Gå til hovedinnhold

Innenfor eller utenfor fritaksmetoden?

Oppdatert 29.03.22

For å vite om du skal skatte av gevinsten og/eller utbyttet på aksjer du eier via et investeringsselskap/AS, må du ha vite om selskapet/aksjen faller innenfor eller utenfor fritaksmetoden. I samarbeid med Advokatfirmaet Hemnes kan Nordnet Private Banking presentere en oversikt over hvilke utenlandske selskap på Oslo Børs som ligger innenfor og utenfor fritaksmetoden. Vi gjør oppmerksom på at listen kun skal brukes som veiledende.

Hvor er selskapet (skattemessig) hjemmehørende?

Hovedregelen er at om selskapet du har investert i via et AS er (reelt) hjemmehørende innenfor EØS, faller selskapet (investeringen) innenfor fritaksmetoden. AS-et ditt skal dermed ikke skatte løpende av realisert gevinst på aksjer og utbytte. Aksjeutbytte mottatt i ditt AS fra aksjer innenfor fritaksmetoden er dog ikke helt skattefritt: Tre prosent av mottatt utbytte skal inntektsføres – dvs. at utbyttet i praksis beskattes med 0,66 % (samt at aksjeutbytter fra investeringsselskapet skattelegges med en sats på 37,84 % (2023) fratrukket evt. skjermingsfradrag). I veiledningen du finner på Hemnes sin hjemmeside kan du også lese om behandling av fritaksmetoden når det gjelder verdipapirfond.

Flere av våre kunder sier at de velger å eie enkelte aksjer på privat hånd fremfor via sitt AS om de på forhånd vet at selskapet de investerer i er utenfor fritaksmetoden. Dette er fordi at slike investeringer utløser dobbeltbeskatning.

Spesialist på fritaksmetoden

Det ligger mye arbeid bak å lage en oversikt/liste av god kvalitet. Hans Olav Hemnes (Partner i Advokatfirmaet Hemnes AS) har jobbet med fritaksmetoden i mange år og er en av norges mest kompetente på dette området. Du kan lese skatteetatens prinsipputalelse for å vite hva som kreves og legges til grunn for å avgjøre hvor et selskap er skattemessig hjemmehørende.

Eier av investeringsselskap (investor), revisorer og regnskapsførere må i dag sitte hver for seg å gjøre denne jobben selv, som i visse tilfeller kan være ganske tidkrevende. Det kan kan være komplekst å vurdere om en spesifikt selskap eller verdipapir faller innenfor eller utenfor fritaksmetoden. For eksempel kan et selskap være registrert i ett land, men være skattemessig hjemmehørende i et annet. Hvor et selskap er skattemessig hjemmehørende kan også endre seg i løpet av året. Aller helst skulle man sett at skattemyndighetene hadde en offisiell dynamisk liste man kunne foholde seg til. Men siden dette ikke finnes vet vi at mange setter stor pris på å kunne bruke oversikten Hemnes har utarbeidet som veiledning.


Fra årsskiftet til juni hvert år mottar Nordnet hundrevis av henvendelser fra kunder (og deres regnskapsførere/revisorer) som handler via AS. De sitter og jobber med selskapets skattemelding og regnskap og trenger denne informasjonen. Siden Nordnet nå har over 15 000 firmakunderkunder i kundebasen, og hver tredje Private Banking-kunde handler via et AS, ser vi det som en god tjeneste å kunne tilby en slik oversikt. Som nevnt er det også bra for investorer som handler via AS å ha denne oversikten før man investerer i aksjer.

Merk! Vi understreker at informasjonen skal brukes som veiledende.

Du kan her se Advokatfirmaet Hemes sin liste over utenlandske aksjer på Oslo Børs til bruk for skattemeldingen 2021. Nordnet har hentet ut de mest eide utenlandske aksjene på Oslo Børs blant våre kunder. For komplett liste over aksjer samt mer informasjon anbefaler vi å lese veiledningen som ligger på hjemmesiden til Advokatfirmaet Hemnes.

SelskapSkattemessig tilhørighetInnenfor fritaksmetoden?
2020 BulkersBermudaNei
Archer LtdBermudaNei
AsetekDanmarkJa
AutostoreNorge/Bermuda*Ja* se veiledning på hemnes-law.no
Avance Gas Holding LtdBermudaNei
Awilco DrillingAberdeenNei
BakkafrostFærøyene**Nei* se veiledning på hemnes-law.no
Borr Drilling Ltd.BermudaNei
BW Energy Ltd.BermudaNei
BW Offshore Ltd.BermudaNei
BW LPG Ltd.BermudaNei
Frontline Ltd.KyprosJa
Gaming Inovation GroupUSA/MaltaNei
Golden OceanBermudaNei
Jinhui Shipping and Trans.BermudaNei
Napatech ASDanmarkJa
Northern DrillingBermudaNei
Odfjell Drilling*BermudaNei* se veiledning på hemnes-law.no
Okeanis Eco TankersHellasJa
Petrolia SEKyprosJa
Petrolia SE*NorgeJa* se veiledning på hemnes-law.no
QuesterreCanadaNei
S.D Standard KyprosJa
Salmones CamanchacChileNei
SAS ABSverigeJa
Seabird Exploration*KyprosJa* se veiledning på hemnes-law.no
SeadrillBermudaNei
Shelf DrillingCaymannNei
Siem OffshoreCayman Island/NorgeJa
Subsea 7LuxenburgJa
Stolt-Nielsen Ltd.BermudaNei
Storbritania ble skattemessig behandlet som et EU-land til og med 31.des. 2020 pga overgangsavtaler ifrbm. Brexit.

Fritaksmetoden og verdipapirfond

Hemnes sine sider kan du også lese mer om hvordan man behandler fritaksmetoden og fond.

Fritaksmetoden og derivater

skatteetatens sider står det forklart hvordan du skal behandle derivater og andre finansielle instrumenter i henhold til fritaksmetoden.

Skulle man være i tvil på hva som gjelder, bør man opplyse i skattemeldingen at man er usikker på om enkelte aksje,fond eller derivat faller innenfor eller utenfor fritaksmetoden.

Les også: Når bør du opprette et investeringsselskap?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Kristian
Kristian
26.09.2023 15:08

Hei!
Hvis jeg kjøper en utbytte etf fra Tyskland kommer denne under fritaksmetoden og hvordan fungerer kupongsskatt med fritaksmetoden?

Nordnet
Svar på  Kristian
27.09.2023 13:16

Hei!
I samarbeid med Advokatfirmaet Hemnes har vi utarbeidet denne oversikten.

Om et verdipapir er innenfor eller utenfor fritaksmetoden faller utenfor Nordnet sitt ansvarsområde. Utover denne oversikten anbefaler vi deg derfor å ta kontakt med din regnskapsfører eller en skatterådgiver for å få en vurdering av verdipapiret du er usikker på.

Gjest
Gjest
06.12.2022 10:57

Hva med Western Bulk og Noram Drilling?
Hvorfor setter ikke Oslo Børs krav når selskaper blir registret og lister dette opp f.eks? Eller at skatte myndighetene har en liste på dette?

Hvis en kontakter ett selskap på Oslo Børs så skal vel dem kunne svare på dette direkte hvis en spør?

Gjest
Gjest
19.09.2022 06:12

På skatteetatens sider om investering gjennom kapitalforsikring (Fondskonto, hos Nordnet kalt Investeringskonto Zero), følgende helt nederst når det kombineres med at det eies av et firma: Aksjeselskaper som eier slike produkter og fritaksmetodenForsikringsselskapet er formell eier av aksjene på fondskonto og skattlegges for avkastning på disse. Ved uttak fra fondskonto til aksjeselskap gjelder fritaksmetoden på aksjedelen. https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/aksjer-og-verdipapirer/om/skatteregler-investere-i-aksjer-og-andre-verdipapirer-gjennom-kapitalforsikring-fondskonto/ Litt usikker på hvordan man skal tolke dette, samt om Nordnet (eller kun noen få) tilbyr denne type kapitalforsikringsprodukt tilpasset for Askjeselskap .. Jeg skal sjekke med kundestøtte, men hadde også vært interessant med en diskusjon om noen har erfaring eller tanker på… Les mer »

William Sverdrup
William Sverdrup
Svar på  Gjest
30.04.2024 16:40

Kontakt meg så vil jeg svare deg – og jeg kan tilby løsninger for aksjeselskaper. William Sverdrup, 90964090

Gjest
Gjest
11.08.2022 11:09

Hva skjer om du har vært litt rask og kjøpt SAP som ADR i USA?

Gjest
Gjest
29.06.2022 19:48

Hva med Flex lng? Utenfor fritaksmetoden?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.07.2022 12:27

Hei Thore,
Siden man ikke får lagt ordre på Flex LNG på en Akjsjesparekonto er aksjen trolig også utenfor fritaksmetoden.
For å være helt sikker og for spørsmål rundt aksjer som ikke ligger i listen må du kontakte Hemnes