Gå til hovedinnhold

Chat-event: Skattemeldingen 2021

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

42 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Thomas
Thomas
21.04.2022 13:43

Blir syntetiske ETF’er klassifisert i Nordnet sine systemer som en R-ETF (rente) eller A-ETF (aksje)?

Eksempel på en slik ETF: Invesco MSCI USA UCITS ETF Dist (6PSE)

Inge Reinertsen
Inge Reinertsen
21.04.2022 13:41

Hei,
Jeg har et tap på aksjer på aksjesalg på min AF konto, som er lik gevinsten på min ASK konto. Blir AF tapet motregnet mot gevinsten på min ASK konto, dermed intet fradrag, eller kan jeg få fradrag for AF tapet, uten at gevinsten på ASK kontoen blir motregnet?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Inge Reinertsen
21.04.2022 14:07

Hei Inge.

Det skjer ingen motregning av gevinst / tap på tvers av kontotyper. Tapet på din AF-konto vil normalt være forhåndsutfylt i skattemeldingen din.

Gevinsten på din ASK-konto vil være forhåndsutfylt såfremt du har gjort et skattepliktig uttak i 2021. Er gevinsten ikke realisert skal du ikke betale skatt nå. Gevinstskatt pÅ ASK-konto beregnes først når du har tatt ut gevinsten fra kontoen. Innskuddet kan du ta ut skattefritt først.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Christina Sørensen
Christina Sørensen
21.04.2022 13:28

Hei.
jeg har utfordringer ifm kjøp av unot aksje freyr. Her er det fx ingen opplysning om kjøpesum for freyr battery som det ble omdannet til.
må man bare vente til freyr/andre gjør noe her?

Christina Sørensen
Christina Sørensen
Svar på  Christina Sørensen
21.04.2022 13:31

På min akskjeliste for 2021 står Freyr både som kjøpt og solgt – men de ble omdannet til freyr batteries. Er det feil at det står som solgt? Hvem kan hjelpe meg å ordne det, synes det er vanskelig å lage det riktig her.

Thomas
Thomas
21.04.2022 12:59

Hvordan behandles girete bull og bear etf’er fra Direxion skattemessig og ift. beregning av aksje og rentefordelingen på investeringskonto Zero konto hos dere? Og er det slik at opparbeidet skjermingsfradrag på zerokonto går tapt om en gjør uttak fra konto med tap? (Er vel kanskje om totalt uttak iløpet av et år eller tap eller gevinst som avgjør) Eller vil ubenyttet skjermingsfradrag ligge på kontonivå frem til avsluttet konto eller har gevinst å ta ut? Lurer også om tilsvarende gjelder på aksjesparekonto. Eller er det samme prinsipper som på aksje og fondskonto at ubenyttet skjermingsfradrag går tapt ved realisjon av… Les mer »

Stian Andersen
Stian Andersen
Svar på  Thomas
21.04.2022 13:47

I utganspunktet ligger ikke gearede ETF i Investeringsuniverset til Investeringskonto, men du finner noen. En ETF klassifiserers i våre system som en R-ETF (rente) eller A-ETF (aksje) som avgjør om ETF skal skattes som renter (22%) eller aksjer (31,68%) for 2021. Hvis du oppgir (linker til) konkret ETF (gjerne via meldingsfunksjonen på kontoen din) kan vi inne hvordan den konkrete ETF er vurdert i forhold til aksje eller rente ETF. Når det gjelder ditt spørsmål om opparbeidet skjermingsfradrag på investeringskonto zero går tapt om en gjør uttak fra konto med tap, er reglene slik: Skjermingsfradraget øker ikke det skatteberettigede tapet.… Les mer »

Richard
Richard
21.04.2022 12:28

Hei
Har et spørsmål i forhold til fradrag for platformavgift på aksjesparekonto. Dere i Nordnet er veldig tydelige på at man kan kreve fradrag for platformavgift, men på skattemeldingen ligger blant annet følgende informasjon under posten Finans – Aksjesparekonto – Forvaltningskostnader:

Dette feltet dekker bare kostnader som tilbyderen eller kontoføreren har belastet deg direkte fra en bankkonto som er på utsiden av en aksjesparekontorordning.

Nordnet belaster plattformavgiften på ASK-konto, og i følge skattemyndighetene er vel dette da ikke fradragsberettiget?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Richard
21.04.2022 12:54

Hei Richard.

Vi har tatt opp dette med Skatteetaten tidligere, og setningen du viser til er ikke ment for plattformavgift for fond.

Når returprovisjon er innrapportert som inntekt er det naturlig at plattformavgift kan/skal rapporteres inn som fradragsberettighet kostnad.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Kenneth
Kenneth
21.04.2022 12:19

Hei, noe nytt om fradrag for kildeskatt på ASK?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Kenneth
21.04.2022 12:29

Hei Kenneth. Det nye er at Nordnet i april 2022 har fått bekreftet fra Skatteetaten at det er mulig å kreve kreditfradrag for betalt kildeskatt på aksjesparekonto, såfremt du har tilstrekkelig skattepliktig uttak på samme aksjesparekonto samme skatteår. De fleste vil imidlertid ikke ha skattepliktig uttak på aksjesparekontoen, og kan p.t. ikke kreve dette fradraget. De kan heller ikke fremføre fradraget til senere år for å nytte seg av fradraget når man en gang gjør et skattepliktig uttak fra aksjesparekontoen. (Nordnet og Skattebetalerforeningen mener at investorer med aksjesparekonto som blir trukket kildeskatt bør kunne kan kreve fradrag for dette, selv… Les mer »

Perur AS
Perur AS
21.04.2022 12:18

Jeg investerer gjennom et aksjeselskap og alle transaksjoner går gjennom Nordnet. Vil det gå å bruke Nordnet sin rapport/oversikt i regnskapet?
Tenker å føre hovedsummene i stedet for hver transaksjon. Bruker Vismas eAccounting.

Ali Zeybek
Ali Zeybek
21.04.2022 12:18

I etterkant av Havyard Group sin utbetaling av utbytte i form av aksjer i datterselskap så har verdien av aksjen halvert seg. Verdien av min beholdning i dette selskapet har gått ned, og samlet sett inkludert utbytte aksjer i datterselskaper HAV så ligger jeg med tap. Nå kreves det skatt av utbytteaksjer etter oppjustering som tilsvarer 32% og en betydelig sum. Totalt sett blir denne investeringen dårligere og dårligere. Finnes det noe skjerming eller skatteregler som kan brukes her. Må jeg betale skatt selv om jeg totalt sett ligger med tap uansett? Hvordan går dette regnskapet opp eventuelt etter realisering… Les mer »

Marlene
Marlene
21.04.2022 12:11

Norsk statsborger, bor og jobber i DK. Eier bolig i DK, med dansk boliglån. Skal dette opplyses norske skattemyndigheter, og vil det inngå i formuesberegningen? Vil renteutgifter være fradragsberettiget norsk inntekt, eller bare dansk?

Jo2
Jo2
21.04.2022 12:09

Hei!
I “Transaksjoner” med type “renter og avgifter” (AF-konto) har jeg diverse innlsag, e.g. “avgift – overføring av verdipapirer”, “overbelåningsrente”, “debetrente”.

Rapporterer Nordnet inn dette til skattemyndighetene? Jeg antar de kan føres opp som fradrag ifbm aksjehandel?

Mvh
-jo

Jo2
Jo2
Svar på  Nordnet
21.04.2022 12:45

Takk for svar – ser at alle innslagene er oppgitt i årsoppgaven, helt topp det!  😃

Jo2
Jo2
Svar på  Jo2
21.04.2022 12:37

Takk for svar  😃

Jeg skal se nærmere på dette da.

Har et lite tilleggsspørsmål angående plattformavgift (ASK og AF kontoer) – er det riktig forstått at dette kun gjelder fond, altså hvis man har / har hatt fond på disse typer kontoer i løpet av 2021?!

Mvh
-jo

Marlene
Marlene
21.04.2022 12:08

Dersom man har en ASK i Norge, hvordan skal denne føres og skattlegges i utlandet (Danmark) for å unngå dobbelbeskatning? I Danmark vil man i utgangspunktet ikke ha noe som heter ASK. Vil da kjøp og salg av aksjer måtte innberettes og skattes av løpende? Eller er det norsk ASK-ordning som får “fortrinn” og dens skatteregler som gjelder?

Andre
Andre
21.04.2022 12:05

Dersom man investerer gjennom et AS, er det mulig å investere i amerikanske aksjer, eller blir dette bare fryktelig dyrt grunnet dobbel beskatning?

Perur AS
Perur AS
Svar på  Andre
21.04.2022 12:22

Jeg bruker Nordnet sine valutakontoer. Fungerer veldig bra med oversikten og rapporten fra Nordnet, men håpløst om alle summerer som genereres må føres utenom. Et aksjeselskap skal vel ellers ikke beskattes for gevinster/tap?