Morgenrapport Fredag

De siste dagene har vært tunge i form av røde aksjerkurser, og det kan bli mer trøkk før helgen. Det er ingenting som ødelegger den fine trenden fra Juni enda, så ikke få panikk. Når det er sagt er jeg veldig tilhenger av å være lett på foten, og så fort man synes det gjør vondt eller at usikkerheten blir plagsom, så selg dere ned. Ta av halvparten eller juster ned risikoen slik at man er komfortabel. Har du eid aksjer i sommer, har du mest sannsynlig tjent penger.

Kortsiktig kan dagen bli spennende fordi vi åpner svakt, og det er en utfordring fordi alle vet at spekulasjoner om stimuli vil tilta i helgen hvis closen blir stygg. Tør man da å være uten aksjer, eller gud forby short, inn i mandagen? På den annen side har markedet hentet seg inn hver gang man tar det for gitt at det skal ned, så etter disse rasjonalene kan markedet slå begge veier i dag. Jeg henviser bare til første paragraf; Gjør det vondt å tenke på aksjer, sitter du med for mye eksponert. Er du komfortabel, tror jeg du kan ta en tidlig helg uansett, det blir ikke ragnarokk når sikkerhetsnettet er verdens sentralbanker.

-/ PÅ BLOGGEN i går skrev jeg om “Alternativet“, der du kan vedde på større svingninger på børsen, uavhengig av retning. I går når markedet i USA falt –0.8%, steg VXX (ETF som tracker volatilitetsindeksen) ca +1.8%. Vi skal følge den ut over høsten, og akkurat nå handler den $11.81. Det morsomme er når den har lagt på seg f.eks 10-15% og markedet er tilbake akkurat der det var når vi tok frem ideen. Dette for å vise at man kan tjene penger på asymetriske produkter.

-/ HVIS MARKEDET kommer under press i det korte bildet, hadde jeg sett på ulike seismikkaksjer som har vært i vinden de siste ukene, som vil rebounde når børsen stiger igjen. I følge ABGSC er Dolphin Group et av de hotteste casene. De leverte kvartalstall på $23m mot ventet $19m, og i følge meglerhusets analyse er selskapet billigst i sektoren på 2013 estimater. De har kursmål 8 kr, noe som er mer enn +50% oppside fra gårsdagens close på 5 kr. Spennende hvis man tar den på en rød dag…

-/ HOVEDTESEN til oljeanalytiker Thorbjørn Kjus i DNB, er at oljeprisen vil kommer under press som følge av skiferolje (shale) i USA. Det nærmeste du kommer “et bet” på denne utviklingen, er å eie aksjer i Questerre Energy. Så langt har dette vært en lite lukrativ forretning for de fleste, men de fortsetter prøveboringene sine, og nå har de satt i gang med en ny brønn. Merk at det er svært høy risiko på slike aksjer, og de må ses som en liten andel av porteføljen fordi de ofte bommer eller trenger friske penger for å utvikle eventuelle funn.

-/ JEG LURTE FÆLT på hvorfor American Shipping Company (AMSC) steg 50% denne uken, men etter meldingen om at Brightline Capital Mgmt (et hedgefond) flagget over +5% falt brikkene på plass. Det er i utgangspunktet bullish for aksjen, at en stor aktør kjøper aggresivt. Kommer tilbake med mer på dette caset forhåpentligvis i dag.

-/ JERNMALM PRISENE fortsetter å falle, og denne uken har vært trist for store råvareprodusenter. Når jeg skriver om denne sektoren, så er det både med tanke på Norsk Hydro og på tørrlastshipping, fordi begge er derivater av hva som skjer med kinesisk råvareimport. Selv om alt er trist og mørkt, kan vi nyte et flott bilde av jern malm “pitten” i Port Hedland

-/ STORINVESTOR og tidligere analysesjef i Carnegie, Edvin Austbø, har halvert eksponeringen sin i aksjemarkedet til fordel for eiendom i følge DN. Ref. Presentasjonene hos Nordnet tidligere i uken, er det gledelig å melde at han i følge aksjonærlistene har valgt å beholde store posisjoner i NOD og THINFILM. I følge august 2012 har han aksjer i Nordic Semi for 92 mil og i ThinFilm for 15 mill. Med tanke på at han hadde aksjer for 183 mill ved utgangen av fjoråret, synes jeg disse posisjonene forteller mye om hva han mener om selskapene.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer