Gå til hovedinnhold

Den store ETF-guiden

Børshandlede fond (ETF) er meget interessante investeringsobjekter enten du er langsiktig sparer, investor eller spekulant. Vil du ha industriselskaper, eller teknologiaksjer. Ønsker du å investere i Norge og Norden, eller i Europa, USAeller Kina? Har du tro på olje ellerhva med å handle gull, sølv eller Bitcoin? Utvalget av børsnoterte fond er virkelig enormt, men med denne ETF-guiden skal du få et litt tydeligere bilde av mulighetene du har.

Hva er en ETF?

ETF er børsnoterte fond (Exchange Traded Funds). Ganske enkeltet fondman kan handle somen vanlig aksje. Fondets fordeler (risikospredning og tilgang til fjerne markeder) kombineres med en aksje sin enkle omsettelighet. Som regel er fondene indeksfond som passivt følger en aksjeindeks eller speiler prisutviklingenpå en kjent råvare. I stedet for en fondsforvalterstyres fondet av marketmakere [1] som sørger for at kursen på fondet er riktig i forhold til markedet. Gode ETFer bør ha følgende kjennetegn:

  1. De må være lette å forstå slik at man enkelt ser hva man kjøper.
  2. De må gi en korrekt avkastning i forhold til underliggende indeks eller råvare.
  3. Det må være billig å kjøpe og selge de (god likviditet).
  4. De må komme fra en kjent tilbyder med god soliditet.

Det er MASSE fond der ute som tilfredsstiller disse kriteriene. Du finner fondene fra Nordnets partnere i ETF-Torget på våre nettsider, med  prospekter, kursdiagrammer og nøkkeltall. Flest ETFer er dog notert på de amerikanske børsene og handles i vårt system som en vanlig amerikansk aksje. Her er det virkelig mye spennende, og vi har et eget avsnitt om USA lenger ned. La oss først ta en titt på Europa. Jeg har laget noen grupperinger som bør være interessant enten du er langsiktig sparer, større investor eller ser etter mer “action” som opportunistisk spekulant.

Langsiktig sparing og investeringer

Indeksfond for de nordiske børsindeksene i Norge, Sverige, Finlandeller Norden er et naturlig sted å starte.Eurostoxx 50 et godt valg for de av dere med ett klikk ønsker å kjøpe de 600 største europeiske selskapene. Ellers er selvsagt USA aktuelt, med totalt 1/3 av det samlede kapitalmarkedet i verden. Den brede S&P 500for de 500 største selskapene, klassiske Dow JonesIndustriindeks eller teknologitunge NASDAQ er gode valg. Dette er populære, likvide og brede ETFer som inneholder verdens ledende internasjonale selskaper. Felles for alle fondene nevnt over er at de følger ledende markedsindekser, er billige (vanlig aksjekurtasje) og har meget lave årlige forvaltningskostnader. Således er dette gode valg for “grunnmuren” i din investeringsporteføljeog flere av de er tilgjengelig forlangsiktig sparinggjennom spareavtaler.

NordenEuropaUSA/Nord Amerika
Norden 120Europa 600S&P 500
Norden 30Europa 50NASDAQ 100
Norge OBXStorbritanniaDow Jones Industriindeks
Sverige OMX 30TysklandRussel 2000
FinlandFrankrikeCanada
SpaniaMexico

Søk opp ETFer på nordnet.no eller finn de i ETF-torget.

Mer Action? Bransjefond og eksotiske markeder

En rekke fond gir enkelt eksponering mot mer eksotiske markeder som Afrika,Kina, Indiaog fjerne østen.Mange fond følger ogsåspesifikke sektorer i stedet for brede markedsindekser. Ofte har enkeltstående sektorfond noe større risiko (svingninger) enn fond på de brede markedsindeksene, men det kan også være motsatt. Det fins sektorer som regnes som defensive, som f.eks. kraftforsyning (utilities) eller helse/farmasia. Her er et utvalg aktuelle sektor-ETFer.

AmerikanskeEuropeiske
XLF FinansEuropa Utbytte
OIH Oil ServiceEuropaMid Cap
XLE EnergiEuropa Small Cap
IBB BiotechEuropeiske banker
SOXX MicrochipsEuropeisk industri
XLV HelseEuropeiskOil & Gas
XLY KonsumEuropeisk helse

Råvarer

Råvaremarkedene er blant verdens mest handlede markeder. Tidligere måtte man handle råvarer direkte, eller via råvarefutures for å få slik eksponering. Nå er det en rekke børshandlede fond med råvareeksponering. Husk bare på at om du kjøper disse så spekulerer du i prisendring som følge av endringer i tilbud og etterspørsel etter disse råvarene, og ikke i en underliggende verdiskapning som foraksjer.I de fleste aksjemarkeder vil mankunne få grei avkastning ved å sitte over lang tid. I råvarermå manha en klar strategi for åkjøpeog selge. Flere av disse er også ETNer (Exchange Traded Notes) som har en annen (lavere) investorbeskyttelse enn vanlige ETFer. Her er et utvalg råvarer du kan spekulere i både gjennom ETFer og ETNer:

Råvare ETFer og ETNer
OljeJordbruksråvarer
NaturgassKuer(Krøtter)
GullKaffe
SølvMais
KobberKurv med råvarer

ETFer for Trading og Spekulasjon

Tror du at markedet eller sektorer skal kraftig opp på kort sikt kan man få mer “bang for the bucks” ved å kjøpe ETFer med innebygget belåning (gearing). På samme måte er det en rekke slike ETFer som gir invers eksponering, det vil si at de stiger når et marked faller. Jeg vil advare mot å bruke denne type fond for langsiktig sparing, men de er velegnet for kortsiktig spekulasjon. Med det mener jeg posisjoner som tas utfra et kortsiktig syn ogsom holdesi noen dager og uker, maksimalt måneder. Les for øvrig investorvettreglene.Blant våre samarbeidspartnere finner man flere av disse fondene. Du finner alle disse fondene på nordnet.no:

Gearede (bull) fondInverse (bear) fond
OBX Derivat BullOBX DerivatBear
OMX BullOMX Bear
Bull Oil& Gas (Europe)Short S&P 500
Bull TeknologiBear Teknologi
2 S&P 500 (Dobbel SP500)Short Europeisk Oil & Gas

USA – ETFenes hjemland

Det første og i dag største børsnoterte fondet i verden er S&P 500 fondet SPY som ble opprettet i 1993. I 1998 kom fondet på Dow Jones Industriindeks med ticker DIA, og i 1999 ETFen på NASDAQ 100 med ticker QQQ. Disse er nå blant verdens mest handlede verdipapirer med ekstremt god likviditet.

Lær mer om hva som inngår i handel av ETF-er: Innføring i handel med ETFer

Forhold å tenke på

Hos Nordnet vil du kunne handle et meget stort antall ETFer som kan gi deg tilgang til mange mulige former for eksponering. Har du et syn på en bransje eller et marked finnes det trolig et verdipapir som gjør at du kan ta posisjoner. Med stor frihet kommer også stort ansvar. Du må vite hva du investerer i, og kunne håndtere posisjonen underveis. Les Sparevettreglene. Noen ETFer egner seg glimrende til langsiktig sparing, og enkelte av disse er tilgjengelige for kurtasjefri månedlig sparing. Andre er mer aktuelle for kortsiktig trading.

Man må (som alltid når man handler utenlandske verdipapirer) passe på kildeskatt ved eventuelle utbytter, samt andre forhold som vedrører skatt og ligning.

I denne episoden av #pengepodden sparing får du høre mer om handel i ETFer: Børsnoterte Fond – indeksfondenes ukjente storebror

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.


[1] Marketmaker er en person (og eller datamaskin/algoritme) som regel hos utstederen av fondet, som sørger for at fondsverdien tilsvarer verdien på underliggende eksponering (aksjer eller råvarer) til enhver tid. Marketmaker stiller til enhver tid fornuftig kjøps- og salgskurs i ETF`en, i tillegg til at alle kan kjøpe og selge fondet som de vil.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
14 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
06.08.2022 09:39

Hvordan kan jeg vurdere om en ETF er likvid (mtp salg) på sidene deres på Nordnet? Når man ser på ordrehistorikk er det gjerne svært lite aktivitet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.08.2022 09:43

Hei. ETFer som følger de store velkjente indeksene har som regel svært god likviditet. Du kan se daglig omsetning på produktsiden til den enkelte ETF (“omsetning (EUR)”). Du kan også sortere alle ETFer etter omsetning – da kan du sammenligne de ulike ETFEne mot hverandre. Se liste rangert etter omsetning her: https://www.nordnet.no/market/etfs?sortField=turnover&sortOrder=descending&selectedTab=prices
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
19.04.2021 23:47

Så på etf’er med ticker lit, så det stod gearing 1. vil det si at det er noe belåning og giring?

Gjest
Gjest
02.09.2015 23:09

Hei,

Må utenlandske ETF’er beskattes på lik linje som utenlandske aksjer hvis man investerer via et AS? ved feks kjøp av SPY?

Gjest
Gjest
30.12.2014 11:20

Du maa forklare bedre hvordan en finner de forskjellige ETF’ene paa Nordnets sider. Jeg er interessert i Nasdaq-börsen i IUSA, men klarer ikke aa faa den opp paa Nordnet.
Videre fungerer ikke de linkene du viser i den store ETF-guiden.

Gjest
Gjest
12.07.2014 11:13

Spørsmål til Karl.

Den neste store nedturen blir sikkert på ca 50% som den pleier.

1. Hvilke etf/etn eller andre produkter anbefaler du å benytte når den
neste store nedturen begynner?

2. Hvilke etf/etn eller andre produkter anbefaler du å benytte når den neste store oppturen begynner?

Hilsen en som foreløpig er long

Gjest
Gjest
05.06.2014 18:41

Er det slik at man kan sette stopp loss på eft fond, og derav komme lettere ut hvis det plutselig skulle komme et krakk ?

Gjest
Gjest
20.11.2013 15:24

Ugh. Beklager at jeg valgte en svar-knapp som lagde kaos i rekkefølgen på innleggene her…

Gjest
Gjest
14.11.2013 19:31

Hei, fin oversikt! Jeg har tidligere forsøkt å finne frem i ETF-jungelen ved å bruke søkemuligheten på ETF-torget, men har vel ikke vært helt fornøyd med den. Skal sjekke ut, og grave litt dypere, i de linkene du nevner. Som eksempel på hva jeg ikke helt har fått dreisen på, si at jeg ønsker å finne en likvid index-ETF for Hellas. Velger “Aktivaklasse” lik “Equity”, lar “Kategori” stå uspesifisert. (Hva er greia med kategoriene, hvorfor la f.eks. “Europe” og “Energy” være to ulike valg på samme nedtrekks-meny? Hva om jeg er på jakt etter “europeisk energi”?!) Videre: “Subkategori” har ikke… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.11.2013 20:57

Takk. ETF-torgets oversikt og søkemotor er som alle kan se ikke særlig god. Vi kommer til å gjøre noe med dette. Et problem er dog knyttet til europeiske regler for “markedsføring” av ETF’er som er notert utenfor EU. Mesteparten av de mest likvide fondene i verden er jo notert i USA. Jeg finner i farten heller ikke et europeisk notert Hellas-fond. I USA vil du finne GREK notert i New York, men det kan jeg ikke si, selv om det er et objektivt faktum. I blogginnlegget finner du eksterne linker til ETF centere med mye info om de US-noterte. Lykke… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.11.2013 22:12

Aha! Takk for svar. Tror jeg skjønte det nå, ja… Langt flere ETF’er som kan handles via Nordnet enn det som dukker opp på “torget”, altså. (GREK kommer jo greit opp i søkefeltet øverst til høyre.) Tviler på at disse sammenhengene er særlig opplagte for de fleste fondstorget-brukerne.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.11.2013 10:58

Nei, dessverre. Det er litt stivbente regler for dette, og jeg har måttet endre innlegget nå. Direkte lenker til amerikansk-noterte ETF`er kan ikke brukes. Anbefaler de eksterne kildene over for å finne god info. Se etter at eksponeringen stemmer med den du vil ha og at det er god likviditet i fondet. De fleste instrumentene kan handles gjennom oss.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.11.2013 15:22

Hei, et lite spørsmål til. Jeg ser at det er en del ETF’er og ETN som tracker volatilitet, f.eks. VXX, som ser ut til å skulle tracke VIX. Jeg leste en fersk (pussig at den dukket opp akkurat da jeg skulle researche disse ETF’ene litt) kommentar angående VXX her: http://blogs.barrons.com/focusonfunds/2013/11/18/volatility-index-is-up-etns-are-down-what-gives/?mod=yahoobarrons&ru=yahoo Uten å ha gravd særlig dypt, ser det for meg ut som et problem er at ETF’ens konstruksjon gir et slags tap av noe som likner en opsjons tidspremie, som hele tiden vil korrodere ETF’ens verdi. Som nevnt i den kommentaren: VXX er kanskje egnet for kortsiktig (intradag?!) trading. Mitt… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.07.2014 10:09

vxx er en ETN (equity traded note), som er kjent for å ha en tidspremie. en ETF, derimot skal ikke ha noe tidspremie, såvidt jeg har skjønt. har investert i ETFer over lengre tid og de største av disse tracker indexene veldig godt. sammenlikn for eksempel en ETF på S&P eller oslo børs med den faktiske indeksen, så ser du om de gjør det like bra