Gå til hovedinnhold

Vinnere av Skoleduellen 2019/2020!

Dette har hands down vært den mest spennende Skoleduellen vi har hatt, noensinne!

Dette har hands down vært den mest spennende Skoleduellen vi har hatt, noensinne! Vi trodde aldri at en slik krise som vi har fått nå ville komme når vi startet konkurransen i september 2019. 2020 har så langt vært en berg-og-dal bane, med det raskeste 30 prosent-fallet i historien, på bare 22 dager(!). Men, allerede nå ser man indekser som har hentet inn nesten hele fallet, for eksempel Nasdaq Composite, over dammen. Om denne raske oppgangen er et resultat av en dominerende tech-sektor, FED som pumper penger, økt optimisme om at korona kan være over, eller en kombinasjon av alle, er vanskelig å si. Kan det også hende at korona blir å forsvinne før vi har fått en vaksine, slik vi så med SARS? Hvis ikke, når kan vi forvente å se den første vaksinen?

For å si det slik; det er haugevis av spørsmål som henger i luften nå, og det er en usikker framtid verden går i møte. Koronakrisen kom like mye som ett sjokk på oss som alle andre, men vi har holdt oss fast til samme strategi gjennom hele konkurransen. Nemlig å kjøpe solide, underprisete selskaper, kombinert med en diversifisert portefølje. Dette er en langsiktig strategi, og kanskje en av de lureste strategiene å ha i en long-only portefølje når ting ser usikkert ut. Resultatet har vært en avkastning på 15,76% mot OSEBX på -10,31%, i samme periode.

Fra venstre: Torbjørn Nerheim, Markus Anton Alexandersen, Mads Veland, Emilie Hangerhagen, Hedda Aleksandra Berg, Roald Ross, Andrine Søvik, Ørjan Aase, Simen Lippestad, Håvard Volden, Henrik Longva Knutsen, André Munthe, Fredrik Petterson, Herman Bratsberg, Richard Apeland, Nicolai Tørnfeldt og Kris Olsen

Strategien:

Årets Skoleduell startet fredag 13. september 2019 og vi begynte med en vektet portefølje bestående av Lerøy (LSG), Selvaag (SBO), Fjordkraft (FKRAFT), Sparebank 1 Nord-Norge (NONG) og Equinor (EQNR). Disse fem selskapene viste alle potensiale ut i fra våre analyser. I tillegg til at de alle opererte i forskjellige sektorer, noe som ga oss en fin spredning av risiko tvers over. Videre har vi bygget på dette utgangspunktet ved både å selge selskaper og ta inn nye.

Selvaag er et solid utbytteselskap, og som vi så i slutten av 2019 kom de med nyheten om et «mega»-utbytte, dette ga oss en fin direkteavkastning i porteføljen. I oktober 2019 bestemte vi oss for å bytte Lerøy med Austevoll (AUSS), ideen bak var rett og slett at Austevoll sitter på store eierandeler i Lerøy noe som totalt ville gi oss en bedre eksponering for sektoren som sådan. Litt ut på nyåret bestemte vi oss videre for å ta inn KID (KID) i porteføljen i kraft av at våre analyser viste at det var underpriset i forhold til fair value (ref. https://bit.ly/3eghzGM ). Det viste seg å være riktig valg, og vi endte opp ca. opp 20% i selskapet til tross for børsraset. Vi valgte mandag, forrige uke, å selge mesteparten av posisjonen vår i KID, grunnet at aksjen hadde nådd vårt kursmål. Dette viste seg å være et klokt valg ettersom at nyheten om at Bjørn Rune Gjelsten (største eier i KID) solgte seg ut torsdag forrige uke, det var snakk om et salg på ca. 12% av selskapet.

Tidligere i år tok vi også inn Scatec Solar (SSO), som våre analyser også viste var underpriset, dette har vi også fått en fin avkastning fra. Videre har også Fjordkraft vært en av våre store vinnere i år, hvor vi per dags dato sitter på en avkastning på nesten 70%. Vi mente tidligere i år at selskapet var overpriset og vi valgte derfor å selge oss litt ned i det. Til tross for dette har Fjordkraft fortsatt å gå som ei kule. Men, ikke alle selskapene vi har kjøpt har vist seg å levere avkastning. Mye er på grunn av systematisk risiko (hovedsakelig korona), men også på grunn av usystematisk risiko. Et eksempel på det er Austevoll, som har gått sidelengs under hele konkurransen. Til tross for dette har vi gjennom en portefølje bestående av et bredt spekter av aksjer klart å slå børsen og ikke minst vinne Skoleduellen 2020.

Avkastningen under Skoleduellen. Aksjeklubben BI Bergen: 15,76% vs. OSEBX -10,31%

Årets Skoleduell har vært ekstremt spennende, med veldig mange dyktige konkurrenter som har pustet oss i nakken hele veien. Men, vi klarte å ro i land seieren i år som i forfjor, og det synes vi er ekstremt artig! Hva fremtiden bringer for markedet er umulig å si. Men en ting er sikkert, vi kommer til å få en ekstremt spennende start på Skoleduellen 2020/2021, og vi i Aksjeklubben BI Bergen ser fram til å komme tilbake til høsten.

Skrevet av porteføljeansvarlig, Markus Anton Alexandersen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer