Gå til hovedinnhold

Hvordan går børsen i sommer?

Vi har gjennomgått et turbulent halvår. Inflasjon, krig, post-covid, stramt arbeidsmarked og utsikter til resesjon. Hva vil skje gjennom sommeren?

Normalt er sommeren en stille tid på børsen. Aktive institusjonelle investorer tar ferie, tradere lukker sine bøker og massemarkedet tar velfortjent ferie. Ved at stadig flere aktører tar ferie, vil likviditeten i markedet normalt falle. Når likviditeten faller vil dette også sannsynliggjøre at ulike nyheter vil få større svingninger enn i et normalt marked.

Eksempler på dette er normalt i juli. Da begynner de første 2 kvartalstallene å publiseres. Ofte kan man der se store reaksjoner intradag for selskapene, selv om tallene ikke nødvendigvis er svake eller feil. Dette er rett og slett fordi man har mindre volum/handel i aksjen enn til vanlig.

Normalt innebærer dette ofte en kjøpsmulighet for de som er våkne og klare for å ta muligheter. Dette forutsetter selvsagt at du kjenner selskapet og samtidig har et langsiktig perspektiv.

Hvordan har sommermånedene gått historisk?

Under legger jeg 10 års historikk på S&P-500 indeksen for juni, juli og august. Gjennomsnittlig avkastning for disse 3 måneden i 10 års perioden er +0,5 prosent. Ingen super avkastning, men det har vist seg å være helt ok å sitte gjennom sommeren. Det kan være greit å ha i mente som en langsiktig sparer i aksjemarkedet.


S&P-500 siden 2012. Kilde: Infront.

Spesielt om du sitter med fondsandeler og har et langsiktig perspektiv ville jeg ikke bekymret meg nevneverdig. Stort sett tar børsen «sommerferie» selv om det er ingenting i markedet som tar ferie. Pengene jobber hele tiden, men ut ifra rene tekniske faktorer som jeg var inne på over, er man i alle fall så nært ferie som overhode mulig i markedet.

Hvilke aksjer har vært best så langt i år?

Kilde: Nordnet

Så langt i år er det olje og oljeservuce som er den store vinneren. Den absolutte vinneren er Solstad Offshore, som er et supplyskip-selskap. Disse aksjene har steget i en kombinasjon av økt tro på nye investeringer og en fortsatt høy oljepris. Det en skal passe på med endel av disse selskapene er at de har en høy gjeldsgrad og de kan fort ende med å måtte refinansiere seg. Dette øker risikoen for utvanning for deg som aksjonær og jeg ønsker bare å bevistgjøre deg som investor om dette.

Hvordan skal du reagere?

Jeg vil her ramse opp tre forskjellige grupper av sparere, og hvordan jeg tenker man bør forholde seg til en børs om er litt annerledes enn til vanlig.

Er du langsiktig fondssparer ville jeg fortsatt å spare månedlig og tatt ferie med god samvittighet. Markedet kan både falle og stige og på kort sikt er det vanskelig å forutse. Uansett om du har lange briller på så vil du oppnå en langsiktig god avkastning på pengene dine.

Er du investor med en portefølje på 10-20 aksjer ville jeg hatt et mer aktivt øye på porteføljen. Har du for mye risiko og vet at du ikke kan sitte like tett på markedet, ville jeg redusert risikoen. Er du derimot posisjonert med kontanter og klar for muligheter ville jeg fulgt med på nyheter fra selskapene som du er interessert i eller har en posisjon i. Her kan man gjøre gode kjøp om man er årvåken.

Er du en aktiv handler så tror jeg du kan ha det veldig spennende gjennom sommeren. Som nevnt over er det ofte større svingninger på sommeren, som igjen kan gi store muligheter intradag og dagene i etterkant. Det eneste jeg vil påpeke er at man har på generell basis et lavere volum, som kan skape problemer om du er avhengig av å snu deg fort.

Ellers så ønsker jeg alle våre kunder, kjente og ukjente en riktig god sommer. Nyt solen og tiden med de du er glade i og lad batteriene for en spennende høst.

God sommer!

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer