Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Aksjehandel på London-børsen

Denne uken lanserte Nordnet aksjehandel på London Stock Exchange (LSE), og i den forbindelse tar Bjørn Erik og Roger for seg det britiske aksjemarkedet og omtaler de største og mest kjente britiske selskapene.

London Stock Exchange er den nest største børsen i Europa målt i markedsverdi. Den totale markedsverdien til LSE beløper seg til ca. 3 800 milliarder dollar. Til sammenligning er Oslo Børs sin totale markedsverdi nesten 400 milliarder dollar (4 000 mrd NOK).

Nordnet tilbyr nå handel i de 350 selskapene som inngår i FTSE 350-indeksen. Altså de 350 største selskapene på den britiske børsen.

Lytt til episoden.

Bjørn Erik går gjennom sektorfordelingen. Finans og eiendom er størst, med 23 % – dog rene banker som står for rundt 7 % av det britiske aksjemarkedet. Forbruksvarer utgjør 13 %, mens Materialer og Energi er på de neste plassene.

Enkeltselskaper omtales også. De fem største selskapene målt etter markedsverdi på LSE er oljeselskapet Shell, de svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca, banken HSBC, øl- og brennevinsprodusenten Diageo samt forbruksvaregiganten Unilever.

Roger forteller at LSE har en overvekt av verdiorienterte selskaper, som passer godt inn i en «Buffett-portefølje». LSE ligner i så måte mye på Oslo Børs, som også har en overvekt av verdiselskaper (og undervekt av vekstselskaper).

Historisk avkastning på London-børsen

(fra 11:05) Britiske aksjer (LSE) har – i likhet med norske aksjer – hatt en bedre avkastning enn Verdensindeksen og Europaindeksen hittil i år og 12 måneder, men svakere enn Verdensindeksen på 3,5 og 10 års sikt.

Bjørn Erik bruker MSCI United Kingdom Index (USD) som referansepunkt, og sammenligner med både MSCI Europe Index og MSCI World Index. Andre nøkkeltall som PE og PB for MSCI UK-indeksen gjennomgås også.

Bjørn Erik trekker de virkelige lange linjene og viser til det meget interessante oppslagsverket Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2022 (Se figur 3 side 10). I år 1900 var Storbritannia landet med høyest børsverdi (24 %), mens USA var nummer 2, med 15 %. I dag er USA desidert størst, med 60 % av verdens børsverdier. Storbritannias børsverdier utgjør kun 4 %.

Introduksjonstilbud frem til 30. juni

(fra 27:48) Spareøkonomen forteller at Nordnets kunder kan kjøpe og selge aksjer på London Stock Exchange uten kurtasje til og med 30. juni. Valutavekslingsgebyr må betales, og utgjør 0,25 % både ved kjøp og salg. Ved kjøp av aksjer på London Stock Exchange må alle kunder – norske og internasjonale – også betale en stamp duty (omsetningsavgift) på 0,5 %.

Merk at britiske aksjer ikke kan handles på ASK, fordi UK ikke er EU-medlemmer lenger, men UK-aksjer kan handles på IKZ, AF-konto og IPS-konto.

Les mer om handel på London Stock Exchange på våre nettsider.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer