Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Børsnoterte fond (ETFer) – indeksfondenes ukjente storebror

Dagens tema er ETFer, Exchange Traded Funds, eller børsnoterte fond på norsk. Man kan si at ETF er indeksfondenes lite kjente lillebror, som de siste årene har vokst seg så stor at den har blitt storebror. Enkelt forklart er ETF et indeksfond du kan handle på samme måte som en vanlig aksje.

Vår spareøkonom Bjørn Erik Sættem har invitert Thorstein Botten i studio, en av Norges svært få ETF-forvaltere. Han driver et lite selskap med navn Beaufort AS, som forvalter penger for et knippe formuende kunder gjennom ETFer. I podden får du høre mer om fordeler og ulemper med investeringer i denne fondstypen, og hvordan du kan finne frem i ETF-jungelen.

Thorstein forteller historien om etableringen av ETF-markedet, som startet for ca. 20 år siden med State Street Bank i USA, som laget den første ETFen som speilet SP500-indeksen.

Bjørn Erik nevner at ETFer er relativt lite kjent blant norske sparere, men bedre kjent blant våre svenske og danske kunder. Det er flest institusjonelle investorer som eier ETFer. Men privatmarkedet kommer etter, særlig i USA. Bjørn Erik forteller at de fondstypene som vokser mest er ETFer og indeksfond, mens aktive fond sliter i motbakke. Finn ut hva Thorstein mener årsaken til dette er i denne episoden av #pengepodden.

Fordeler og ulemper med ETF

Gutta snakker om fordelene med ETFer, og lister opp:

  • Lave kostnader. Fra 0,05 til ca 1 % i årlig forvaltningshonorar + kurtasje. ETFer som følger de brede indeksene er rimeligst. Fra 0,05 % for ETF på SP500.
  • Veldig god likviditet – handles på sekundet. Viktig i perioder når markedet svinger mye. Et ordinært verdipapirfond handles en gang om dagen til en ukjent pris. Og oppgjøret tar 2-3 dager.
  • Du er sikret indeksens avkastning etter kostnader.
  • Stort utvalg – utvalget av ETFer er betydelig større enn utvalget av indeksfond.

Ulempene diskuteres også:

  • Kurtasje ved kjøp og salg. Derfor egner ETFer seg dårlig til mindre beløp.
  • Spread – differanse mellom kjøp og salg. Tips: Kjøp ETFer når den lokale børsen er åpen.
  • God likviditet kan stimulere til kortsiktighet – å trade i fond. Noe som sjelden gir meravkastning.
  • Kompliserte navn. Vanskelig å finne frem.


Spareøkonom i Nordnet, Bjørn Erik Sættem, og ETF-forvalter, Thorstein Botten.

Hvordan finne frem i ETF-jungelen?

Det er knappe 4000 ulike ETFer på Nordnet-plattformen. Hvor skal man begynne, spør Bjørn Erik.

iShares, Vanguard og State Street er de tre største ETF-tilbyderne. Deutche Bank er stor i Europa, i tillegg til et par franske. Holder du deg til de 5-6 største, og hvis du passer på at ETFen har forvaltningskapital på minst 30 millioner euro, bør du være rimelig trygg på at ETFen er likvid i alle markeder.

Det finnes flere gode nettsider for ETFer, blant dem er JustETF.com ogetfdb.com, forteller Thorstein. Et annet tips er å bruke Google – å skrive inn for eksempel «best global equity ETF» – da kommer man ofte frem til en ferdig sortert liste på en av disse nettsidene.

Et nyttig blogginnlegg for å lære mer om ETF er Den store ETF-guiden. https://www.nordnet.no/blogg/den-store-etf-guiden/

Spørsmål fra lytterne

”Compoundinterest” på Shareville lurer på hva ETF-forvalteren synes om ETFen med tickerkoden AIEQ. Dette er en ETF som er basert på IBM’s Watson Artificial Intelligence (AI) – som plukker ut amerikanske aksjer basert på AI. Hør hva Thorstein mener om denne ETFen.

”Kenny Starfighter” på Shareville lurer på hva som er status i Nordnet for salg av amerikanske ETFer, som følge av nytt EU-regelverk. Bjørn Erik svarer at amerikanske ETFer fremdeles er tilgjengelig på Nordnets norske plattform, med unntak av at noen titalls ETFer har blitt klassifisert som ikke egnet for retail-markedet. Vi venter fortsatt på endelig regelverk i Norge.

Bjørn Erik avslutter med å tipse om et nettmøte som Thorstein Botten deltok på i juni hos Nordnet. Her får du blant annet flere konkrete eksempler på ETFer man kan investere i. Se hele nettmøte:

Hør forrige episode av #pengepodden sparing: Er skattefordelene i IPS verdt bindingstiden?

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer