Du kan kreve fradrag for kostnader til inntekts ervervelse, også ved investeringer. Det meste er heldigvis forhåndsutfylt, slik som kostnader for kurtasje, forvaltningskostnader og valutavekslingsavgift. Men eventuelle kostnader til årsavgift på VPS-konto, plattformavgift (på visse kontotyper), finansaviser, kursinformasjon, analyseprogram etc. må du fylle ut selv.
Nedenfor går vi gjennom de vanligste kostnadene som sparere og investorer har – og som er relevant ved kontroll og utfylling av skattemeldingen.
Kurtasje, forvaltningskostnader og vekslingsavgift: Allerede utfylt
Har du en enkel sparing, med kun børsnoterte aksjer og fond, trenger du normalt ikke å fylle ut noe selv i skattemeldingen. Alt skal være forhåndsutfylt fra kontofører / bank / nettmegler. Dette gjelder kurtasje for kjøp og salg av aksjer, valutavekslingsavgift for kjøp og salg av utenlandsk-registrerte aksjer, ETFer og fond, samt forvaltningskostnader for fond og ETFer. Dette gjelder alle kontotyper.
Kurtasjen fremkommer ikke som egen post i skattemeldingen eller i årsoppgaven, men kurtasjen er allerede tatt hensyn til når gevinst/tap er regnet ut.
Valutavekslingsavgift og forvaltningskostnader er inkludert i kjøps- og salgspriser, og fremkommer ikke som egen post i skattemeldingen eller i årsoppgaven. Disse kostnadene er allerede tatt hensyn til når gevinst/tap er regnet ut og er ikke noe man skal føre opp selv i skattemeldingen. (I praksis så trekkes forvaltningsavgiften i fondene på daglig basis (1/365 del hver dag) fra fondets verdi og er heller ikke noe man skal fradragsføre selv.)
Som Nordnetkunde kan du imidertid se alle kostnader du blir belastet i den årlige kostnadsoversikten, som du finner på Mine sider > Årsoppgave > Kostnadsoversikt.
Plattformavgift: Må fylle ut selv for 2021 på aksjesparekonto og aksje- og fondskonto
Nordnet (og enkelte andre aktører) innførte i 2020 plattformavgift for fond. Kunder med fond på aksjesparekonto og / eller aksje- og fondskonto må rapportere inn denne plattformavgiften selv for å få fradrag for denne kostnaden for skatteåret 2021. Les mer om hvor du finner plattformavgiften og hvordan den skal fradragsføres i innlegget “Skatt tilknyttet plattformavgift og returprovisjon”.
Kunder med andre kontotyper slipper dette, siden det bli håndtert på selve kontoen.
PS: For fremtidige skatteoppgjør har Nordnet ambisjoner om å rapportere inn plattformavgift automatisk til Skatteetaten.
Kostnader til årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kursinformasjon, analyseprogram etc: Må fylle ut selv
Det er et generelt prinsipp i skatteretten at du kan kreve fradrag for kostnader til inntekts ervervelse. Det kan være årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kostnader for kursinformasjon, analyseprogram etc. (Merk at Nordnet ikke har årsavgift på VPS-konto.)
Disse utgiftene bør stå i forhold til aktiviteten og gevinsten. Å føre opp 100 % av dine internettkostnader på 3000 kroner hvis du kun har hatt to transaksjoner det året og realisert 5000 kroner i gevinst vil trolig ikke godkjennes av skattemyndighetene.
For deg som leverer ny skattemelding skal relevante kostnader til årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kostnader for kursinformasjon, plattformavgift o.l. føres under «Finans – forvaltningskostnader» (gammel skattemelding: post 3.3.7). Vi anbefaler at du gir en nærmere forklaring på disse utgiftene i et vedlegg som legges ved skattemeldingen dersom de er betydelige.
Tap på aksjer og fond: Som oftest allerede utfylt
Selger du aksjer og fond med tap, er det kontotypen du har valgt som avgjør når du får fradrag for tapet – og om tapet blir motregnet mot gevinster på andre investeringer på kontoen. Vanligvis er tap og gevinst på aksjer og fond forhåndsutfylt. Men det er noen unntak, og det forekommer feil. Har du for eksempel flyttet utenlandske aksjer på en Aksje- og fondskonto (VPS-konto) fra en annen bank til Nordnet, så vil ikke kostprisen følge med på flyttingen, og ikke være rapportert til skatteetaten. Da må du rapportere inn kostpris selv. (Flytter du en aksjesparekonto med utenlandske aksjer vil derimot total kostpris på aksjesparekontoen følge med på flyttingen til den nye banken, så her blir skatterapporteringen korrekt også etter flytting. Kostpris på hvert verdipapir blir ikke med på flyttingen, men det er heller ikke relevant for å beregne korrekt skatt, siden aksjesparekonto beskattes på kontotnivå.)
I dette innlegget beskriver vi skattereglene ved tap på verdipapirer for de ulike kontotypene.
Kostnader ved avanserte investeringer: Må fylle ut selv hvis de ikke er omsatt på Oslo Børs (på aksje- og fondskonto)
Har du investert i utenlandsnoterte ETFer (UCITS og amerikansk-noterte),utenlandsregistrerte fond, unoterte aksjer, valuta, CFDer, opsjoner, warrants, futures, obligasjoner eller annet snadder på en Aksje- og fondskonto (også kalt VPS-konto)? Dersom disse instrumentene er omsatt på Oslo Børs (inklusive Euronext Growth) vil VPS skatterapportere gevinst / tap og formuesverdier (inklusive kurtasje og evt valutavekslingskostnader), og du kan kontrollere tallene.
Er de ikke omsatt på Oslo Børs, kan kontofører skatterapportere transaksjonene, men har ingen plikt. Nordnet har p.t. ikke systemer for skatterapportering på slike avanserte investeringer, men alle opplysninger står i årsoppgaven du har fått tilsendt. Her må du rapportere inn relevante verdier til skattemyndighetene selv. Kostnader for kurtasje og evt valutavekslingsavgifter skal fortsatt være inkludert i kjøp-og salgsummen i årsoppgaven.
Disse opplysningene legger du inn under temaet Finans. Finner du relevant konto i skattemeldingen kan du trykke på “Åpne og endre” og fylle ut alle opplysninger. Finner du ikke kontoen, trykker du “Legg til aksjer”. (Leverer du gammel skattemelding må du fylle ut og levere skjemaet Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter (RF-1159)).
En del utenlandsregistrerte fond kan også kjøpes på aksjesparekonto og investeringskonto (også kalt fondskonto). Her rapporterer kontofører på kontonivå, og da vil verdiene inkluderes i skatterapporteringen.
Tips! Skjermingsfradrag for utenlandsregistrerte aksjefond (og evt aksjer) må du selv føre inn i under temaet Finans (gammel skattemelding: skjema RF-1159) dersom disse verdipapirene ikke er forhåndsutfylt.
Les mer om utfylling av skattemeldingen i innlegget «Slik fikser du skatt på aksjer og fond».
Hei! Hva definerer du som kursinformasjon (synes den var litt vag)? Er det fradrag for investeringskurs? Eller fradrag for investeringsbøker? Investeringsmateriell?
Hvor mye prosent er skatten på, vis jeg tjener penger på å selge utendlanske aksjer?
Hei. Gevinst og utbytte på aksjer og aksjefond (norske og utenlandske) skattlegges med 35,2 %. Effektiv skattesats er noe lavere hvis du eier aksjene og aksjefondene i flere år, siden du får skjermingsfradrag (som sørger for at risikofri avkastning ikke skattlegges).
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet
Dersom en flytter NOK inn på en ny AK og så veksler dette om til USD, så regner jeg med at spread må kreves som eget fradrag i skattemeldingen, siden valutavekslingen da ikke kan inngå i justering av inn eller ut kurs på kjøpet av en aksje?
Hei
Kan man få fradrag for transaksjonskostnader/gebyr for overføring fra bank til utenlandsk krypto trading plattform? Visa gebyret er ofte 2%.
Hei Jan. Det er et prinsipp i skatteretten at skattyter skal få fradrag for utgifter til inntekts ervervelse. Så svaret er ja.
Sakset fra skatteetaten.no: “Gevinst eller tap utgjør differansen mellom inngangs- og utgangsverdi. Vederlaget skattyter mottar for bitcoin som realiseres, med fradrag for transaksjonskostnader, vil utgjøre utgangsverdien. Inngangsverdien vil være kostprisen, altså det gjenstanden har kostet selgeren inkludert transaksjonskostnader. Dette gjelder både hvor selgeren har kjøpt gjenstanden eller han har produsert (minet/utvunnet) den selv.” LEs mer: https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/rapportering-og-bransjer/bransjer-med-egne-regler/internett/skatt-mva-virtuell-valuta/
Hilen Bjørn Erik, spareøkonom
Hei Bjørn Erik, Jeg har lån hos dere som er registrert på AF-konto. Dette lånet blir kun brukt til kjøp og salg av aksjer. Det står innrapportert som ordinært lån på skattemeldingen og har da kun et fradrag på 22% på renteutgiftene. Bør ikke renteutgiftene føres opp som en omkostning slik at jeg får 100% fradrag for renteutgiftene?
Hei Eirik.
Rentekostnader, uansett om de stammer fra boliglån, verdipapirlån, forbrukslån el.l. gir fradrag i alminnelig inntekt. Det innebærer at du får 22 % fradrag for renteutgiftene. Som en kuriositet kan jeg nevne at før 1992, da skattereformen trådte i kraft, kunne man trekke fra renteutgifter i bruttolønnen. For høytlønte ga dette over 50 % fradragseffekt. Dvs at staten betalte over halvparten av renteutgiftene dine. I dag betaler staten 22 % av renteutgiftene dine gjennom skattefradraget for renteutgifter.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom
Hei, kan jeg trekke fra avis (Aftenposten/E24) og internett kostnader ved kjøp og salg av aksjer? Hvor gjøres evt dette? Kan det evt gjøres en splitt på internett for å få noe trukket fra? På forhånd takk for bra innspill 🙂
Hei. Det finnes ikke noe rettspraksis her for å si eksakt hvor grensen går på hvilke utgifter man kan trekke fra når man er en “hobbyinvestor”, meg bekjent. Men som vi skriver i innlegget: “Disse utgiftene bør stå i forhold til aktiviteten og gevinsten. Å føre opp 100 % av dine internettkostnader på 3000 kroner hvis du kun har hatt to transaksjoner det året og realisert 5000 kroner i gevinst vil trolig ikke godkjennes av skattemyndighetene.” Å føre opp abonnement på E24, Finansavisen, DN samt 50 % av internettutgiftene dersom du har en portefølje på noen hundre tusen kroner og… Les mer »
Hei.
Jeg finner ikke noe om kurtasje/transaksjonskostnader noe sted i selvangivelsen min.
Jeg har IKZ og ASK kontoer. hvor burde dette dukket opp?
Takk for oppklarende innlegg!
Solgte alle aksjer på IKZ med tap og overførte pengene til aksjesparekonto.
Kjøpte aksjene på nytt.
Får jeg fradrag for tapet?
Solgte AMC aksjer fra ASK og kjøpte tilbake i Zero. Må jeg da skatte av gevinst selvom jeg har investert beløpet i sin helhet videre i zero?
Hei
Solgte alt jeg hadde inne på Ask kontoen, flere aksjer med tap. Satte det jeg hadde igjen over på aksje kontoen. Ser på skattemeldingen at tapet på disse aksjene ikke er tatt med i skatteoppgjøret. Må jeg da selv legge inn tapet på disse aksjene?
Du får ført fradrag på tap på aksjesparekonto når kontoen opphøres. Det hjelper ikke at du har solgt alle aksjene og tatt ut pengene.
Hei Lars.
Det er korrekt som en annen skriver som svar til deg: Du må selge alle verdipapirene og avslutte aksjesparekontoen for å få fradrag for tapet på skattemeldingen. Les mer om dette her: https://www.nordnet.no/blogg/slik-far-du-fradrag-for-aksjetapene/
Hilsen Bjørn ERik, spareøkonom
Hei Bjørn, vi er mange som har tapt stort på Kalera. -40-80% er ikke uvanlig.
Nå fusjonerer med en SPAC på Nasdaq og forlater Oslo for godt.
Da lurer jeg på hva vi bør gjøre, bør vi selge alt nå for å få tapet til fradrag? Er det mest aktuelt hvis hele kontoen avsluttes?
Og eventuelt kjøpte nye aksjer på dagens priser med en annen konto, for de som fortsatt ønsker å være med videre