Morgenrapport Fredag

Morgenrapport Fredag


Nikkei +0.07%  Shanghai -0.35%  S&P500 +0.49% DAX futures -0.25%
Oslo og resten av Europa kopierte onsdagens handelsmønster nesten nøyaktig, også denne gang var det  gode volumer bak bevegelsen.
Tech aksjene i USA var de første tll å sprette opp, og ved siden av Teslas hopp på 16% så var det FAANGs som igjen dominerte. Tunge industrielle selskaper som Boeing og CAT dro Dow Jones videre nedover.
Fallet i Asia roer seg ned, hvor indeksene er svakt opp, med unntak av Kina som sliter med å komme seg over streken. PMI rapporteres fra diverse store økonomier i Europa, EU slipper PMI og retail sales, og fra USA er det retail sales, og ikke minst nonfarm payrolls som er dagens makro.

Fidelity kommer idag med sine to nye indeksfond, Zero Total Market Index Fund og Zero International Index Fund. Som navnene hinter til så er det null forvaltningshonorar i disse.
Automatiseringen har gjort at indeksfond har såpass lav kost at dette kan gjennomføres.
Det er dog ikke helt uten liten skrift, da Fidelity ikke driver veldedighet kan fondene kun kjøpes gjennom Fidelity sin onlineplattform, og det er et tak på hvor mye man kan investere.
Fidelity vil også tjene penger fra de nye fondene på utlån av aksjer, noe som ikke kommer andelshavere til gode. Ettersom Fidelity har nær $7000 milliarder under forvaltning så ligger det en del penger i å låne ut aksjer.
Morningstar regner seg forsåvidt frem til at gjennomsnittlig kostnad for amerikanske fond ligger på rundt 0,5%, noe som er 8% lavere enn fjoråret.

Apple er det første selskapet som er verdt en billion (trillion på engelsk) dollar.
Isolert sett helt uten betydning, annet enn for overskriftene og sikkert en bonus til CEO Cook.
Mere spennende er det å se hvor stor effekt tilbakekjøp av aksjer har hatt på kursen.
Over 40% av oppgangen siden 2013 er direkte konsekvens av tilbakekjøp, en strategi som nå er svært utbredt, og ikke uten grunn. Brorparten av sjefene i amerikanske selskaper har bonusen sin direkte linket opp mot aksjerkursen, og tilbakekjøp av aksjer er en av de mest risikofrie måtene man kan bruke fri kapital for å oppnå kursbonuser.
Så langt i år har selskapene hatt såpass mye kapital etter skattelettelsene at dette ikke har vært på bekostning av R&D og nyansettelser, men det er en trend som ikke bør dras for langt.

Siden vi først er inne på markedsverdier så er det verdt å merke seg at japanske aksjer nå er verdt mer enn de kinesiske. Kraftige fall (17%)gjennom det som potensielt kan bli en stygg handelskrig, kombinert med styrt devaluering av yuanen(5%) har ført til en solid dollar nominert skrell. Både Japan og Kina har indekser med markedsverdier på litt over 6 billioner, mens USA fortsatt er suveren konge med indekser som er verdt over 31 billioner!

Som alltid så fører korreksjoner med seg muligheter, og Marketwatch har listet opp noen gode giganter som er gode kandidater til å komme sterkt tilbake.

God helg!

Mvh

Thomas Mathisen
Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer