Gå til hovedinnhold

Skattemeldingen: Disse kostnadene kan du trekke fra

Du kan kreve fradrag for kostnader til inntekts ervervelse, også ved investeringer. Det meste er heldigvis forhåndsutfylt, slik som kostnader for kurtasje, forvaltningskostnader og valutavekslingsavgift. Men eventuelle kostnader til årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kursinformasjon, analyseprogram etc. må du fylle ut selv.

Nedenfor går vi gjennom de vanligste kostnadene som sparere og investorer har – og som er relevant ved kontroll og utfylling av skattemeldingen.

Kurtasje, forvaltningskostnader og vekslingsavgift: Allerede utfylt

Har du en enkel sparing, med kun børsnoterte aksjer og fond, trenger du normalt ikke å fylle ut noe selv i skattemeldingen. Alt skal være forhåndsutfylt fra kontofører / bank / nettmegler. Dette gjelder kurtasje for kjøp og salg av aksjer, valutavekslingsavgift for kjøp og salg av utenlandsk-registrerte aksjer og utenlandsETFer og fond, samt forvaltningskostnader for fond og ETFer.

Når det gjelder valutavekslingsavgift og forvaltningskostnader er dette inkludert i kjøps- og salgspriser, og kommer derfor ikke opp som egen post i skattemeldingen. Som Nordnetkunde kan du imidertid se alle kostnader du blir belastet i den årlige kostnadsoversikten, som du finner på Mine sider > Årsoppgave > Kostnadsoversikt.

Plattformavgift: Må fylle ut selv for 2020 på aksjesparekonto og aksje- og fondskonto

For skatteåret 2020 er det imidlertid en nyhet som medfører at en del fondskunder må rapportere inn denne plattformavgiften selv for å få fradrag for denne kostnaden.

Nordnet (og enkelte andre aktører) innførte i 2020 plattformavgift for fond. Kunder med fond på aksjesparekonto og / eller aksje- og fondskonto må rapportere inn denne plattformavgiften selv for å få fradrag for denne kostnaden for skatteåret 2020. Merk at plattformavgiften kun ble trukket de siste fire månedene i 2020, så avgiften for 2020 er lav for de aller fleste kundene. De som glemmer eller lar være å rapportere inn plattformavgiften går altså ikke glipp av store fradrag. Les mer om hvor du finner plattformavgiften som kan fradragsføres i innlegget “Skatt tilknyttet plattformavgift og returprovisjon”.

Kunder med andre kontotyper slipper dette, siden det bli håndtert på selve kontoen.

PS: For fremtidige skatteoppgjør har Nordnet ambisjoner om å rapportere inn plattformavgift og returprovisjon automatisk til Skatteetaten.

Kostnader til årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kursinformasjon, analyseprogram etc: Må fylle ut selv

Det er et generelt prinsipp i skatteretten at du kan kreve fradrag for kostnader til inntekts ervervelse. Det kan være årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kostnader for kursinformasjon, analyseprogram etc. (Merk at Nordnet ikke har årsavgift på VPS-konto.)

Disse utgiftene bør stå i forhold til aktiviteten og gevinsten. Å føre opp 100 % av dine internettkostnader på 3000 kroner hvis du kun har hatt to transaksjoner det året og realisert 5000 kroner i gevinst vil trolig ikke godkjennes av skattemyndighetene.

For deg som leverer ny skattemelding skal relevante kostnader til årsavgift på VPS-konto, finansaviser, kostnader for kursinformasjon, plattformavgift o.l. føres under «Finans – forvaltningskostnader» (gammel skattemelding: post 3.3.7). Vi anbefaler at du gir en nærmere forklaring på disse utgiftene i et vedlegg som legges ved skattemeldingen dersom de er betydelige.

Tap på aksjer og fond: Allerede utfylt

Selger du aksjer og fond med tap, er det kontotypen du har valgt som avgjør når du får fradrag for tapet – og om tapet blir motregnet mot gevinster på andre investeringer på kontoen. I dette innlegget beskriver vi skattereglene ved tap på verdipapirerfor de ulike kontotypene.

