Gå til hovedinnhold

Markedskommentar uke 40

Som vi skrev i vårt siste innlegg synes vi børsen har gått mye de siste månedene. All time high på all time high gjør at man fort ender opp med en litt ekkel følelse av ”høydeskrekk” og en forventning om at dette ikke kan vare evig og at en korreksjon kan forekomme etterhvert. Men er det grunn til bekymring?

Makrotall viser en norsk økonomi i vekst. Vi har en oljepris som vi i STØH kapital tror skal holde seg mellom 50 og 60 dollar, noe som for en oljedrevet børs er positivt. Men hvordan ser det ut i resten av verden? USA og FED med Yellen i spissen meldte skal begynne å redusere den enorme balansen de har bygd opp på 4500 milliarder dollar. Fra 2009-2014 har FED drevet med sitt verdipapirkjøp (QE). Dette gjorde de for å stimulere økonomien etter finanskrisen. Verdien av balansen er på omlag 25% av USAs BNP i 2016. FED tenker nå å redusere balansen med 10 milliarder i måneden. Yellen utaler selv at de ser stor fremgang i økonomien med gode nøkkeltall rent makroøkonomisk med blant annet veldig lav arbeidsledighet. Dette har så langt resultert i flere runder med renteøkninger og nå skal reduksjonen av balansen begynne. Vi ser ikke på dette som en stor trussel for verdens børser.

Det er lenge siden FED begynte å kommunisere tankene rundt en slik reduksjon. Dette er ikke noe som kommer helt uventet på markedet. En annen faktor som vi også tror gjør at dette ikke vil påvirke børsene i verden i stor grad er at denne reduksjonen skjer gradvis. FED selv vil normalisere balansen, men hvor mye er enda usikkert. Det eneste som er relativt sikkert er at den normaliserte verdien vil være høyere enn før finanskrisen. Da lå balansen på rundt 800 milliarder dollar. En siste faktor som vi ser på som viktig er at hvis FED ser at dette går for fort, eller at dette skaper negative virkninger vil de suspendere nedtrappingen i en periode.

Ellers for USA kan vi ta med at innkjøpsindeksen var bedre enn ventet i September. Indeksen endte på 53,1 som var 0,1 over konsensustallene.

ISM-indeksen til de amerikanske innkjøpssjefene kom også ut bedre enn ventet. Den kom inn på 60,8. Dette var bedre enn forventet og indeksen har ikke stått så høyt siden 2004.

Kina ser også relativt bra ut. Blant annet har aktiviteten i kinesisk industrisektor tatt seg opp betydelig siden starten av 2016. En indeksverdi på over 50 kategoriseres som bra. Nå ligger indeksen på rundt 51.5, noe som er positivt. Dette er rundt de nivåene man lå på i 2014 før fallet på denne indeksen.

Japan er også på vei oppover med fem kvartaler på rad med vekst i BNP. Konsumindeksen er også endelig på vei oppover noe som er positivt.

Økonomien i Europa viser også til positiv vekst anført av Tyskland. Ledende indikatorer for Tyskland er på høyeste nivå noensinne. En spørreundersøkelse gjort på europeiske ledere i middels til store bedrifter, viser at lederne har forventing om vekst i EBITDA for 2017. Dette er bra, men hvis verdensøkonomien opplever et oppsving vil dette være en selvfølge. Men de melder også om forventninger om vekst i EBIT, som vil være med på å styrke selskapenes bunnlinjer. Dette er positivt, og hvis dette stemmer vil dette være med på å dra aksjekursene oppover.

Estimater for IMFs støtter også opp om videre vekst i verdensøkonomien i 2018. Ikke noen enorm vekst som er til å hoppe helt i taket av, men en jevn vekst som utsteder positive signaler om soliditet i verdens markeder.

For aksjemarkedet vil en vekst i BNP føre til at selskapenes inntjening øker, og forholdene ligger da til rette for bedre marginer i selskapene. Noe som vil være en positiv driver for aksjekursene. Hvis det ikke skjer et stort hopp i rentene og inflasjonsveksten ligger rundt forventning, kan vi forvente videre vekst noe som underbygger videre stigning på børsene.

Så hvis vi ser på driverne i markedet ser det unektelig bra ut, noe som er med på å begrunne den oppgangen vi har hatt på Oslo børs i år. Kanskje dette er med på å roe høydeskrekken til Anders og Tom i #Pengepodden noe. Men vi i STØH kapital deler deres syn på at man børsen begynner å få litt mye luft under vingene og at en liten korreksjon kan forekomme i nærmeste fremtid. Selv om de underliggende driverne i markedet fortsatt er positive. Derfor velger vi også denne uken å sitte med 20% i kontanter.

Vår beste aksje så langt er Norwegain Property som hadde en kjempedag i forrige uke da aksjen gikk over 7%. Aksjen har korrigert litt ned i ettertid, men fortsatt gitt oss stabil avkastning. Vår mest volatile aksje Jinhui Shipping har fått kjent på markedssvingningen. Vi har fortsatt strek tro på aksjen da tørrbulkratene har fortsatt å styrke seg. Samtidig er ordreboken lav med en forventet flåtevekst på 2-3 % samt at det er forventet at Brasil øker sin eksport av jernmalm utover høsten. De resterende aksjene XXL, Protector og Havyard Group har hold seg stabile og vi velger holde disse aksjene i vår portefølje i samsvar med vår investeringsstrategi.

Vi fortsetter med samme portefølje som sist uke og vil se etter solide aksjer som vi synes har en rettferdig prising og mulighet for videre vekst.

Videre ser vi frem mot de kommende ukene og en videre spennende høst i aksjemarkedet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer