Morgenrapport Mandag

Jeg leste meldinger om det i helgen, men tok det ikke seriøst før det stod på ulike finansnettsteder i dag at både statsministeren og finansministeren i Hellas er sykemeldt og ikke kan delta på EU toppmøtet som starter førstkommende torsdag. Det er godt mulig dette er uflaks, men merkelig hvor mange som “plutselig” ble syke rett før 3 mila i forsvaret også.

Asiatiske børser faller i morgentimene, men ikke panikkartet. Oljeprisen er opp neste +2% siden bunnen på fredag, og det er godt mulig oljeaksjene på Oslo Børs stabiliserer seg. Riktinok møter de andre problemer, som f.eks en streik i Nordsjøen.

-/ IKKE NOK med fallende oljepris og allered høyt kostnadsnivå, nå blir Statoil og flere andre operatører lammet av streik. Fagforeningen mener streiken ikke er skadelig, fordi oljen ligger der fortsatt når de tar opp arbeidet igjen!? Statoil selv mener de kan tape 100 mill dagen på streiken. Bear!

-/ ALLE HAR fått med seg katastrofen i REC, der selskapet emitterte ut dobbelt så mange aksjer til en sterkt rabattert kurs… Til noen få storaksjonærer. Riktignok kommer det en reparasjonsemisjon, men den kommer til å bli overtegnet og tildelingen deretter. Jens Ulltveit-Moe og Stein Erik Hagen unnet seg selv en gavepakke på de andre aksjonærenes bekostning. Ufint!

-/ GEORGE SOROS skisserer i en tale hvordan EU burde etablere et nytt overnasjonalt lag som kan fungere som låntager for ny gjeld. Tyskland har nektet å bruke ECB til denne funksjonen, og Soros mener derfor man må sette opp et nytt organ, som kan ta opp gjeld og kjøpe dårlig fra utsatte nasjoner. Ingenting nytt her, annet enn at kanskje Tyskland er på glid..

-/ TYSKLAND har lenge tjent på høyt forbruk i Europa, spesielt av tyske varer lånt på tyske penger, men nå ser det “europeiske mirakelet” ut til å få problemer selv. Dårlige PMI og IFO indeks forrige uke tyder på at tysk økonomi er i ferd med å bremse. Under kan dere se husholdningsgjeld / GDP ratio for Spania (blå) og Tyskland (rød). Rart hvordan den enes død har vært den andres brød…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer