Kl 16: Orkla, høydeskrekk i Norwegian? + balansen til FED

Lurer du på hvordan man kan påvise sammenhengen mellom FED stimuli og oppgangen i aksjemarkedet? Se på grafen over. den viser markedskapitaliseringen av alle noterte aksjer på New York Stock Exchange delt på balansen til FED. Ratioen ble merkbart mindre etter finanskrisen. Det betyr at en oppgang på for eksempel $1 milliard dollar i børsverdier, sammenfaller med $1 milliard dollar i økt balanse hos FED. Det samme skjer i Japan, bare i hurtigere tempo.

Det er langt fra hvordan egenkapitalen ble priset i gamledager, med fokus på inntjening, pris/bok osv. Den eneste faktoren som betyr noe i dag, er hvorvidt sentralbankene sprøyter inn cash. Heldigvis vil det være offentlig informasjon når de stanser stimulipakkene, og da kan man selge seg ned i aksjemarkedet igjen. Historiens mest forhåndsannonserte og kontrollerte rally?

Norwegian faller tilbake på grunn av stigende oljepris. I kveld kommer det lagertall, og skulle oljeprisen falle på bakgrunn av bygging igjen, kan NAS reise seg igjen i morgen. Eller allerede i dag… De som har høydeskrekk her, hadde det da aksjen blåste igjennom 160 kroner i Januar, 200 kroner i Februar og 250 kroner for to uker siden.

OPPDATERT kl 16.00: Til tross for Korsvold sin inntreden og aggresive snuoperasjoner, har det ikke blitt noe fest for Orkla aksjonærene. Aksjen har surret mellom 47 og 50 kroner i år, eller rettere sagt siden 2009. Planen er å rendyrke “consumer brands”, selge unna all virksomhet som ligger utenfor kjerneområdet, og se på overtagelse av nye merkevarer.

Problemet med nye merkevarer, er at internasjonalt har tilsvarende selskaper steget betraktelig. Se på Proctor & Gamble, Coca Cola, Colgate, Clorox og General Mills. Nesten alle er opp +20% det siste året. I tillegg kjøper Warren Buffet HEINZ, og slike oppkjøp pleier å føre til en reprising for “brands”. Uheldigvis for Orkla har alt blitt dyrere, utenom deres egen aksje som mest sannsynlig ville blitt betalingsmiddel i en transaksjon. Jeg lurer virkelig på hvordan de skal klare å vokse…

Apple handlet helt opp til $415 etter åpningsmatchen. Jeg tror denne kan blåse høyere i dag!

Goldman Sachs gikk akkurat overvekt aksjer, og mener det ligger 15% oppside på S&P500 det neste året. Spesielt å gjøre dette før sommersesongen, men det gir vel en ekstra glede å gå mot konsensus som peker på en sesongmessig svak periode.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
24.04.2013 17:12

DNB Markets anbefaler Kjøp av Orkla. Store fond fokuserer på konsum og satsing på brands er hot akkurat nå så man skulle tro Orkla var et bra langsiktig kjøp. Problemet er vel at de eier SAPA som foredler Aluminium som bidrar negativt av generelt lavere råvare etterspørsel og slutt produkter. Mulig salg av ikke kjerne virksomhet kan være en god trigger å gamble på men samtidig må man vel spørre seg hvor store muligheter de typiske Orkla brands har for å expandere i utlandet. Grunnen til at brands er hot (Warren Buffet kjøp av Heinz) er muligheten for økt salg… Les mer »