Gå til hovedinnhold

Egen pensjonskonto – nye muligheter og ditt valg!

Om noen uker, den 1.februar, går startskuddet for Egen pensjonskonto. Dette er en nyhet som gir deg med innskuddspensjon via arbeidsgiver større fleksibilitet og flere valgmuligheter. Den største nyheten er at du får bestemme hvor du ønsker at pensjonspengene skal forvaltes. Hvis du ikke tar et valg, lar du andre velge for deg (og det er ikke å anbefale).

Regelverket for Egen pensjonskonto åpner for at nye aktører (som Nordnet) kan være med å kjempe om deg som kunde – i kamp mot de etablerte leverandørene av innskuddspensjon. Det er mye som står på spill, spesielt for de etablerte aktørene. Totalt snakker vi om 1,5 millioner kunder med pensjonssparing via arbeidsgiver, og over 300 milliarder kroner i innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis som er pensjonsavtaler fra tidligere arbeidsgivere.

Det vil bli mye fokus og kommunikasjon rundt Egen pensjonskonto i tiden som kommer. Retorikken fra de ulike aktørene vil være forskjellig. De etablerte leverandørene av innskuddspensjon kommer til å ha fokus på at Egen pensjonskonto gir bedre oversikt, at dine pensjonskapitalbevis samles og at du ikke trenger å gjøre noen ting. De nye aktørene, som Nordnet, kommer til å fokusere på at det er dine penger, det er du som har kontrollen, og at du bør ta et aktivt og bevisst valg.

Hvis du ikke tar et valg, lar du andre velge for deg (og det er ikke å anbefale)

For deg som sparer til pensjon handler det, når alt kommer til alt, kun om én ting: Nemlig mer pensjon for pengene. Mer pensjon for pengene oppnår du som sparer ved å holde kostnadene nede og oppnå best mulig avkastning på pengene du skal plassere (= høy aksjeandel i spareperioden).

For samfunnet og markedet for pensjonssparing som helhet er vi best tjent med bevisste forbrukere som tar aktive valg, økt konkurranse som igjen leder til innovasjon og nye løsninger for å best ta vare på og få pensjonspengene til å vokse. Det som er bra for samfunnet som helhet, er det samme som er bra for deg personlig. Sløve forbrukere gir høyere priser og dårligere tilbud.

Å være en bevisst forbruker og ta et valg handler ikke om at du må trade ETF’er og være super-aktiv med pensjonskapitalen din. Det handler om å være klar over hvordan din pensjon forvaltes, til hvilken kostnad og hvilke forutsetninger du gir pensjonspengene dine til å vokse.

Hva som er riktig for deg avhenger av alder, risikovilje, tid, interesse, kunnskap og hvor mye jobb du ønsker å legge ned i det. Å velge å bli hos eksisterende arbeidsgivers pensjonsleverandør er også et valg. Så lenge det er et bevisst valg som tar utgangspunkt i din situasjon og hva som passer best for deg, er det selvsagt helt i orden.

Nyhet: Nordnet Alderstilpasset Pensjon

Nordnet vil i vår løsning for Egen pensjonskonto tilby såkalt Alderstilpasset Pensjon med 100 % aksjeandel i oppsparingsperioden. Pensjonspengene plasseres i indeksfond for å holde kostnadene lave. Dette er en god løsning for deg som ikke ønsker å løfte en finger, og årlig rebalansering og reduksjon av aksjeandelen justeres automatisk. Nordnet Alderstilpasset Pensjon vil være blant de mest offensive spareprofilene i markedet, med 100 % aksjeandel frem til 55 år, og med en nedtrapping av aksjeandel til 20 prosent når kunden fyller 75 år. Med en litt høyere aksjeandel over flere år, vil forventet avkastning (men også risiko) være noe høyere enn hos konkurrentene.

Selvfølgelig vil det også bli mulig å velge i det jeg tipper vil være markedets største utvalg av fond (over 800 tradisjonelle fond og over 1.000 børsnoterte fond). Er du opptatt av bærekraftige investeringer har vi over 200 fond og 150 ETFer som har grønn merking, noe som indikerer at fondets investeringer har lavt CO2-utslipp. Vil du satse på fornybarfond, teknologifond, eller kanskje vekstmarkeder eller verdiorienterte fond, har vi et stort utvalg fond og ETFer også for deg.

Vi ønsker å gi deg de beste forutsetningene når du skal plassere og forvalte pensjonspengene dine. Det er tross alt dine penger, og din fremtid som pensjonist det handler om. Med innføringen av Egen pensjonskonto trenger du ikke å gjøre noe. Men velger du å forholde deg passivt, lar du andre velge for deg. Det er ikke å anbefale.

(Mer informasjon om Egen pensjonskonto hos Nordnet kommer i løpet av januar.)

Hilsen Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
57 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.02.2021 14:27

Hei.

Jeg får ikke opp noen ETFer når jeg forsøker å sette opp pensjonsporteføljen? Kan dere gi en liten guide. Dette var hovedargumentet for å flytte over hit siden fondssparingen deres er dyrere enn aktuelle konkurrenter.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.02.2021 15:21

Hei. Sparavtalen for ETF’er ligger under “Mine sider – Spareavtale”. Klikk på spareavtale for ETF’er når du kommer inn på denne siden. (Min spareavtale pensjon funker kun for tradisjonelle fond – du må bruke den som jeg nevner over for ETF’er). Og så kan du selvfølgelig kjøpe ETF’er manuelt direkte via tjenesten.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.03.2021 22:18

Det er ikke mulig å velge egen pensjonskonto som konto for ETF spareavtale.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.03.2021 14:49

Hei. Jeg tror du leter på feil plass. Hvis du går til “mine sider – min spareavtale pensjon” så kan du ved å klikke på “Kom i gang” knappen velge “velg selv hvordan du vil spare” og deretter velge om du vil ha vanlige fond eller ETF. Merk at du kan ikke ha en aktiv spareavtale (f.eks Nordnet Alderstilpasset pensjon), så denne må slettes før du setter det opp.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.03.2021 12:53

Hei Tony. Beklager sent svar. Vi har lagt ut et nytt innlegg om kjøp av fond og ETFer på egen pensjonskonto. HEr skal du nok finne svar på det du lurer på: https://www.nordnet.no/blogg/egen-pensjonskonto-qa-for-kjop-av-fond-og-etfer/

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
19.01.2021 12:55

Hei

Er det mulig å ha en cash-andel på den nye pensjonskontoen?
Blir f.eks innskudd fra arbeidsgiver automatisk kjøp fond for?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.01.2021 13:32

Hei Mads og beklager sent svar. Ja det vil være mulig å ha en cash andel på pensjonskontoen, eller ikke. Du bestemmer. Om du velger Nordnet alderstilpasset pensjon (hvor pengene plasseres automatisk og trappes ned etterhvert som du blir eldre) eller dersom du setter opp en såkalt “spareplan” (ligner på månedssparing) så vil all cash på kontoen automatisk investeres ihht planen hver eneste måned. Men du kan også velge å kjøpe/selge manuelt og styre kontoen slik du ønsker – eller velge å bruke månedssparing funksjonen og selv bestemme hvor mye som skal plasseres i fond hver måned. Du bestemer som… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.01.2021 14:09

Høres bra ut!
Gleder meg til styre pensjon mer selv hos Nordnet 😉

Gjest
Gjest
13.01.2021 20:21

Jeg tror ikke på at dette blir bra for kunden. Jeg gikk på bløffen om Smart fondene og flyttet IPS til Smart 15. Dere hausset disse fondene opp noe voldsomt, men resultatet er mildt sagt elendig. Når er det selvsagt jeg som har ansvaret for det jeg velger å investere i, og det ergrer meg at jeg lot meg lure. Smart fondene skulle visstnok svinge mindre enn andre fond, med mindre nedsiderisiko pga rentedelen. Samtidig skulle aksjedelen gi avkastning i bull markedet. Siden april har vi hatt et av de sterkeste bullmarkeder på meget lenge, men i Smartfondene venter vi… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.01.2021 09:57

Hei Arvid. Personlig trodde jeg på setup’en og strategien i fondene når de ble lansert (jeg puttet også egne penger i smart), men i bakspeilet er det ingen tvil om at fondene ikke har lyktes og således vært en kjedelig og trist historie. Det er bare å beklage. Egen pensjonskonto er ikke et forvaltningsprodukt, men et nytt regelverk fra norske myndigheter, som jeg er helt sikker på at blir bra for kundene. Men selvfølgelig kontoen er bare et skall, og avkastningen på pengene blir ikke bedre enn de investeringer som gjøres på kontoen. Anders

Gjest
Gjest
13.01.2021 15:37

Hei, jeg har allerede PKB konto etablert i Nordnet som jeg ønsker å beholde. Må jeg foreta meg noe for at ikke den skal bli flyttet eller blir den værende som tidligere etter ny pensjonskonto er innført ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.01.2021 20:00

Dersom du har en aktiv innskuddspensjon via arbeidsgiver i dag blir det automatisk opprettet en Egen pensjonskonto hos deg hos den leverandøren arbeidsgiver har valgt. Hvis du ikke foretar deg noe så vil PKB’en automatisk flyttes dit. For å unngå dette kan du gjøre to ting. Enten 1) Velge Nordnet som ‘leverandør av din aktive innskuddspensjon’ på nordnet.no etter 1.feb (da vil den månedlige sparingen via arbeidsgiver automatisk gå til Nordnet hver måned, og alle PKB’er du har hos andre aktører automatisk samles på din Egen pensjonskonto hos Nordnet), eller 2) Gå inn på norskpensjon.no etter 1.feb og reserver din/dine… Les mer »

Gjest
Gjest
12.01.2021 23:13

I spareplanen jeg har i Nordnet nå må jeg sette en hvis sum (feks 1000kr) i måneden, og prosentvis fordeling til fond.

Jeg lurer veldig på hvordan dette blir lagt opp ved Egen Pensjonskonto? Jeg jobber turnus, og mine turnustillegg er pensjonsgivende. Summen som derfor blir satt inn vil variere fra måned til måned. Vil det bli et system som utelater at jeg selv må fortelle spareplanen hvor mye som blir satt inn, og at den automatisk bare fordeler til fondene uavhengig av varierende innbetaling?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.01.2021 08:59

Det blir en annen type spareplan på Egen pensjonskonto. Du angir ikke hvor mye som spares hver måned, men hver måned vil all saldo/kapital som står på kontoen, uansett om det er f.eks 100 kr eller 1000 kr, plassert i de fondene som er angitt i spareplanen.

Gjest
Gjest
12.01.2021 21:49

Hei, Hvis var bedrift valgte ett av de store bankene (DNB eller Nordea), er det mulig a finne ut om de bruker indeksfond eller aktiv fond for pensjonene? Er det mulig a flytte fra DNB til Nordnet? (Jeg er kunde i alle nevnte)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.01.2021 09:04

Ja, du kan logge inn på din innskuddspensjon hos feks DNB og Nordea og se hvordan pensjonspengene er plassert, og hvordan pengene er plassert default. Alternativt kan du kontakte HR avdelingen å høre hvordan default/std pensjonssparingen for bedriftens innskudspensjonen ser ut. Med Egen pensjonskonto blir det mulig for deg å flytte den aktive innskuddspensjonen, og heller velge fond og plassere pengene hos Nordnet ja. Det synes jeg du skal gjøre 😉

Gjest
Gjest
12.01.2021 13:25

På finansportalen vekter de for øyeblikket kun forvaltningsgebyret. Og her kommer ikke Nordnet så godt ut. Men hva med andre gebyr? Antar at kundene kan skifte mellom fond i løpet av spareperioden. Hva vil det eventuelt koste? Kan tilbydere lokke med lave gebyr, for så å øke prisene, og spekulere i kjempehøye gebyr om man bytter tilbyder? Er arbeidsgiver. Vil det være ett gebyr pr medlem? Hvis mange små sparebrøker; vil man da ende opp med tiår med gebyr pga en sommervikar for mange år siden? Kan en arbeidstaker på pur f##n velge et eget kjempedyrt forvaltet fond fordi arbeidsgiver… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.01.2021 20:24

Hei. Prisene for Egen pensjonskonto er ikke offisielle enda, så det er vanskelig å sammenligne aktørene per i dag. Det vil ikke koste noe å skifte fond, eller kjøpe/selge fond i Egen pensjonskonto. Jeg tviler på at noen vil tilby lokkepriser, for deretter så skru opp prisene senere. Men siden ingen priser for noen aktører er kjente i markedet, så kan det hende at flere tilpasser seg konkurransen – noe som primært vil bety lavere priser, som er bra for kundene. Arbeidsgiver betaler administrasjonsgebyrer og for ulike forsikringsdekninger direkte hos leverandører av innskuddspensjon. Det er også arbeidsgiver som betaler forvaltningskostnadene… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.01.2021 00:30

Takk for godt og reflektert svar. KLP har solgt ut den delen av som håndterer OTP til DnB. Jeg har vært veldig positiv til KLP. Og er tilsvarende skeptisk til DnB. Det er kanskje tiden for å flytte. Mine fordommer tilsier at DnB er tilpasset store bedrifter. Jeg liker rentesrente-prinsippet: Lave kostnader gir økte midler til hovedstolen. Og over tid kan denne effekten bli stor. Som kunde hos Nordnet har jeg også sjekket ut Nordea. Primært pga lavere kurtasje. Som småsparer utgjør forskjellen på 29 kr x 2 (kjøp/salg med Mini) 58 kr (gitt kjøp/salg opp til ca 19-20.000 kr).… Les mer »

Gjest
Gjest
12.01.2021 11:49

Tror virkelig dere bør gjøre noe med plattformavgiften for indeksfond for å kunne være konkurransedyktige her. Det er vel få som vil flytte til dere dersom kostnadene er høyere enn der de er i utgangspunktet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.01.2021 12:59

Ja, selvfølgelig helt uaktuelt å flytte pensjonsbevis hit.
Måtte bruke masse tid og krefter på å få flytta alle indeksfond vekk fra NN.
Prøver få kollegaer til å droppe nordnet nå, etter å tidligere prøvd rekruttere folk hit. Skammer meg litt for sistnevnte og de jeg fikk over. 🙁

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.01.2021 14:29

Dersom de bare hadde endret indeksfond til å få plattformavgift på 0,20 og så 0,15 over 500.000,- så hadde de jo plutselig vært best i klassen igjen… Skjønner ikke at de ikke ser dette selv.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.01.2021 20:18

Takk for kommentaren. Det hjelper med kunder som forteller oss ting i klartekst. Ditt ønske og forslag er notert. Kan ikke love at det skjer dog.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.01.2021 22:00

Takk for svar Anders. Skjønner at du ikke kan love noe, men jeg tenker at kundemassen til Nordnet er mer bevisst omkring egen økonomi enn den jevne fondskunde i en bank er, og nettopp derfor bør man passe på så ikke disse kundene forsvinner. Man starter gjerne med indeksfond og blir mer og mer nysgjerring på andre fond etterhvert. Men om det ikke lønner seg å bli kunde i utgangspunktet er det vanskelig å foreta den reisen som fondskunde hos dere.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.01.2021 09:00

Takk, du har et godt poeng. Jeg tror det stemmer som du sier at mange starter med indeksfond, og deretter gjør sparingen mer sofistikert (og komplisert) etterhvert.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.01.2021 10:07

Litt på siden av diskusjonen dette, men kunne dere også sett på måten plattformavgiften belastes ASK? Måten det gjøres på nå er tungvint for kontoer som er satt opp med månedlig sparing, eller kontoer som det settes inn penger på en gang i året eller mindre. Da tvinges man enten til å sette inn ekstra hvert kvartal eller å ha en ubestemt buffer på saldoen på hver konto. Et valg om man ville hatt det slik, eller om det skulle blitt løst på samme måte som på IPS hadde vært supert.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.01.2021 20:02

Hei og takk for tilbakemeldingen. Ja jeg er enig med deg. For ASK og Aksje- og fondskonto har vi ikke en ideell løsning for øyeblikket. Vi noterer ditt forslag og tar det med oss når vi ser på å forbedre dette (litt senere – fokus på å bli klar med Egen pensjonskonto nå).

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.01.2021 20:27

Jeg beklager at du føler det sånn. Med Nordnets egen indeksfond, uten forvaltningskostnad, påløpet kun plattformavgift. Disse blir fortsatt riktignok noe dyrere enn de billigste alternativene i markedet, men er konkurransedyktig etter min mening. Børsnoterte indeksfond (ETF) har ingen plattformavgift, og her finnes mange alternativer med svært lave forvaltningskostnader. Så jeg mener det fortsatt er mulig å få god indekseksponering til en konkurransedyktig pris på nordnet.no.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.01.2021 20:28

Kopi av svar til Investiga=r: Jeg beklager at du føler det sånn. Med Nordnets egen indeksfond, uten forvaltningskostnad, påløpet kun plattformavgift. Disse blir fortsatt riktignok noe dyrere enn de billigste alternativene i markedet, men er konkurransedyktig etter min mening. Børsnoterte indeksfond (ETF) har ingen plattformavgift, og her finnes mange alternativer med svært lave forvaltningskostnader. Så jeg mener det fortsatt er mulig å få god indekseksponering til en konkurransedyktig pris på nordnet.no.

Gjest
Gjest
11.01.2021 06:46

Hei! Hvorfor er ikke pensjonskapitalbevisene jeg har samlet hos Nordnet registrert på Norsk Pensjon..?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 08:39

Det har jeg spurt om tidligere, og da var svaret at Nordnet ikke har valgt å prioritere en slik integrasjon. De har for mange andre features å lage.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 09:20

Hvordan funker valget vi skal ta inne på Norsk Pensjon vedr leverandør da om ikke pensonskapitalbevisene våre er registrert der.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 09:33

PKB’er hos Nordnet blir registrert der nå. Uansett, du velger såkalt “Selvvalgt leverandør” direkte på nordnet.no så vil arbeidsgivers pensjonssparing og evt PKB’er du har automatisk flyttet. Det eneste du trenger norskpensjon til ifm Egen pensjonskonto er for å evt reservere dine PKB’er for flytt (det er et valg du får – da vil ikke disse PKB’ene flyttes autoamtisk dit du har arbeidsgivers pensjonssparing/selvvalgt leverandør).

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 11:46

Er det mulig å få IPS 1.0 og IPS 2.0 integrert mot NorskPensjon?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 11:55

IPS 1.0 er allerede konvertert til PKB hos Nordnet så disse vil snart vises hos norskpensjon. IPS 2.0 , dagens aktive IPS, vil etterhvert også lastes opp og vises – men ikke fra getgo 1.feb – men ila året (første halvår).

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 09:33

Se svar. Det kommer nå ifm innføringen av Egen pensjonskonto.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 09:32

De blir det nå ifm innførigen av Egen pensjonskonto.

Gjest
Gjest
09.01.2021 15:32

Hei. IPS konto gjør at man “binder” pengene til pensjonsalder. Hva vil det da si og ikke “binde” penger spart til pensjon. De kan taes ut og kjøpe feriereise eller ny bil?
Kan man da bruke pensjonspenger som ikke er “låst” til og investere i hva som helst?

Regner med at det er forskjellig svar på egne sparte pensjonspenger og arbeidsgivers pensjonsparing.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 09:37

Sparer du og setter du inn penger på en IPS må disse tas ut igjen ved pensjon/utbetaling til pensjon (fra tidligst 62 år). Pengene er bundet til kontoen fram til utbetalingene starter. Betalingen du får for denne bindingen er skattefradrag/utsatt skatt. Du kan selvfølgelig velge å heller spare på en Aksjesparekonto, en Investeringskonto, og da er ikke pengene bundet, men du står fritt til å disponere disse fritt – f.eks hvis du plutselig får lyst til å kjøpe ny bil, hytte eller lignende. Penger som spares privat i en IPS eller via arbeidsgiver via EPK er alle låst til pensjon… Les mer »

Gjest
Gjest
08.01.2021 12:06

Kjære Nordnet, vær så snill å få inn ARK Innovation ETF og ARK Genomic Revolution ETF som valgmuligheter på EPK. Da tror jeg at dere får mange fornøyde kunder!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.01.2021 09:38

Se mitt svar angående Ucits fond/børsnoterte fond. Regelverket hindrer oss fra å kunne tilby disse dessverre.

Gjest
Gjest
08.01.2021 09:15

Er det lov å handle aksjer på EPK?
Kan jeg f.eks. eie Apple via min EPK?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.01.2021 09:27

Hei Knut. Det er dessverre ikke tillatt med enkeltaksjer på EPK, kun fond (og børsnoterte fond).