Kostnader ved avanserte investeringer: Må fylle ut selv hvis de ikke er omsatt på Oslo Børs

Har du investert i unoterte aksjer, utenlandsregistrerte fond, valuta, CFDer, opsjoner, warrants, futures, obligasjoner eller annet snadder på en Aksje- og fondskonto? Dersom disse instrumentene er omsatt på Oslo Børs (inklusive Euronext Growth) vil VPS skatterapportere gevinst / tap og formuesverdier (inklusive kurtasje og evt valutavekslingskostnader), og du kan kontrollere tallene.

Er de ikke omsatt på Oslo Børs,kan kontofører skatterapportere transaksjonene, men har ingen plikt. Nordnet har p.t. ikke systemer for skatterapportering på slike avanserte investeringer, men alle opplysninger står i årsoppgaven du har fått tilsendt. Her må du rapportere inn relevante verdier til skattemyndighetene selv. Kostnader for kurtasje og evt valutavekslingsavgifter skal fortsatt være inkludert i kjøp-og salgsummen i årsoppgaven.

Har du fått skattemelding i nytt format, legger du til opplysningene under temaet Finans. Har du gammel skattemelding skal du fylle ut og levere skjemaet Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter (RF-1159).

En del utenlandsregistrerte fond kan også kjøpes på aksjesparekonto og investeringskonto (også kalt fondskonto). Her rapporterer kontofører på kontonivå, og da vil verdiene inkluderes i skatterapporteringen.

Tips! Skjermingsfradrag for utenlandsregistrerte aksjefond (og evt aksjer) må du selv føre inn i under temaet Finans (gammel skattemelding: skjema RF-1159) dersom disse verdipapirene ikke er forhåndsutfylt.

Les mer om utfylling av skattemeldingen i innlegget «Slik fikser du skatt på aksjer og fond».

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
12 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Terje
Terje
01.05.2021 00:00

Jeg finner ikke noe VPS konto nr til min Investeringskonto Zero. Har ikke denne kontotypen tilknyttet en VPS konto? Jeg regner da med at det heller ikke trekkes noe årsgebyr for VPS konto for innestående på Investeringskonto Zero.

Marianne
Marianne
28.04.2021 18:26

Hei!
Kan man føre opp rådgivingshonoraret som trekkes hver måned når man har investeringskonto Zero i skattemeldinga under 3.3.7 – andre fradrag?

Marianne
Marianne
Svar på  Bjørn Erik Sættem
29.04.2021 14:25

Takk for svar! Ble bare litt forvirret da det i transaksjonslista på mine sider står at det trekkes et rådgivingshonorar i tillegg til forsikringsavgiften hver måned. Mvh Marianne

Marianne
Marianne
Svar på  Bjørn Erik Sættem
30.04.2021 20:25

Hei! Takk for godt svar! Vil også si at det var et bra og informativt innlegg.

Jostein Munz
Jostein Munz
27.04.2021 21:13

Hei Bjørn Erik

Hvordan gjør man det med kostnad for shortavgift og shortrente? Har lett etter et sted å føre opp dette, men finner ikke noe passende

Tusen takk for arbeidet du gjør for oss småsparere!

Selcuk Demirer
Selcuk Demirer
21.04.2021 20:57

Hei Bjørn Erik.

Er nettopp blitt medlem av Nordnet, og har ikke mye peiling på fradrag for kostnader på aksjer. Jeg lurer på om skal jeg registrere et enkeltmannforetak for å få fradrag på f.eks innkjøp av datamaskin, bruk av internet, strøm og bolig. Har skal jeg gjøre?

Med vennlig hilsen
SelDem

SelDem
SelDem
Svar på  Bjørn Erik Sættem
22.04.2021 19:35

Takk Bjørn Erik

Elmi
Elmi
20.04.2021 09:02

Veldig kort, informativt, og presist innlegg.
Lett og få meg seg reglene og hva man må gjøre selv.
Kjempe bra skrevet 👍🏾