Gå til hovedinnhold

Børs og investeringer for nybegynnere

I september arrangerte vi Nordnet Kvinnekveld for første gang. Kvinner er svært underrepresenterte når det kommer til sparing i aksjer og fond, så derfor ønsket vi å sette litt ekstra fokus på dette. Målet var å gå gjennom en del grunnleggende informasjon så det blir enklere å komme i gang for de av dere som er nybegynnere. Nedenfor kan du se noen filmer fra arrangementet, og helt nederst har vi også tatt med svar på en del spørsmål vi ikke rakk å svare på fra scenen.

Børsens ABC

Kristin Skaug i AksjeNorge går her gjennom grunnleggende begreper innen børs, finans og sparing. Hva er en aksje? Hvem eier de? Hvordan kan du spare i aksjer og fond? Dette er bare noen av spørsmålene for nybegynnere som Kristin kommer inn på.

Bærekraftig sparing

Hvordan kan man spare og investere mer bærekraftig? Laura McTavish er forvalter i DNB, og går her gjennom det stadig mer aktuelle temaet for både nybegynnere og de som har litt erfaring.

Pensjonssparing

Om man ikke tar aktive valg i pensjonssparingen, risikerer man å ende opp med “halv lønn” som pensjonist. Helene Hansteen fra DNB går her gjennom hvordan det norske pensjonssystemet fungerer, og hva du kan gjøre for å forberede deg for pensjonisttilværelsen.

Q&A

Det var noen spørsmål vi ikke rakk å svare på under arrangementet, så disse har vi tatt med her. Noen av disse er litt mer avanserte, men de fleste er også for dere som er nybegynnere.

Finnes det bærekraftige indeksfond?

Ja. Både KLP og Storebrand har indeksfond med bærekraftstilt. Fondene utelukker verstingselskaper. Storebrand Global ESG Plus er f. eks. et globalt indeksnært fossilfritt fond. KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar er et globalt indeksnært fossilfritt fond som investerer i selskaper som er høyt rangert på kriterier innen miljø, sosial ansvarlighet, eierstyring og selskapsledelse. Samt at DNB har et faktorfond som heter DNB Global Lavkarbon.

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Hvor mye høyere avkastning per år må egentlig et fond som har 1,75% årlig avgift vs 0,30% årlig avgift egentlig ha for at avkastningen skal være den samme?

1,45 % høyere avkastning årlig.

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Hva syns dere om REITs? De gir bra avkastning….

Jeg kjenner lite til REITs, men ser at vi har en del ETFer (børsnoterte fond) som er organisert som REITs. REIT står for real estate investment trust, og er et fond eller ETF som investerer i eiendom – og som pålegges av myndighetene å distribuere 90% av den skattbare inntekten tilbake til investorene. Anbefaler deg å gjøre en sammenligning av historisk avkastning og risiko samt kostnader med normale eiendomsfond som Odin Eiendom, Skagen M2 etc.

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Har Nordnet noen topp 5 utbytte aksjer?

Vi har en egen temaside for utbytteaksjer. Her finner du info om hvilke aksjer som gir høye og stabile utbytter, hvordan du bør tenke som utbytteinvestor med mer. Her står det også fem norske solide utbytteaksjer: Equinor, Mowi, Sparebank 1 Midt Norge, DNB og Telenor.

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Jeg syns kurtasjen hos Nordnet er så høy (handler for mer enn 60 000 i året). De burde sette ned kurtasjen, hvem setter den?

Jeg mener vi er konkurransedyktig når det kommer til kurtasje. Handler du for beløp under ca 50.000 kroner så har vi Mini-kurtasje (29 kroner i minstekurtasje for alle nordiske aksjer), Handler du vanligvis for beløp over 50.000 kroner vil Normal kurtasje (79 kroner i minstekurtasje for alle nordiske aksjer) være det beste, og da får du også mulighet til enda lavere priser bestemt av din handelsaktivitet.

Det er selvfølgelig vi som bestemmer våre priser og som setter kurtasjen hos Nordnet. Men, den bestemmes også indirekte av hvilke kostnader vi har for handle på Oslo Børs (vi betaler en slags kurtasje til Oslo Børs) og hvilke kostnader vi har for å registrere transaksjoner og oppbevare verdipapirer i VPS. Å handle aksjer på internett har blitt veldig mye rimeligere, og for de færreste er kurtasjen et problem i dag. Pris er selvfølgelig kjempeviktig da det spiser av din avkastning, men det er også viktig å vurdere hvilken verdi du får for den prisen du betaler. Hos Nordnet synes jeg du får gode tjenester, i form av for eksempel en brukervennlig nettside, en god app, du får tilgang til realtidsinformasjon, og vårt sosiale nettverk for investeringer, Shareville, selvfølgelig.

Hilsen Anders Skar, Daglig leder

Min bedrift gir i dag AFP, men de skal nå slutte med det. Hva betyr dette for meg? Hvis jeg har vært hos de i 5 år og de nå kutter AFP, hva innebærer det for meg?

Er du nær pensjonsalder kan du tape mange hundre tusen kroner på at din bedrift kutter AFP. Er du i denne situasjonen vil jeg anbefale deg å kontakte fagforeningen, dersom du er medlem av en slik. Er du ung, skal du trolig bytte arbeidsgiver før pensjonsalder uansett, og det er mindre viktig.

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Pensjon: er det vanlig å kunne få individuell % på tjenestepensjon hos arbeidsgiver, eller har alle ansatte det samme? Altså, kan man forhandle dette?

Nei. Alle ansatte i samme selskap må ha samme pensjonsinnskuddet. Bedriften kan riktignok avtale en høyere prosentsats før lønn over 7,1 G (ca 700.000 kroner), men dette må også gjelde alle ansatte med høy lønn.

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Hvor mye anbefaler dere å ha i buffer?

1-2 månedslønner i buffer er en grei tommelfingerregel. I tillegg har de fleste et kredittkort, som kan tjene som «nødbuffer» i tillegg – men kredittkortgjeld bør som kjent betales ned raskt pga høy rente.

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Bærekraftige investeringer: Hvilke mekanismer bidrar til målbare klima og miljøeffekter? Eks. å ikke investere i olje fører ikke til at etterspørselen går ned.

Dette var et omfattende spørsmål. Her er et par linker til saker som diskuterer nettopp dette:

Grønne fond

Villeder kundene om klima

Hilsen Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
26.09.2019 20:19

Hva er Pre-handel på børsen? Har denne betydning for åpningskursen til ordinær handel ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.09.2019 10:04

Hei Olav, Det spørs litt i hvilken sammenheng du tenker på. Fra 08:15 åpner Oslo Børs sitt system for manuell registrering av handler gjort utenfor børs. Da kan meglerhus rapportere inn handler som er gjort utenfor markedsplassen. F.eks placements der meglerhus har gjort større handler der de selv har funnet motparter. En del meglerhus rapporterer derivathandler som har gått til innløsning før markedet åpner, avhengig av hva bakgrunnen for handelen er kan det påvirke åpningskursen. Er det en innsider som kjøper/selger vil det påvirke. Er det en vanlig opsjon/termin som innløses vil det typisk ikke påvirke. Det er ingen pre-makret… Les mer »