Gå til hovedinnhold

Gevinstsikring i Asia. Riksbanken i fokus

Etter flere dager på rad med børsoppgang, valgte mange asiatiske investorer å sikre gevinster onsdag. Nedgangen i Asia i natt kan påvirke stemningen i Europa i dag.

Ansvarsfraskrivelse: Det er viktig å understreke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Vi tar ikke ansvar for eventuelle feil eller mangler i informasjonen som presenteres.

Morgenrapport – onsdag 8 mai

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.05 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er uendret siden Oslo Børs stengte tirsdag, oljeprisen som er ned -0,1 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,7 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,1 prosent i snitt i går.
  • FMC Corp (9,5%), International Flavors & Fragrances Inc (6,4%), Kenvue Inc (6,4%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Builders FirstSource Inc (-19%), Walt Disney Co (-9,5%), NRG Energy Inc (-5,8%), endte på bunn.

Rentene, med den amerikanske 10-åringen i spissen, har kommet betydelig ned den siste uken. Dette har banet vei for aksjemarkedene verden over. Om denne trenden vil fortsette, gjenstår å se.

Renten på 10-års obligasjonen brukes som et grunnlag for å fastsette avkastningskrav på andre, mer risikable investeringer. Når renten på disse obligasjonene endres, justeres derfor ofte avkastningskravene over hele finansmarkedet, noe som direkte påvirker prisingen av aksjer.

    Asia

    • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,4 prosent i snitt onsdag morgen.

    Etter flere dager på rad med børsoppgang, valgte mange asiatiske investorer å sikre gevinster onsdag. Det er naturlig å anta at nedgangen i Asia i natt kan påvirke stemningen på de europeiske børsene i dag, inkludert de nordiske. Den generelle stemningen er for øvrig god, men skjør på grunn av stor geopolitisk usikkerhet.

    Siden Donald Trump ble valgt til president i 2016, har forholdet mellom USA og Kina vært preget av økte spenninger og konflikter, særlig merkbart gjennom en handelskrig der begge land innførte omfattende tollsatser mot hverandre. Disse spenningene ble ytterligere forsterket av anklager om kinesisk teknologispionasje, skjerpede geopolitiske uenigheter om blant annet Taiwan og Sør-Kinahavet, samt kritikk av Kinas håndtering av COVID-19-pandemien. Dette forverrede forholdet har hatt dyptgående effekter på global handel, teknologiutvikling og internasjonal politikk, og fortsetter å være en sentral faktor i verdens geopolitiske dynamikk.

    Renter, valuta og råvarer

    • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,68 dollar per fat.
    • 1 USD koster i skrivende stund: 10,95 NOK; 10,89 SEK; 6,94 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,8 NOK; 11,7 SEK og 7,46 DKK.
    • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,85 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,48).
    • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

    I dag er det duket for rentemøte i Riksbanken (den svenske sentralbanken). Utviklingstrekkene i svensk økonomi, samt EU, peker mot behov for rentekutt. Det er imidlertid usikkert om dette vil skje før Federal Reserve eventuelt senker rentene.

    Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, spiller en avgjørende rolle globalt, da dens pengepolitikk ofte setter standarder som andre land kan velge å følge. En renteendring fra Federal Reserve kan påvirke globale finansmarkeder og økonomiske strategier i andre land, inkludert Sverige. Derfor venter Riksbanken og ECB (den europeiske sentralbanken) kanskje med å se hva Federal Reserve gjør, før de tar en beslutning om deres eget rentenivå.

    Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

    Få morgenrapportene sendt på e-post

    Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

    Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

    I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

    Abonner
    Gi meg beskjed
    guest
    0 Kommentarer
    Se alle kommentarer