Gå til hovedinnhold

To endringer i Skoleduellen

Siste Corona-nytt

Coronaviruset har den siste måneden for alvor satt sitt preg på arbeidsmarkedene og privatlivene våre. Antall (bekreftede) smittetilfeller på globalt basis nærmer seg en halv million, og antall døde er bikket over 20.000. Hva angår smittetilfeller er det nok svært store mørketall. Verst har det gått utover Italia, med ca 75.000 smittede og hele 7.500 døde. Så mange døde skyldes nok en kombinasjon av at Italia har en gammel befolkning og høy andel røykere. Samtidig, at hele 10% av de som er bekreftet smittet i Italia er døde, gir nok enda en bekreftelse på de store mørketallene. Det er mer rimelig å anta at dødeligheten ligger rundt estimatene til Verdens Helseorganisasjon (WHO) på 0.3 til 1%. Isåfall kan man anta totale smittetilfeller på over 5 millioner på global basis.

Kina, med evne til å fullstendig stenge en by med dobbelt så stor befolkning som Norge, nærmer seg en seier over viruset. Også Sør-Korea har nå så godt som bekjempet viruset gjennom utstrakt bruk av overvåking (som nok bryter med de fleste lover og regler hva angår personvern i Norge). Myndighetene i Sør-Korea sporer hvor de smittede har oppholdt seg ved å overvåke deres mobiltelefoner. Med dette som utgangspunkt informerer de lokalbefolkningen, og klarer dermed begrense spredningen.

Utover Italia sliter også Spania og Sveits stort. Norge ligger fortsatt høyt på antall smittede sett i sammenheng med størrelsen på befolkningen, men har få dødsfall. I den sammenheng skal det sies at Norge nok også ligger i det øvre sjiktet på antall tester også. I tillegg har vi klart å begrense smittetilfellene de siste ukene som følge av ubehagelige og svært inngripende, men nødvendige tiltak, fra norske myndigheter. Som et resultat har arbeidsmarkedet nærmest stoppet opp, og arbeidsledigheten i Norge har skutt i været. Spørsmålet er hvor lenge disse tiltakene, og den nasjonale dugnaden for å redusere smitte, kan vedvare. På et tidspunkt vil mangel på inntekt gi lånetakere store problemer med å betjene gjelden sin. Da er det i allefall godt at styringsrenten nærmer seg 0, og at norske banker (etterhvert) virker å ta innover seg alvoret og redusere boliglånsrentene deretter.

Bred negang på børs, hva blir veien videre?

Nedgangen i arbeidsmarkedet har også gitt sine utslag på Oslo Børs, som nå er ned rundt 20% den siste måneden. Ganske nøyaktig for en måned bestemte vi oss for å selge oss videre ned i aksjer, og gå over til den minimale aksjeeksponering på 70% i Skoleduellen. I etterkant har dette vist seg å være en klok beslutning, og vi har også klatret i konkurransen. Spørsmålet nå er hva som vil skje videre på Oslo Børs fremover. Børsene har stabilisert seg nå, men coronakrisen virker å bli langvarig og bunnen er mest sannsynlig ikke nådd. Vi er redde for utviklingen i USA, hvor coronaviruset nå for alvor har satt sitt preg. Befolkningen i USA har ikke tilgang på de samme helsetjenestene som vi har i Norge, og andre europeiske land. I tillegg er arbeidstakere mindre beskyttet ved permitteringer og oppsigelser. Dermed kan det bli stygt i USA etterhvert, spesielt dersom man ser samme utvikling som i Italia.

Vi tror markedet skal ytterligere ned på kort og mellomlangsikt. Under tidligere kriser har vi sett liknende tendenser til rekyler og stabilisering av aksjekurser rundt halvveis i nedgangsperiodene. Deretter har det falt videre nedover. Samtidig, den dagen markedet bunner ut vil det nok stige raskt, og det vil være vanskelig å få med seg den første oppgangen. Dermed skal man i utgangspunktet forvente en betydelig nedgang på Oslo Børs fremover for å ikke kjøpe aksjer i disse dager. Nåværende nivåer på Oslo Børs kan nok derfor være gode for investorer med litt tålmodighet.

Orkla inn for Olav Thon

I Skoleduellen har vi gjort to endringer siden forrige innlegg for en måned siden. Mandag forrige uke valgte vi å selge Olav Thon Eiendomsselskap og kjøpe Orkla. Dette var en ren trade mellom to (i utgangspunktet) lavbeta aksjer, som vi mener vil påvirkes vidt forskjellig coronakrisen. På dette tidspunktet hadde Olav Thon-aksjen allerede falt mye (drøyt 30% fra toppen), og vi var sånn sett litt sent ute. Samtidig har det vist seg å være bedre sent enn aldri.

Olav Thon, som eier flere store og sentrale kjøpesentere i Norge, opplever situasjonen rundt coronakrisen som dramatisk for norsk varehandel. Dette skyldes at omsetningen til flere av deres leietakere (serveringssteder og butikker i Norge) er blitt borte over natten. Mange leietakere sliter nok nå også med store likviditetsprobleme. Olav Thon Gruppen meldte forrige tirsdag (dagen etter vi solgte) at de har besluttet å gi betalingsutsettelse til alle deres serveringssteder og butikkleietagere i Norge som er rammet av likviditetsproblemer. Dermed øker også usikkerheten tilknyttet leieinntektene til Olav Thon. Aksjen falt ytterligere 20% i etterkant av dette, før den har tatt seg litt opp igjen de siste dagene.

Orkla på den andre siden, nyter nok godt av hamstrende dagligvarekunder, og kanskje et økende konsum av noen av deres varer (f.eks varer fra Lano eller Nidar). Samtidig er det nok noen som faktisk kutter ut frozzenpizzaen fra Grandiosa eller Big One, og heller tar seg god tid til å lage middag. Mat må i allefall alle ha, og Orkla har en svært diversifisert produktportefølje innen dagligvare. Dermed er det ikke overraskene at aksjen har gjort det svært bra sammenliknet med Oslo Børs den siste tiden. Fra toppen, før coronakrisen, har akjsen falt kun 5%. Siden vi tok den inn forrige mandag er den opp rundt 5 prosent.

Telenor inn for ABG

Vi gjør også én endring idag. Ut går ABG Sundal Collier, mens Telenor kommer inn. Selv om meglerhusene nok vil hevde at de har mer enn nok å gjøre i disse dager, så frykter vi at flere av de inntektsgenerende aktivitetene vil lide. Her nevnes blant annet børsnoteringer, fusjoner, oppkjøp og utstedelse av obligasjoner (særlig innen high yield). Samtidig vil det nok bli flere restruktureringer og emisjoner, i et forsøk på å redde flere av kundene deres fra konkurser. Dette vil nok likevel ikke være nok til å veie opp for nedgangen vi forventer innen førstnevnte segmenter. En slags bekreftelse på dette så vi i går, da det i Finansavisen sto at en av ABG sine konkurrenter, Sparebank 1 Markets, annonserte at de er nødt til å gjøre kutt i sine kostnader. Konklusjonen ble et bredt lønnskutt, noe som aldri er et tegn på gode tider i meglerhusbransjen.

ABG aksjen har allerede falt mye (over 30% fra toppen, i tråd med Oslo Børs forøvrig), og sånn sett er nok mye av dette priset inn allerede. Likevel, når vi går inn mot rapporteringssesongen for første kvartal 2020, peker Telenor seg ut som en mulig vinner i våre øyne. Som en ledende internasjonal leverandør av kommunikasjonstjenester, og en av verdens største mobiloperatører, er nok etterspørselen etter Telenor sine tjenester fortsatt høy. Om mulig kan vi se god etterspørselsvekst som et resultat av økende bruk av mobiltelefoner (data og ringing), videokonferanser, webinarer og liknende. Når folk ikke kan møtes fysisk er telefonen beste alternativ, og da er det Telenor som stikker av med mesteparten av pengene.

I tillegg, som følge av en svekket norsk krone, tror vi Telenor-aksjen kan nyte godt av positive valutaeffekter fremover. Med mye kostnader i NOK og inntekter i utenlandsk valuta, vil den svake norske kronen styrke regnskapsresultatet deres. Telenor har falt 14% fra toppen som følge av en bred negang på Oslo Børs. Noe av dette skyldes nok også utenlandske investorer som kvitter seg med norske aksjer i usikre tider. Likevel, med høy etterspørsel etter kommunikasjonstjenester, stabile priser og positive valutautslag fremover tror vi Telenor vil bli en relativ vinner på Oslo Børs i de kommende månedene.

Vi følger spent med på markedet fremover, og oppfordrer alle til å bruke disse tider på å følge nøye med på markedene hjemmefra. Det er mye å lese, og mye å lære i slike perioder!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer