Morgenrapport Mandag

Nikkei +0.81%  Shanghai -0.41% S&P500 -0.66% DAX futures +0.55%

En forsiktig positiv avslutning i Europa før helgen, men indeksene her hjemme var mer preget av grafen over, og det ble en mindre hyggelig tone å avslutte uken på.

USA hadde kun en halv dag å gjennomføre handelen på, hvor lavt volum og tung energisektor førte til at SP500 stengte på 6mnd lav.

Asia starter uken opp, og Hong Kong leder ann på oppsiden, hjulpet av amerikanske futures som er opp 0,5%, og Brent soms stiger 2%.
Tysk IFO, samt taler fra Draghi og BoEs Carney er dagens makrohøydepunkter.

Neste uke setter OPEC seg ned igjen, og det er ikke mangel på problemstillinger som skal adresseres.
Amerikansk produksjon står nok høyt oppe på listen, som også vil bli en enda større faktor neste år. Logistikkutfordringene vil bli løst med stor rørledningekspansjon, og bildet over viser neste års ferdigstillelser alene. I 2020 vil ytterligere rørledsningskapasitet på over 2mbp stå ferdig.
Eksportterminaler bygges ut parallelt, og kapasiteten vil mangedobles neste tre årene.
Både Brent og WTI har korrigert over 20% så langt i november, og er i ferd med å ha et like stygt fall som i 2008, hvis ikke tonen endres i løpet av uken.

Fremvoksende markeder derimot kan juble over dagens lavere oljepris, hvor brorparten av økonomiene har behov for litt positivitet etter høye kostander relatert til olje og USD nominert gjeld. Morgan Stanley snur helt i anbefalingen sin og anbefaler kjøp av aksjer i EM markeder.
Kina er den desidert største vinneren. For hver $10 oljen faller, så booster det Kinas driftsbalanse med $30mrd årlig! En svakere oljepris kan faktisk være en reddende faktor under devalueringen, samt for det som ser ut til å bli et kommende år med langt svakere eksport.

Selv amerikanske markeder kan få noe ut av denne situasjonen. Energipriser har stor innflytelse på inflasjonen, som Fed vektlegger tungt i vurderingen sin av rentesatsen. Er svakere inflasjon, historisk høye rentespreader mot Europa, og en president som skriker etter pause i renteøkninger nok til at Fed guider rentebanen flatere? Powell kan i talen sin på onsdag allerede gi hint om omstendighetene tilsier endringer.

EU har godkjent Brexit avtalen, som nå står forran det siste, og kanskje vanskeligste hinderet, avstemning i parliamentet. Theresa May må få støtte fra begge sider om avtalen, som så langt ikke har klart å skape den store entusiasmen. May har så og si kun nedside, da EU ikke har noen insentiver om å gjøre dette til en pen skilsmisse, og støtten hennes hjemme er forsvinnende.
Nordea har laget en fin tidslinje for veien videre.

Bitcoins fall har fortsatt gjennom siste ukene, og var i helgen godt under $4000.
Den mindre vellykkede splitten i Bitcoin Cash får mye av skylden for at sentimentet surnet igjen.
Volumene har falt drastisk, og markedet virker preget av mangel på kjøpere.
Langt viktigere enn selve prisen, er den såkalt hash raten.
Dette er indikator på mengden av datakraft som dedikert til krypto, og er som kjent helt essensiell i at transaksjoner går som de skal.

Med BTC på rundt $4000 så er det kun et mindretall av minerne som klarer å tjene penger, som igjen skaper en uheldig dominoeffekt i form av at kapasitet blir skrudd av i påvente av bedre forhold.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer