Morgenrapport Fredag

Ingen store utslag i Asia i natt. Fokuset er i følge finanspressen på de automatiske kuttene i det amerikanske statsbudsjettet som blir iverksatt hvis ikke Obama og kongressen blir enige om en utsettelse. Den såkalte “Sequester”, var et kompromiss i en tidligere budsjettdebatt, og det er derfor ingen grunn til å være overrasket. Smarte analytikere har tatt høyde for ulike utfall for lenge siden, og tatt i betraktning at børsindeksene handlet på årsbete i går, kan ikke frykten ha satt seg i ryggmargen til resten av investormassen heller. Frykt og usikkerhet gir som regel utslag i lavere kurser.

 

-/ EN NY STUDIE viser at “shale gas revolusjonen” i USA er på et tidlig stadie. Barnett shale i Texas har så vidt utnyttet 1/3 av potensialet. I tillegg er en av mine favorittforfattere og professer på Harvard, Niall Ferguson, bullish til dollaren på grunn av den samme revolusjonen. Argumentet hans er ikke vanskelig å kjøpe ettersom amerikanerne blir mindre avhengig av importert energi.

-/ ALT ER IKKE med på oppturen; Byen Detroit, den gamle industrikjempen i USA, blir tatt over av staten Michigan fordi de er konkurs. Det på samme dag der Dow Jones prøver å tangere hsitorisk toppnotering fra 2007. Adapt or die, noen får det tydeligvis til.

-/ TØRRLASTREDERIET Jinhui la frem kvartalstall i går, og i følge Dagens Næringsliv “spår de flere konkurser i bransjen”. Merkelig at de da tjente $9 millioner forrige kvartal og at ledelsen tar ut $5 millioner av de i bonus. Hvorfor skal Jinhui være eneste rederiet som tjener penger i dårlige tider? tar man ut bonus hvis det er overhengende fare for masse konkurser? Personlig mener jeg tørrlastmarkedet er på bedringens vei; 1. Reforhandlede eller kansellerte nybyggkontrakter. 2. Marginalt bedre rater. 3. Kraftig stimuli i Kina. 4. Motpartsrisikoen redusert.

-/ PAUL CHAFFEY har skrevet et godt blogginnlegg om sysselsettingen i oljenorge. Vi peker hele tiden på hvor viktig det er, men kjenner vi tallene? Her er en kortfattet oversikt. Ikke overraskende er 30% av sysselsettingen i Rogaland oljerelatert, men det er et par overraskelser der også…

-/ KINA PLANLEGGER en stor obligasjonsreform, for å skaffe tilgang på kapital til sitt enorme urbaniseringsprosjekt. Kommunistledelsen sitt mål er å flytte 400 millioner mennesker fra landsbygda til byene de neste 10 årene, og da trengs det penger til infrastrukturprosjekt. Bankenes kapasitet er sprengt, og kritikerne mener de sitter på mye dårlige lån. Det positive med et profesjonelt obligasjonsmarkedet er at det oppdrar låntager og land som setter seg i gjeld. Obligasjonseiere trenger sikkerhet eller et godt juridisk rammeverktøy, et velfungerende obligasjonsmarked fungerer derfor som en demokratisk institusjon i finansmarkedet. Land og bedrifter som får låne penger i markedet gjør noe riktig, for ellers ville ingen lånt dem penger med begrenset oppside.

-/ SJEFEN I GROUPON gav seg i går, og som han skrev i et åpent brev (Forfriskende ærlig, les det her) til sine ansatte:

After four and a half intense and wonderful years as CEO of Groupon, I’ve decided that I’d like to spend more time with my family. Just kidding – I was fired today. If you’re wondering why… you haven’t been paying attention.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.03.2013 09:05

Jeg leste følgende børsmelding nå: “Canica AS har i dag solgt 5.000 aksjer i Borregaard
ASA gjennom megler, og eier etter transaksjonen
4.996.053 aksjer, tilsvarende en eierandel på 4,996%.”

Dette betyr vel at Hagen kan stille og rolig selge seg ut av Borregaard, uten at det må meldes børsen?

Gjest
Gjest
01.03.2013 09:16

Hei. Har du noen erfaringer/pekere man kan se etter for indikasjon på at en sektor begynner å dabbe av etter oppgang? Jeg har fulgt med på fiskesektoren, som den siste tiden har vært sterk, men i går var det 4 fiske aksjer som var på vinner listen. Lurte på om dette kanskje var en slik indikasjon.. det at “alle” vil inn. Auss f.eks har steget bratt de siste dagene på høøyt volum.

Gjest
Gjest
01.03.2013 10:30

Helt enig med deg ift gogl/jin, BDI bedrer seg(så og si) hver eneste dag, jin med bra tall og Hermans uttalelser at han tror vi når bunnen allerede i q1 2013.