Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – episode 145 – Aksjesparekonto, Investeringskonto eller IPS?

Ny pod-baby

#pengepodden har fått en ny baby: #pengepodden sparing. Annenhver tirsdag vil #pengepodden komme i en spareutgave. Spareøkonomen vår, Bjørn Erik, vil lede podcasten, mens Anders blir med annen hver gang. Når Anders ikke er med inviterer vi gjester til studio. Den opprinnelige #pengepodden skal fortsette som før, og slippes hver torsdag, med undertittel #investor.

I denne episoden får du høre mer om de ulike spareformene. Spørsmålet «Jeg vil spare i aksjer og fond. Hvilken spareform skal jeg velge?» er blant de vanligste spørsmålene vi får på kundesenteret. Skal du velge aksjesparekonto? Investeringskonto? …eller kanskje IPS? Finn ut hvilken løsning som passer for deg i denne episoden.

De ulike spareformene (fra 15:03)

  • IPS: Skal du spare til pensjon og er villig til å binde sparepengene til pensjonsalder, er nye IPS en gavepakke fra myndighetene – med betydelige skattefordeler.

Ønsker du ikke binde pengene til pensjon står valget mellom aksjesparekonto og Investeringskonto/fondskonto.

  • Aksjesparekonto: Denne kontoen kan kun inneholde enkeltaksjer og aksjefond (med minst 80 % aksjeandel) og ETF’er registrert i EU og EØS-området.
  • Investeringskonto: Ønsker du å ha rentefond eller kombinasjonsfond i porteføljen din, må du velge Investeringskonto. Aksjesparekonto kan nemlig ikke inneholde dette.

PS: Finansdepartementet har varslet nye skatteregler for Investeringskonto fra 2019 – for å gjøre skattereglene så like som mulig mellom spareformene. I denne episoden får du høre mer om hvordan de kommende skatteendringene vil påvirke sparingen din.

  • Fri sparing, ved direkte kjøp, egner seg stort sett kun for avanserte sparere som vil kjøpe derivater, warranter eller mini futures. Formuende personer som har et investeringsselskap må kjøpe aksjer direkte.

 Realisere verdien på Investeringskonto/fondskonto i år? (fra: 31:46)

Er det smart å realisere verdier på en Investeringskonto/fondskonto for å utnytte den lave skattesatsen i år? Vi tar for oss dette lytterspørsmålet som har engasjert mange av dere. Er det en fordel for deg å realisere verdier på Investeringskonto/fondskonto i år for å utnytte den lave skattesatsen på 23% ved gevinst, for så å reinvestere pengene? Hør hva Anders og Bjørn Erik sier i denne episode av #pengepodden sparing.

En annen lytter lurer på om man kan flytte et pensjonskapitalbevis inn i ny IPS eller en aksjesparekonto. Sjekk ut dagens episode, hvor Bjørn Erik gir deg svaret.

En lytter stusser på at mange eksperter er så skeptiske til kjøp av enkeltaksjer i IPS-ordningen. Han lurer på om dette er fordi selskapene ikke tjener penger på å ha enkeltaksjer i IPS-en. Anders og Bjørn Erik svarer lytteren og drøfter samtidig fordeler og ulemper med fondssparing vs aksjesparing i IPS. Anders nevner også at Nordnet skal åpne for enkeltaksjer i IPS-ordningen, som lanseres i løpet av våren.

Vi håper du setter pris på det nyeste tilskuddet til #pengepodden. Tom og Anders vil fortsette å diskutere aksjer og børs på torsdager, da med undertittel investor. Har du forslag til emner, eller tilbakemeldinger til oss i #pengepodden sparing, kommenter gjerne under.

Hør også den forrige #pengepodden-episoden med Bjørn Erik: Ny spareøkonom, børskorreksjon & 100% aksjer til du dør

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.03.2018 21:13

Hei. Hørte nettopp første episode av PP sparing (topp med episoder rettet mot sparing generelt og mer langsiktig investering spesielt forresten!). Interessant og viktig tema, men følte at IPS ble litt overfladisk behandlet og anbefalt uten at dere påpeker ulempene godt nok. Som dere påpeker er IPS-midlene låst til fylte 62 med trinnvis uttak over flere år. Det medfører selvsagt at man ikke kan tilpasse seg fremtidige vridninger i beskatningen. Man kan eksempelvis ikke vite hva satsen for “alminnelig inntekt” vil være når man begynner uttak om X år. Er satsen <23 % – tipp topp – men den kan… Les mer »

Gjest
Gjest
07.03.2018 10:05

Hei

Jeg har et enkeltpersonforetak jeg jobber fulltid i og begynte for noen år siden å spare i innskuddsbasert tjenestepensjon. I likhet med IPS er pengene jeg sparer her låst til jeg tidligst er 62 år gammel.

Det jeg lurer på er om dere har en formening om IPS er mer lønnsomt enn innskuddsbasert tjenestepensjon hva gjelder skatt, utsatt skatt osv.

Jeg sparer i tillegg langsiktig et fast månedlig beløp i et par indeksfond på en aksjesparekonto, for ikke å ha all sparing låst til pensjonsalder.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.03.2018 10:35

Hei. Det høres ut som om du har et bevisst forhold til sparing – det er flott! Om du som næringsdrivende bør velge innskuddspensjon eller IPS avhenger av ditt inntekstsnivå: Har du lønn lavere enn 7,1 G, ca 660 000 kroner, bør du velge Individuell pensjonssparing (IPS). Er lønnen din over 7,1 G bør du velge innskuddspensjon. Grunnen til dette, er at opp til nivået på 7,1 G setter staten av 18.1 prosent av inntekten din til pensjonssparing i folketrygden. Et fradrag i inntekten for å sette av til innskuddspensjon, medfører at din pensjonsgivende inntekt blir tilsvarende lavere, og det… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.03.2018 11:19

Tusen takk for oppklarende svar, Bjørn Erik!