Gå til hovedinnhold

Chat-event: Skattemeldingen 2021

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

42 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.04.2022 14:08

Chat-eventet er nå avsluttet og vi takker alle som deltok. Lykke til med innlevering av Skattemeldingen og ta kontakt med oss hvis du skulle ha flere spørsmål rundt dette som du ikke har fått besvart.

Ha en fortsatt fin dag!

Hilsen Stian, Bjørn Erik og Benedicte 🙂

Gjest
Gjest
21.04.2022 11:49

Velkommen til Chat-event om skattemeldingen. Fyr løs med spørsmål du måtte ha rundt verdipapir og skatt i kommentarfeltet!

Hilsen Stian, Bjørn Erik og Benedicte 🙂

Gjest
Gjest
21.04.2022 13:43

Blir syntetiske ETF’er klassifisert i Nordnet sine systemer som en R-ETF (rente) eller A-ETF (aksje)?

Eksempel på en slik ETF: Invesco MSCI USA UCITS ETF Dist (6PSE)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 14:00

Hei Thomas,

Vi er ganske sikre på at denne og andre syntetiske aksje/indeks ETF klassifiseres i systemet som aksje-ETF, men vi skal dobbeltsjekke dette og gi deg helt konkret svar.

Hilsen Stian Investeringscoach Nordnet.

Gjest
Gjest
21.04.2022 13:41

Hei,
Jeg har et tap på aksjer på aksjesalg på min AF konto, som er lik gevinsten på min ASK konto. Blir AF tapet motregnet mot gevinsten på min ASK konto, dermed intet fradrag, eller kan jeg få fradrag for AF tapet, uten at gevinsten på ASK kontoen blir motregnet?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 14:07

Hei Inge.

Det skjer ingen motregning av gevinst / tap på tvers av kontotyper. Tapet på din AF-konto vil normalt være forhåndsutfylt i skattemeldingen din.

Gevinsten på din ASK-konto vil være forhåndsutfylt såfremt du har gjort et skattepliktig uttak i 2021. Er gevinsten ikke realisert skal du ikke betale skatt nå. Gevinstskatt pÅ ASK-konto beregnes først når du har tatt ut gevinsten fra kontoen. Innskuddet kan du ta ut skattefritt først.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Gjest
Gjest
21.04.2022 13:28

Hei.
jeg har utfordringer ifm kjøp av unot aksje freyr. Her er det fx ingen opplysning om kjøpesum for freyr battery som det ble omdannet til.
må man bare vente til freyr/andre gjør noe her?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 13:31

På min akskjeliste for 2021 står Freyr både som kjøpt og solgt – men de ble omdannet til freyr batteries. Er det feil at det står som solgt? Hvem kan hjelpe meg å ordne det, synes det er vanskelig å lage det riktig her.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 13:53

Hei Christina, For at vi skal kunne gi det et godt svar i ditt spesifikke tilfelle er det fint om du tar kontakt med mine kolleger på kundeservice gjennom meldingstjenesten når du er innlogget på Nordnet. Har du ikke solgt aksjene dine i Freyr Battery så skal ikke disse stå som solgt i skattemeldingen din. Vi har dog blitt gjort oppmerksomme på at flere har fått aksjene i Norway Sub 1 rapportert som et tap i sin skattemelding. Dette er ikke korrekt, da dette skal registreres som en fusjon. Dette må derfor korrigeres i skattemelding ved å fjerne tapet på… Les mer »

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:59

Hvordan behandles girete bull og bear etf’er fra Direxion skattemessig og ift. beregning av aksje og rentefordelingen på investeringskonto Zero konto hos dere? Og er det slik at opparbeidet skjermingsfradrag på zerokonto går tapt om en gjør uttak fra konto med tap? (Er vel kanskje om totalt uttak iløpet av et år eller tap eller gevinst som avgjør) Eller vil ubenyttet skjermingsfradrag ligge på kontonivå frem til avsluttet konto eller har gevinst å ta ut? Lurer også om tilsvarende gjelder på aksjesparekonto. Eller er det samme prinsipper som på aksje og fondskonto at ubenyttet skjermingsfradrag går tapt ved realisjon av… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 13:47

I utganspunktet ligger ikke gearede ETF i Investeringsuniverset til Investeringskonto, men du finner noen. En ETF klassifiserers i våre system som en R-ETF (rente) eller A-ETF (aksje) som avgjør om ETF skal skattes som renter (22%) eller aksjer (31,68%) for 2021. Hvis du oppgir (linker til) konkret ETF (gjerne via meldingsfunksjonen på kontoen din) kan vi inne hvordan den konkrete ETF er vurdert i forhold til aksje eller rente ETF. Når det gjelder ditt spørsmål om opparbeidet skjermingsfradrag på investeringskonto zero går tapt om en gjør uttak fra konto med tap, er reglene slik: Skjermingsfradraget øker ikke det skatteberettigede tapet.… Les mer »

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:28

Hei
Har et spørsmål i forhold til fradrag for platformavgift på aksjesparekonto. Dere i Nordnet er veldig tydelige på at man kan kreve fradrag for platformavgift, men på skattemeldingen ligger blant annet følgende informasjon under posten Finans – Aksjesparekonto – Forvaltningskostnader:

Dette feltet dekker bare kostnader som tilbyderen eller kontoføreren har belastet deg direkte fra en bankkonto som er på utsiden av en aksjesparekontorordning.

Nordnet belaster plattformavgiften på ASK-konto, og i følge skattemyndighetene er vel dette da ikke fradragsberettiget?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:54

Hei Richard.

Vi har tatt opp dette med Skatteetaten tidligere, og setningen du viser til er ikke ment for plattformavgift for fond.

Når returprovisjon er innrapportert som inntekt er det naturlig at plattformavgift kan/skal rapporteres inn som fradragsberettighet kostnad.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:19

Hei, noe nytt om fradrag for kildeskatt på ASK?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:29

Hei Kenneth. Det nye er at Nordnet i april 2022 har fått bekreftet fra Skatteetaten at det er mulig å kreve kreditfradrag for betalt kildeskatt på aksjesparekonto, såfremt du har tilstrekkelig skattepliktig uttak på samme aksjesparekonto samme skatteår. De fleste vil imidlertid ikke ha skattepliktig uttak på aksjesparekontoen, og kan p.t. ikke kreve dette fradraget. De kan heller ikke fremføre fradraget til senere år for å nytte seg av fradraget når man en gang gjør et skattepliktig uttak fra aksjesparekontoen. (Nordnet og Skattebetalerforeningen mener at investorer med aksjesparekonto som blir trukket kildeskatt bør kunne kan kreve fradrag for dette, selv… Les mer »

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:18

Jeg investerer gjennom et aksjeselskap og alle transaksjoner går gjennom Nordnet. Vil det gå å bruke Nordnet sin rapport/oversikt i regnskapet?
Tenker å føre hovedsummene i stedet for hver transaksjon. Bruker Vismas eAccounting.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:50

Hei Prerur,

Du skal kunne føre hovedsummene i regnskapet (om du ikke har veldig mange hundre transaksjoner. Mener grensen er ca 400-600 transaksjoner.) så lenge du sitter på underlaget fra oss/Nordnet.

Hvilket regnsakpsystem du sitter på skal ikke ha noe å si i forhold til dette.

Du kan lese mer om dette her:
https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/uttalelser/prinsipputtalelser/kjop-og-salg-av-verdipapirer/

Vi har også denne videoen rundt Investeringer i AS fra i fjor:
https://www.youtube.com/watch?v=HYyiL9roGA0&t=3s

Hilsen Stian Investeringscoach Nordnet

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:18

I etterkant av Havyard Group sin utbetaling av utbytte i form av aksjer i datterselskap så har verdien av aksjen halvert seg. Verdien av min beholdning i dette selskapet har gått ned, og samlet sett inkludert utbytte aksjer i datterselskaper HAV så ligger jeg med tap. Nå kreves det skatt av utbytteaksjer etter oppjustering som tilsvarer 32% og en betydelig sum. Totalt sett blir denne investeringen dårligere og dårligere. Finnes det noe skjerming eller skatteregler som kan brukes her. Må jeg betale skatt selv om jeg totalt sett ligger med tap uansett? Hvordan går dette regnskapet opp eventuelt etter realisering… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 13:45

Hei Ali,

I forbindelse med utdelingen av utbytteaksjene i Hav Group ASA (HAV) ble det satt en GAV på 14 kr. Dette skal også fremkomme av din årsoppgaven.Du skal ikke betale skatt før du eventuell selger aksjen med gevinst.

Har du tap i Havyard Group (HYARD) når du selger vil du få fradrag for tap.

Gjerne ta kontakt med kundeservice gjennom meldingstjenesten når du er innlogget på Nordnet så kan vi sjekke din konto.

Hilsen Benedicte, Autorisert Finansiell rådgiver i Nordnet

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:11

Norsk statsborger, bor og jobber i DK. Eier bolig i DK, med dansk boliglån. Skal dette opplyses norske skattemyndigheter, og vil det inngå i formuesberegningen? Vil renteutgifter være fradragsberettiget norsk inntekt, eller bare dansk?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:26

Hei Marlene,

Dette er litt utenfor vår ekspertise så her anbefaler vi at du tar kontakt med Skattebetalerforeningen. Nordnet har et samarbeid med de for å gi kunder hjelp med skatterelaterte spørsmål som ikke Nordnet kan hjelpe til med.
Les mer her:
https://www.nordnet.no/no/kampanjer/skattebetalerforeningen-nordnet

Jeg fant forøvrig denne som kan være relevant:
https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding/finn-post/3/3/2/

Hilsen Stian Investeringscoach Nordnet

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:09

Hei!
I “Transaksjoner” med type “renter og avgifter” (AF-konto) har jeg diverse innlsag, e.g. “avgift – overføring av verdipapirer”, “overbelåningsrente”, “debetrente”.

Rapporterer Nordnet inn dette til skattemyndighetene? Jeg antar de kan føres opp som fradrag ifbm aksjehandel?

Mvh
-jo

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:28

Hei,

Flere av transaksjonene under renter og avgifter kan være rapportert til skattemyndighetene, men dette er ikke gitt.

Det er et generelt prinsipp i skatteretten at du kan kreve fradrag for kostnader til inntekts ervervelse, altså utgifter i forhold til aktiviteten og gevinsten på kontoen din.

Så flere av disse transaksjonene er fradragsberettiget kostnader.

Les mer i blogginnlegget ‘Skattemeldingen: Disse kostnadene kan du trekke fra’

https://www.nordnet.no/blogg/skattemeldingen-disse-kostnadene-kan-du-trekke-fra/

/Benedicte, autorisert finansiell rådgiver i Nordnet

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:45

Takk for svar – ser at alle innslagene er oppgitt i årsoppgaven, helt topp det!  😃

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:37

Takk for svar  😃

Jeg skal se nærmere på dette da.

Har et lite tilleggsspørsmål angående plattformavgift (ASK og AF kontoer) – er det riktig forstått at dette kun gjelder fond, altså hvis man har / har hatt fond på disse typer kontoer i løpet av 2021?!

Mvh
-jo

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:46

Ja, plattformavgift er noe du må betale når du har/har hatt andeler i fond på en konto i Nordnet.

Når du har en Aksjesparekonto og/eller Aksje- og fondskonto må rapportere plattformavgiften selv for å få fradrag for denne kostnaden for skatteåret 2021. Returprovisjon er forhåndsutfylt.

Les mer i blogginnlegget ‘Skatt tilknyttet plattformavgift og returprovisjon’ her:

https://www.nordnet.no/blogg/skatt-og-plattformavgift-og-returprovisjon/

Hilsen Benedicte, Autorisert Finansiell rådgiver i Nordnet

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:08

Dersom man har en ASK i Norge, hvordan skal denne føres og skattlegges i utlandet (Danmark) for å unngå dobbelbeskatning? I Danmark vil man i utgangspunktet ikke ha noe som heter ASK. Vil da kjøp og salg av aksjer måtte innberettes og skattes av løpende? Eller er det norsk ASK-ordning som får “fortrinn” og dens skatteregler som gjelder?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 13:03

Hei Marlene,

Om du beholder skattefordelene dine på ASK avhenger av hvilke(t) land du skatter til og hvor du er bosatt. Så det blir vanskelig å gi et godt svar her.

Når det gjelder det å unngå dobbeltbeskatning anbefaler vi at du enten sjekker med Skatteetaten eller tar kontakt med Skattebetalerforeningen.

Hilsen Benedicte, Autorisert Finansiell rådgiver i Nordnet

Gjest
Gjest
21.04.2022 12:05

Dersom man investerer gjennom et AS, er det mulig å investere i amerikanske aksjer, eller blir dette bare fryktelig dyrt grunnet dobbel beskatning?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 12:22

Jeg bruker Nordnet sine valutakontoer. Fungerer veldig bra med oversikten og rapporten fra Nordnet, men håpløst om alle summerer som genereres må føres utenom. Et aksjeselskap skal vel ellers ikke beskattes for gevinster/tap?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.04.2022 13:03

Hei Andre,

Ja når man investerer via AS blir man dobbeltbeskattet når man handler aksjer utenfor fritaksmetoden, slik som amerikanske aksjer. Det er også på Oslo Børs en del aksjer som er utenfor fritaksmetoden som vi har laget en liste over her. Mange velger å eie disse på privat hånd for å unngå dobbelbeskatning.

https://www.nordnet.no/blogg/innenfor-eller-utenfor-fritaksmetoden/

Hilsen Stian Investeringscoach Nordnet