Morgenrapport Fredag

Morgenrapport Fredag


Nikkei -0.23%  Shanghai +0.43%  S&P500 +0.12%  DAX futures +0.06%


Siste handelsdagen i kvartalet skal unnagjøres idag, og markedet ser ut til avslutte på sterkt. Risikovilligheten er høy, og de ledende indeksene handler enten på eller nær tidenes- eller multiårs-høyeste noteringer. Asia er nesten utelukkende i grønt idag, men Japan stikker seg ut på den negative siden grunnet usikkerhet rundt valgutfallet.
God rekke med makro idag, hvor viktigste er tysk arbeidsledighet, britisk BNP, KPI fra EU, og kinesisk industriproduksjon. Draghi entrer talestolen rett før OSEBX stenger.


Risikoen for at Japan mister Abe, mannen bak den storsilte QEen og Abenomics, øker noe over natten. Befolkningen ser de samme tendensene som man har sett i Europa og USA, økte forskjeller, og at reallønningene faktisk ikke stiger nevneverdig, mannen i gata er ikke den som er begunstiget av x antall trillioner i kvantitative lettelser. Dette endrer dog ikke veldig mye, og valget ender nok som i store deler av den utviklede verden, tradisjonelle partier går av med seieren, men det springer opp mer støtte til de  ekstreme, spesielt fra den yngre befolkningen.

Risikovilligheten i markedet er knallsterk før kvartalet avsluttes. Rotasjonen ut av statsobligasjoner og inn i aksjer ser ikke ut til å avta i styrke.
Pimco sier blant annet at makrosituasjonen er så god som den kan bli, og de har startet å ta forsiktige skritt i forhold til dette. At FED er på vei ut og ECB jobber med salgspitchen til markedet for det samme hjelper nok på villigheten til å redusere porteføljene. Aksjer derimot avslutter nok kvartalet sterkt, og starter sannsynligvis Q4 på samme fot. Innflyten i aksjer (til og med hedgefond!) vil gi effekt noen dager inn i neste uke, så vil tiden vise hva resten av oktober har å by på. Så langt har 2017 vært historisk for SP500 indeksen, året med det minste enkeltdagsfallet noensinne. Volatiliteten kan plutselig komme, og det er ikke indeks-ETFen din som står sterkest da.

Capesize korrigerer ned fra 3års høye $23k/dagen, og er igjen under $20k/dagen. Detter fortsatt svært hyggelige nivåer.
God mengde laster som flyttes mellom Brasil og Kina, Tubarao-Qingdao, strekker flåten og gir hyggelige rater for rederne.
Kinesiske helligdager i oktober skaper høy aktivitet i forkant, og stålproduksjonen går for fult i på vente av strenge miljøkrav for vinterhalvåret. Dette er absolutt risikomomenter man skal passe på nå. Zoomer man lengre ut så gi ikke grafen fra det internasjonale energibyrået gi den alt for store optimismen, men heldigvis er ordreboken nogenlunde tilsvarende. Det vil også kunne komme flere roller for disse skipene med tiden, som feks hvordan man nå laster trepellets fra USA til England, som nå har flere kullkraftverk ombygget til å brenne pellets.

Den nye episoden av Pengepodden finner du her, og det vil også komme en ny Før Helgen oppdatering på Nordnetbloggen i ettermiddag.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer