Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Skatt tilknyttet plattformavgift og returprovisjon

Flere banker har innført plattformavgift og tilbakeføring av returprovisjon på fond. Dette er de skattemessige konsekvensene for kundene våre.

For kontotypene Investeringskonto Zero, pensjonskapitalbevis, IPS og IPA er returprovisjon og plattformavgift håndtert på selve kontoen. Dermed skal ikke kundene våre rapportere inn dette manuelt.

For aksjesparekonto er plattformavgift og returprovisjon forhåndsrapportert av Nordnet til Skatteetaten. Som kunde trenger du ikke foreta deg noe. (Det er nytt for 2022 at Nordnet rapporterer inn plattformavgift på aksjesparekonto.)

Kunder med Aksje- og fondskonto (også kalt VPS-konto) må imidlertid rapportere inn plattformavgiften selv for å få fradrag for denne kostnaden for skatteåret 2022. Returprovisjon er forhåndsutfylt.

I fortsettelsen gir vi en grundigere forklaring som gjelder skatteåret 2022.

Investeringskonto Zero, pensjonskapitalbevis, IPS og IPA

For kontotypene Investeringskonto Zero, pensjonskapitalbevis, IPS og IPA er plattformavgift og returprovisjon tatt hensyn til i den automatiske skatterapporteringen fra Nordnet til Skatteetaten. Kundene trenger ikke foreta seg noe. Betalt plattformavgift i 2022 reduserer utgående verdi 31.12.2022, mens mottatt returprovisjon øker utgående verdi 31.12.2022.

Aksjesparekonto

Plattformavgift og returprovisjon på aksjesparekonto er forhåndsrapportert av Nordnet til Skatteetaten. Som kunde trenger du ikke foreta seg noe.

Mer presist: Plattformavgiften er oppført i årsoppgaven for aksjesparekonto som “Fradragsberettigede kostnader”. Beløpet er rapportert inn til Skatteetaten og er oppført som “forvaltningskostnader” i skattemeldingen under Finans.

Returprovisjonen på aksjesparekonto er forhåndsrapportert av Nordnet som realisert gevinst/inntekt og fremgår på egen linje i skattemeldingen. Returprovisjonen øker sum innskudd på aksjesparekontoen tilsvarende.

Aksje- og fondskonto

På Aksje- og fondskonto er plattformavgiften ikke rapportert inn til skattemyndighetene av Nordnet. Kunder som vil kreve fradrag for plattformavgiften må gå inn i transaksjonsoversikten på Nordnet.no (Mine sider > Transaksjoner og sluttsedler). Under ”Transaksjonstype” kan du velge ”renter og avgifter”. Husk å velge riktig konto. Her vil det stå ett eller flere beløp med ”plattformavgift” dersom du har fond på denne kontoen.

Summen av plattformavgiftene er fradragsberettigede kostnader som du kan føre opp i skattemeldingen under tema Finans > Verdipapirfond. Finn det relevante verdipapirfondet under tema Finans og trykk “Åpne og endre”. Legg til beløp for plattformavgift i feltet «forvaltningskostnader».

Returprovisjonen på Aksje- og fondskonto er rapportert inn til skattemyndighetene av Nordnet. Returprovisjonen vises i transaksjonsoversikten i årsoppgaven samt på Nordnet.no (Mine sider > Transaksjoner og sluttsedler). Du trenger altså ikke fylle inn returprovisjonen selv.

PS: En del vil glemme (eller ikke ta seg bryet) med å rapportere inn fradrag for plattformavgift på Aksje- og fondskonto for 2022. Det er forståelig. Trøsten er at det er snakk om små beløp for de aller fleste. Eksempel på skatteeffekten av å rapportere inn plattformavgift: Har du 300.000 kroner i aksjefond på en Aksje- og fondskonto betalte du en plattformavgift på 870 kroner i 2022, som du kan kreve fradrag for. Fradraget vil redusere skatten din med 191 kroner (22 % – fradrag i alminnelig inntekt) for 2022.

Les også: Slik fikser du skatt på aksjer og fond

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Arild
Arild
18.04.2023 15:43

Gjelder ikke symmetriregelen lenger? Gevinst beskattes med nesten 38%, mens plattformavgiften gir bare 22% fradrag?

nyskjerrig
nyskjerrig
30.03.2023 02:13

det hadde vært kjekt å informere om at man kan fortsatt skrive av plattformavgiften for 2021&2020 på ASK konto 🙂

Gjest
Gjest
09.04.2022 22:36

Hei, kan vi også fylle inn Løpende kostnader til øvrige finansiel produkter for fradrag?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.04.2022 20:27

Hei Herman.

Det kommer an på hvilke kostnader det er snakk om. De må være relevante ift dine investeringer.

Relevante kostnader kan være kostnader til årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kostnader for kursinformasjon, plattformavgift o.l.. Disse kostnadene summeres og føres opp under tema «Finans – forvaltningskostnader». Jeg anbefaler at du gir en nærmere forklaring på disse utgiftene i et vedlegg som legges ved skattemeldingen dersom de er betydelige. Les mer i dette innlegget: https://www.nordnet.no/blogg/slik-fikser-du-skatt-pa-aksjer-og-fond/

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
23.03.2021 17:44

På https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/rapportering-og-bransjer/tredjepartsopplysninger/bank-finans-og-forsikring/aksjesparekonto/rettledning/#returprovisjon står det kun nevnt hvordan returhonorar skal behandles på aksjesparekonto. Ikke plattformavgift. Returprovisjon: “Her innrapporteres beløp/verdi som utbetales direkte til investor til konto på utsiden av ASK. Innbetales returprovisjon direkte på ASK skal feltet “Returprovisjon” benyttes tilsvarende som ved utbetaling utenfor ASK-konto. Verdi i feltet «Innskudd» inkluderer i slike tilfeller også returprovisjon pluss eventuelle innskudd, minus uttak for inntektsåret. Feltet “Inngangsverdi” reguleres tilsvarende verdi/beløp av returprovisjon som er tatt inn på konto. Beløpet kommer som kapitalinntekt forhåndsutfylt på investors skattemelding. Dette gjelder uavhengig av om returprovisjon utbetales som kontanter eller andeler i verdipapir.” Iogmed at dere ikke belaster… Les mer »