk katastrofe eller suksess.

-/ I GÅR PUBLISERTEjeg en artikkel om Kahoot! som snart skal børsnoteres. Markedsverdien til selskapet har gått fra 750 millioner til 2.9 milliarder kroner på under ett år, og viser nå en imponerende inntektsutvikling.

-/ REC SILICON henter 170 millioner kroner for å overleve frem til Kina åpner sitt polysilicon marked for utenlandske aktører. Det høres ikke ut som en spennende strategi akkurat nå; “Vi får krysse fingrene for at Xi og Trump blir enige snart”.

-/ SCHIBSTED splittes opp i avisdel og annonsedel, i noe som blir norges fjerde største børsnotering. Adevinta som det utskilte rubrikkselskapet heter, blir verdsatt til 50 milliarder kroner. Gamle Schibsted består nå av alle avisene og mediesatsningene pluss Finn.no.

Mvh

Richard Paulsen


Nordnetbloggen.no/BizBot.no/Kryptografen Podcast

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer