Morgenrapport Mandag

Nikkei -0.60%  Shanghai+0.18%  S&P500 -0.26%  DAX futures -0.76%


Sentiment: Rød ukestart!

Fallet på flere av de store indeksene nærmer seg nå 5% siden begynnelsen av november, da sikter jeg til Nikkei indeksen i Japan og DAX indeksen i Tyskland. Oslo Børs sitt fall er mer moderat, kanskje mer likt S&P500 i USA som er ned 3%. Det begynner uansett å ligne disse korreksjonene vi skal ha (i teorien, historisk sett) to ganger i året. Ettersom vi allerede har gjort unna litt selging, kan det nærme seg slutten, hvis ikke dette er en av korreksjonene (som oppstår annethvert år) der vi faller 10%.

Jeg står fortsatt med utsagnet om at det har blitt svakere risk/reward, og jeg tror vi må inn i sent januar før vi får en meningsfyllt oppside igjen. Mest sannsynlig handler vi sidelengs, men da er det heller ikke noe poeng å eie masse aksjer. Futures peker på en rød åpning på de store europeiske børsene, etter at Merkel feilet med å sette sammen en ny regjering og vi får se om noen tør å kjøpe aksjer i en forkortet uke i USA. På torsdag er det nemlig thanksgiving og det betyr black friday (som varehandelen og kredittkortbankene uheldigvis har adoptert her hjemme også).

-/ JP MORGAN mener at det kan ligge en potensiell krise i finansmarkedet nå som sentralbankene skal rulle tilbake stimuliprogrammene. The great liquidity crisis heter rapporten der analytikeren argumenterer for at sentralbanekene indirekte vi skape en krise neste år ironisk nok da fjerne støttehjulene som ble påsatt for å avverge forrige krise..

-/ FÅ MED DERE siste #Pengepodden der de snakker om kryptovaluta. Dere har kanskje sett at media og denne morgenrapporten omtaler Bitcoins, ICO’er og kryptovaluta i økende tempo. Kanskje sterk korrelert med den eksplosive markedsverdiene av disse produktene. Jeg satser ikke spesifikt på en teknologi eller at noe av dette er “the next big thing”, som kommer til å erstatte fiat penger eller aksjer, men utviklingen viser at finansmarkedet er i endring og kommer til å fortsette “å endres” raskere i fremtiden. Det vil oppstå mange ulike muligheter for selskaper å hente penger og omsette eierandelene i etterkant. En ny erstatttes av det gamle, og det er derfor de landene som lager lovgivning på dette området omtaler produktene i generelle termer. Det er derfor unødvendig å spørre meg om jeg har troen på Bitcoins. Det har jeg ingen formening om.Det jeg har en formening om er at aksjer blir lagt på en blockchain veldig snart, noe som gjør at disse produktene (krypto og aksjer) smelter sammen. Du får den unike overføringsmekanismen som ligger i en global blockchain som f.eks Ethereum, samtidig som produktet i smartkontrakten er en aksje med alt det innebærer av lover, regler og rettigheter. Skillelinjene skapt mellom landegrenser når det gjelder valuta og aksjer er i dag gammeldagse. Krypto har åpnet en ny motorvei!

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer