Kl 11.16: Er aksjer billige?

Seniorstrateg Fredrik Wilander i Nordea har skrevet et blogginnlegg om prisingen på det amerikanske markedet så langt i resultatsesongen. Han estimerer at dagens marked handler på “forward” (forventet inntjening) PE 13.4, mens historisk snitt for S&P500 er nærmere 16. Det blir feil å sammenligne historisk snitt og forward, fordi det dreier seg om hva investorene tror om fremtiden og hvordan de priser denne forventningen. Hvilken PE har markedet handlet på tidligere av forventet inntjening? Det er litt lavere, og ligger nærmere PE 15. Det betyr uansett at dagens forward PE på 13.4, er cirka 10% under hva forventet inntjening historisk har blitt priset til.

Oi, på dagens forventet inntjening er markedet 10% underpriset tenker du, men det kan være konservativt! For det første kan selskapene slå forventet inntjening, slik de gjorde dette kvartalet, og uten en oppgang i aksjemarkedet blir ratioen enda lavere. For det andre er det ikke gitt at multiplen skal stoppe på snitt PE 15-16. Hvis veksten i verden setter inn et nytt gir, og vi opplever “multippelekspansjon”, kommer PE ratioen til å “overshoote” og ligge godt over historisk snitt en periode. Veien fra PE 13.4 til PE 17-18 er brolagt med gull og smaragder.

YARA stiger videre på høy Ureapris. I følge Pareto skal de tjene 30 kr aksjen når Ureaprisen er 380 usd per ton, og har satt prismål 330 kr, altså PE 11. Det interessante er at Ureaprisen nå er 520 usd per ton. Hvis det nivået er vedvarende, noe som ikke er gjengs spådom, vil de tjene 45 kr aksjen. PE 11 på 45 kr i inntjening per aksje er 495 kr! Hva hvis PE 11 er for lite? Hvis Ureaprisen er like sterk de neste to kvartalene, skal du ikke se bort i fra at det kommer en multippelekspansjon i gjødselsektoren. PE 15 på 45 kr i inntjening? -> 675 kr aksjen. Jeg spår ikke YARA i 700 kr, men det er ikke et urealistisk regnestykke hvis underliggende markedet holder seg sterkt.

Norwegian faller tilbake i dag. Enten er det spekulantene som kjøpte på fredag i håp om en løsning, eller så er det småsparere som selger på overskriften om at skatt øst skal granske arbeidskontraktene til pilotene. Sistnevnte kan godt være et “takk for sist” fra flygerforeningen, og viser at også de kan spille hardt!

OPPDATERING kl 17.10: Volumet er som forventet på en inneklemt dag, og indeksen gjør ikke mye ut av seg. YARA holder seg godt, selv med svakere agriaksjer i USA. Det er veldig kjedelig at Oslo Børs er stengt i morgen, for jeg er redd DNB kan begynne å gå allerede på Onsdag. Samtlige kommentarer jeg ser, sier at til tross for marginale nedjusteringer på kursmål, er det siste fallet overdrevent. Nå handler den på 62 kr, akkurat der den var for 2 måneder siden før den begynte å løpe. Volumet i dag er 1/3 av hva det var på fredag, og jeg begynner å lurer på om de som “måtte” selge, har solgt. Hadde det ikke vært for fridagen i morgen, skulle man kanskje plukket inn en liten post nå før stengetid. Problemet er inngangen blir dårlig hvis resten av verden trader ned i morgen. Man får som regel betalt for disiplin, og jeg mener det er best å vente.

Investorene feirer at Telenor mest sannsynlig trekker seg helt ut av India (ikke byr på neste runde). Igjen en tolkning jeg ikke skjønner, ettersom det er verdens raskest voksende telemarked..

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer