Gå til hovedinnhold

Sett sparingen på autopilot med en spareavtale

Alle bør ha en månedlig spareavtale i aksjefond, mener spareøkonomen i Nordnet. Se hvor mye du må spare månedlig for å nå én million – avhengig av hvor gammel du er i dag.

Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem, lister opp tre grunner til at han er en så stor fan av spareavtaler i fond:

  1. Sparing i aksjefond slår banksparing på lang sikt. Forvent 4-5 prosent høyere årlig gjennomsnittlig avkastning i aksjefond enn i banken.
  2. Med en månedlig spareavtale går sparingen på autopilot. Du fyller på med nye penger hver måned, og du legger nesten ikke merke til at pengene trekkes fra kontoen.
  3. Med en spareavtale tvinger du deg til å kjøpe fondsandeler både når aksjemarkedet er høyt oppe og langt nede.

Alle bør ha en månedlig spareavtale

Spareøkonomen mener at alle strengt tatt bør ta seg råd til å sette til side et mindre beløp hver måned til langsiktig sparing.

– Det er enkelt og smart å spare månedlig i aksjefond. Det er samtidig motiverende og oppdragende å se hvordan pengene vokser med rentes-rente-effekten. I Nordnet og de fleste andre banker er minste månedlige sparebeløp 100 kroner. Det har de aller fleste råd til, mener han.

Et godt tips er å øke sparebeløpet etter hvert som du får bedre råd, slik at pengesekken vokser raskere. En gjennomsnittlig spareavtale i aksjefond er på rundt 1.000 kroner i måneden. Kundene i Nordnet med spareavtale sparer om lag det dobbelte.

Sættem presiserer at unge som ikke har kjøpt sin første bolig bør prioritere BSU-sparing foran fondssparing, og at dyre forbrukslån bør betales ned før man starter langsiktig sparing.

Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem.

Velg gjerne et globalt indeksfond

– Har du mer enn fem års sparehorisont er aksjefond å foretrekke. Da kan du være rimelig sikker på å slå bankrenten i spareperioden, forteller spareøkonomen, og fortsetter:

Men, ingenting er helt sikkert i aksjemarkedet: Da IT-boblen sprakk høsten 2000, bunnet det globale aksjemarkedet ut to og et halvt år senere, etter ca 50 prosent fall. Det tok 12-13 år før et gjennomsnittlig globalt aksjefond (målt ved MSCI World-indeksen i NOK) nådde nye toppnivåer. Toppnivåene ble nesten nådd i 2007/08, men så kom finanskrisen og sendte aksjemarkedene utforbakke igjen. I dag (per april 2023) er gjennomsnittlig årlig avkastning siste 10 år på globale aksjefond mellom 10 og 20 prosent, altså langt mer enn hva man kan forvente fremover – og milevis over bankrenten i perioden.

Dersom du ikke har lyst til å følge med så mye på sparingen din, og ønsker aksjemarkedets avkastning, anbefaler jeg deg å velge et globalt indeksfond. Da er pengene spredt over store deler av verden på mange hundre selskaper – til en lav kostnad. Du slipper dessuten å følge med på om forvalteren gjør en god jobb eller ikke. Det billigste globale indeksfondet på Nordnets plattform er Nordnet Indeksfond Global ESG, som er et bærekraftig globalt indeksfond. Se liste over alle globale indeksfond her.

Følger du litt mer med, kan du sette sammen en portefølje av flere fond med god historikk innen bransjer og regioner du har tro på. Se listen over alle våre over 800 fond her.

Synes du aksjefond svinger for mye i verdi, kan du velge kombinasjonsfond – som inneholder både aksjer og renter. Les om Nordnets egne kombinasjonsfond her (Nordnet One). Eller se listen over alle kombinasjonsfondene på Nordnets plattform her.

Slik oppretter du en spareavtale

Er du allerede kunde i Nordnet, trykker du på «Spareavtale» under menyen «Mine sider». Her kan du velge mellom:

  • «Den eneste fondssparingen du trenger» – passer for deg som vil vil spare i et globalt kombinasjonsfond (Nordnet One)
  • «Hjelp meg med å finne fond» – passer for dem som vil ha hjelp til å velge fond
  • «Finn fond på egenhånd» – passer for deg som vet hvilket fond du vil spare i
  • «Finn ETF’er på egenhånd» – passer for deg som liker å spare i ETFer, hvor du har et noe annet fondsutvalg

Velg deretter hvilken konto du du vil spare på. Spareøkonomen anbefaler Aksjesparekonto eller Investeringskonto Zero. For kombinasjonsfond er sistnevnte det naturlige.

Til slutt velger du månedlig sparebeløp og dato du ønsker pengene skal trekkes fra konto.

Du kan også starte månedlig sparing ved å søke opp et hvilket som helst fond og trykke på knappen “Månedlig sparing” oppe til høyre på nettsiden (på PCen). Da går du gjennom de samme stegene som nevnt over.

PS: Spareavtalen trekker penger til å handle fra din Nordnet-konto hver måned. For å være sikker på at du har penger tilgjengelig er det smart å sette opp en AvtaleGiro eller fast overføring fra dagligbanken din til Nordnet. Pass på at pengene overføres til kontoen du har aktivert spareavtalen på, hvis du har flere Nordnet-kontoer (hver Nordnet-konto har et unikt KID-nummer, som må oppgis på AvtaleGiroen). Er det ikke penger nok på konto en måned, hopper man over fondskjøpet denne måneden, og forsøker igjen påfølgende måned.

Så mye må du spare månedlig for å ende opp med én million

Det kan være motiverende å se hvor mye du må spare månedlig for å ende opp med én million kroner. Vår spareøkonom har satt opp en tabell som viser de månedlige sparebeløpene ut fra hvor gammel du er i dag. Vi antar at du ønsker en saldo på én million når du fyller 65 år.

Som du ser er ikke de månedlige beløpene avskrekkende, spesielt hvis du er ung.

Veien til 1 million i ekstra pensjon

AlderAnt år med sparingMånedlig sparingÅrlig sparing
25 år40 år5937 116
30 år35 år8089 696
35 år30 år1 11813 416
40 år25 år1 58318 996
45 år20 år2 32227 864
50 år15 år3 61343 356
55 år10 år6 28775 444

Forklaring til tabell: Er du 30 år i dag, har du anslagsvis 35 år med sparing til du er pensjonist (antar pensjonering ved 65 år, som er gjennomsnittlig pensjonsalder i dag – noe som er i yngste laget for dagens unge). Da må du spare ca 800 kroner i måneden i 35 år for å ha én million kroner på konto som 65 åring. Forutsetninger: Årlig avkastning: 5,45 % (som tilsvarer Finans Norges avkastningsprognose på 5,75 % for aksjefond minus 0,3 % i kostnader.) Vi tar ikke hensyn til skatt og inflasjon. Med skatt og inflasjon vil de månedlige sparebeløpene bli høyere.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer