Gå til hovedinnhold

Derfor er kvinner bedre investorer

Kvinner oppnår generelt høyere avkastning enn menn i aksjemarkedet, viser tall fra Nordnet. Årsaken er blant annet at kvinner unngår de mest risikable aksjene, at de handler sjeldnere og at de ikke forsøker å time markedet.

En analyse av Nordnets 70.000 kunder i Norge viser at kvinnelige sparere oppnår bedre avkastning på sin aksje- og fondsportefølje enn menn. I 2017 hadde kvinner flere prosentpoeng høyere avkastning på sin portefølje enn menn. I 2018 var avkastningen omtrent den samme.

Flere internasjonale undersøkelser kommer til lignende konklusjoner– som denne fra USA og denne fra Storbritannia.

Men: Kvinner sparer lavere beløp – og færre kvinner enn menn sparer i aksjer og fond. Dermed kommer menn best ut totalt sett, ifølge Nordnets tall.

Forklaringen på kjønnsforskjellene er flere. Her er mine hypoteser:

  • En årsak er at kvinner søker tryggere aksjer enn gutta. Kvinner unngår de mest risikable aksjene, som ofte viser seg å være dårlige investeringer.
  • Menn bytter aksjer og fond langt oftere enn kvinner, og det medfører kostnader til kurtasje og spread. Blant Nordnets kunder ser vi at menn handler i gjennomsnitt ca 12 ganger i året, mens kvinner har 4 handler i året.
  • Mange menn forsøker å time markedet, og det er en krevende oppgave hvor man har sannsynlighetene imot seg. Kvinner har en tendens til å putte fondene i en skuff og glemme dem. Dette kan være smart, siden kvinner dermed ikke blir så lett skremt av børsfall.

Jeg hadde forventet at kvinner oppnår bedre avkastning i fallende markeder, siden de jevnt over tar lavere risiko. Men jeg hadde trodd at menn slo kvinner i et oppgangsmarked, siden menn burde få betalt for den økte risikoen. Våre tall tyder imidlertid på at dette ikke er tilfelle.

PS: Kvinner og sparing var temaet for denne ukens podcast – hvor Kristin Skaug, leder i AksjeNorge var gjest. Lytt her!

Kvinners favorittaksjer – og menns

Det er tydelige kjønnsforskjeller når vi ser på hvilke aksjer som er mest populære: Hos kvinnelige Nordnetkunder er tre-på-topp-listen Equinor, Norsk Hydro og NEL. De to første er store, solide selskaper med moderat risiko. Topplisten blant mannlige kunder består av NEL, Norwegian og Equinor. De to første er mindre, spekulative aksjer som svinger mye i verdi.

Topp 10-listen for aksjer for kvinner og menn i Nordnet:

Kvinner Menn
Equinor Nel
Norsk Hydro Norwegian
Nel Equinor
Norwegian Norsk Hydro
Telenor Rec Silicon
Orkla Nordic Nanovector
Rec Silicon Mowi
Mowi Storebrand
Storebrand Aker Bp
Gjensidige Forsikring Gjensidige Forsikring

Like fondsporteføljer

Når det gjelder aksjefond er det små kjønnsforskjeller. Blant begge kjønn er disse tre aksjefondene de mest populære blant våre kunder: Nordnet Superfondet Norge (et indeksfond som investerer på Oslo Børs), DNB Teknologi (et aktivt globalt aksjefond som investerer i IT-sektoren) og DNB Global Indeks (et indeksfond som investerer i internasjonale aksjer).

ABC Nyheter har også omtalte saken: Kvinner bedre på børsen enn mannen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Ola Helbæk
Ola Helbæk
25.03.2021 16:41

Usikker på om dette innlegget er ment til å få kvinner til å handle mer eller til å få menn til å handle mindre.
Bør menn handle på Saxo bank hvor det er lavere kurtasje?
Hva er poenget? Menn fy, kvinner hurra?