Fakta og tanker inn i helgen

Ettermiddags handelen går relativ rolig for seg i forkant av dagens makro fra USA, men oppsiden er fortsatt minste motstands vei! Kl. 14.30 slippes  Nonfarm Payrolls og Unemployment rate (konsensus 180k og 4,3%), hvor ISM Manufacturing PMI slippes kl.16 (konsensus 56,5). Disse tallene vil ha noe mer tyngde da USA går inn i langhelg med markedet stengt for Labour Day på mandag.

Richard skrev kjapt om Bitcoin idag, og jeg synes det er verdt å reflektere litt mer over det chartet han la ved.

Begge sidene av argumentasjonen står rimelige klare på sin sak. De positive hevder at kruttet er funnet opp på nytt, og at man endelig har funnet et godt alternativ til FIAT penger, hvor man også til en viss grad også kan beholde noe anonymitet ved handel (mener også da fysisk handel av varer). De negative hevder på sin side at prisingen og hypen overgår all sunn fornuft, at BTC ikke har noen verdi annet enn det som eventuelt blir selvoppfylt gjennom hype, og at risken for hackerangrep er for stor.

Undertegnede har ingen klar fot i noen av leirene, og ser gode argumenter på begge sider. Den største verdien jeg ser er Blockchain teknologien, som dessverre er åpen, altså ingen klar hest å vedde på.

UBS har jobbet siden 2015, med flere av verdens største banker, for å realisere en transaksjonmetode for FIAT penger med Blockchain som underliggende teknologi. Dette kan bli et av gjennombruddene for bruken av teknologien, utenom BTC.

Er vanskelig å ikke komme innom olje, både fordi det er en såpass stor underliggende driver på vår hjemlige børs, og selvfølgelig på grunn av stormen Harvey. Olje og oljeprodukter er, i den finansielle verdenen, det som har blitt mest påvirket av stormen. Produkter, som i spesielt bensin, har skutt i været denne uken, og vi vil se effekten på vårt eget kontinent i nær fremtid (har du fylt tanken enda?). Effekten av stormen er enda ikke klar, da man ikke får oversikt over infrastrukturskadene før vannet har forsvunnet. De kortsiktige effektene i papirene er dog allerede klare, 20% økning i bensinprisene, Brent fremtidskontraktene tilbake i contango, og noe økt etterpørsel i Produkt tanker og LPG sektoren.

Så får man bare håpe at stormen Irma som danner seg i Atlanteren (og med mye større styrke enn Harvey) aldri treffer land.

For en som har sittet relativt tett til shippingindustrien, så er det spennende å se hvordan det endelig kommer frem aktører og teknologi som kan riste litt i den eldgamle grunnmuren. Er ikke helt tilfeldig at det tar tid å bryte ned disse murene, hvor mange jobber står ikke på spill hvis denne sektoren digitaliseres og effektiviseres?  Her hjemme har vi Xeneta, som har digitalisert prisingen av containerfrakt, og siste er Maersk Tankers som kjøper seg inn i CargoMetrics. CargoMetrics bruker en kvantitativ tradingmodell bygget på sanntids skipsdata, satelittdata, og historiske data for å oppnå best mulig posisjonering av skip, samt spekulative papir bets.

Ha en god helg

Thomas Mathisen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer