Gå til hovedinnhold

Innenfor eller utenfor fritaksmetoden?

Hvor er selskapet (skattemessig) hjemmehørende?

Oppdatert 19.08.20

For å vite om du skal skatte av gevinsten og/eller utbyttet på aksjer du eier via et investeringsselskap/AS, må du vite om selskapet/aksjen faller innenfor eller utenfor fritaksmetoden.

Hovedregelen er at om selskapet du har investert i via et AS er (reelt) hjemmehørende innenfor EØS, faller selskapet (investeringen) innenfor fritaksmetoden. AS`et ditt skal dermed ikke skatte løpende av realisert gevinst på aksjer og utbytte.

Aksjeutbytte mottatt i ditt AS fra aksjer innenfor fritaksmetoden er dog ikke helt skattefritt: Tre prosent av mottatt utbytte skal inntektsføres – dvs. at utbyttet i praksis beskattes med 0,66 %.
(Samt at aksjeutbytter fra investeringsselskapet skattelegges med en sats på 31,68 % (2019) fratrukket evt. skjermingsfradrag.)

Hvor finner du en oversikt?

Problemet per i dag er at ingen vil ta ansvaret for å lage en offisiell oversikt over selskaper som er innenfor/utenfor fritaksmetoden, hverken skattemyndighetene eller andre aktører. Årsaken er at det i noen tilfeller kan være komplekst å vurdere om en spesifikt selskap eller verdipapir faller innenfor eller utenfor fritaksmetoden. For eksempel kan et selskap være registrert i ett land, men være skattemessig hjemmehørende i et annet. Hvor et selskap er skattemessig hjemmehørende kan også endre seg i løpet av året.

Fra januar til mai hvert år mottar Nordnet hundrevis av telefoner fra kunder som handler via AS samt regnskapsførere som ønsker informasjon rundt dette. Dessverre kan vi ikke gi et godt svar, men nedenfor er litt informasjon som kan være til hjelp med å finne det ut selv.
Vi vet at mange bruker landskoden i ISIN nummeret på verdipapiret for å finne ut hvor selskapet er hjemmerhørende. På oslobors.no finner du en slik oversikt. Men dette er nødvendigvis ikke tilstrekkelig for å vite selskapets skattemessige tilhørighet.

Advokatselskapet Ræder har laget en fin veiledning som blant annet inneholder en tabell som viser aksjer notert på Oslo Børs som faller utenfor fritaksmetoden.
Merk! Både Ræder og andre som legger ut oversikter og lister understreker at informasjonen skal brukes som veiledende.

Ræders liste over aksjer utenfor fritaksmetoden på Oslo Børs:

SelskapSkattemessig tilhørighetUtenfor fritaksmetoden
Atlantic PetroleumFærøyeneJa
Avance GasBermudaJa
BakkafrostFærøyeneJa
BW OffshoreBermudaJa
BW Offshore LimitedBermudaJa
FrontlineBermudaJa
Gaming Inovation*USA/MaltaJa (*se veiledning i link)
Golden OceanBermudaJa
Jinhui ShippingBermudaJa
Odfjell Drilling*BermudaNei (*se veiledning i link
QuesterreCanadaJa
Seabird Exploration*Norge/KyprosNei (*se veiledning i link)
SeadrillBermudaJa
Stolt-Nilsen LtdBermudaJa
Wentworth ResourcesCanadaJa
Northern OffshoreBermudaJa
Merk! Storbritania skal skattemessig behandles som et EU-land til og med 31.des. 2020 pga overgangsavtaler ifrbm. Brexit.

Fortsatt usikker?

Håper dette gjorde deg litt klokere i forhold til fritaksmetoden. Vi har fått beskjed fra Skattemyndighetene at en (mye etterspurt) oversikt ikke prioriteres per i dag. Men, de sier at er man i tvil, kan man opplyse i Skattemeldingen at man er usikker på om enkelte aksjer faller innefor eller utenfor fritaksmetoden.

Les også: Når bør du opprette et investeringsselskap?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Knut Harald Nilsson
Knut Harald Nilsson
01.02.2021 15:13

Hei. BWO er Kypros og dermed innenfor fritaksmodelk.

Gjest
Gjest
31.03.2020 11:53

Hei!
Da er med andre ord et Oslo Børs indeksfond innenfor fritaksmetoden?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.04.2020 13:44

Hei Håvard. Ja, et norsk indeksfond er innenfor fritaksmetoden. Alle aksjefond (norske, europeiske, amerikanske, globale, vekstmarkeder etc) som er registrert i et EU/EØS-land er innenfor fritaksmetoden. Men et amerikanskregistrert aksjefond vil være utenfor fritaksmetoden. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.04.2020 12:45

Flott, tusen takk for svar!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.06.2020 18:41

Hva med ETF-er? F.eks. LYMS, som følger Nasdaq 100 men er notert i Tyskland. Er den innenfor fritaksmetoden?

Hans
Hans
Svar på  Gjest
03.01.2021 02:11

Det er hvor fondet er registrert. Er det i EØS så er det under fritaksmetoden.

Disse fondene/ETFene på tyske Xetra er som regel registrert i Irland eller Luxemburg.

Håvard R
Håvard R
Svar på  Gjest
09.12.2020 08:03

Så når man ser på f.eks. https://www.nordnet.no/market/funds/16801605-nordnet-indeksfond-norge og at også UK/USA/Asia er om enn i liten grad, men også litt med på kartet og i tabellen, så kan man se bort fra det, med tanke på fritaksmetoden?

Torgeir Viddal
Torgeir Viddal
Svar på  Gjest
25.07.2021 11:46

Hei, sent svar her. Hvordan lyder hjemligen om at alle EØS-etablerte fond faller under fritaksmetoden? Må man ikke demonstrere reell tilhørighet for lavskatteland (Irland)?