Gå til hovedinnhold

3 grep du kan gjøre for å posisjonere deg bedre

Kan samme posisjon oppnås med mindre kapital, mindre risiko og større oppside? Svaret på dette kan være Ja, og i dette blogginnlegget går vi gjennom 3 grep du kan gjøre og et praktisk eksempel.

Mange ser kun en dimensjon i markedet, og det er vekslingen mellom kontanter og aksjer. Enten sitter man med kapitalen i beredskap, eller man kjøper en aksje. Når man da eier aksjen er man fullt ut eksponert for risikoen i denne. Stiger aksjen 10% tjener du dette. Faller aksjen uventet 10% over natten, så taper du tilsvarende. Dette er greit nok, men det fins mange flere muligheter.

Shortsalg – Låne og selge

Neste skritt for noen er å se på om man kan tjene på kursfall også. Man kan låne aksjer, selge de “short” og satse på at de kan kjøpes tilbake billigere. Her får man en kostnad ved å låne inn aksjen, men man er ellers fullt ut eksponert for risikoen i aksjen. Dette er altså litt dyrere enn å kjøpe aksjen, og man har akkurat motsatt risiko. Se hele listen over aksjene du kan shorte.

Søk om belåning her.

Opsjoner

På de mest omsatte aksjene på Oslo Børs handles det opsjoner med forfall hver måned. Nordnet har flyttet opsjonshandelen til den nordiske børsen Nasdaq OMX. De tilbyr faktisk også ukesopsjoner på enkelte aksjer. Dette betyr at man kan ta veldig kortsiktige veddemål i en aksje dersom man har spesiell grunn til å tro at aksjen vil bevege seg mye.

Tradingprodukter

Det fins en masse ulike tradingprodukter, og det kommer stadig nye. Mest kjent er de såkalte “Bull-/Bear” produktene. På Nordnet Markets finner du flere varianter av disse notert på Oslo Børs. Disse er velegnet til å ta retningsbestemte veddemål, og beveger seg med en multiplikator på den underliggende kursen. For ytterligere beskrivelse av disse og andre varianter se dette innlegget om investeringsmuligheter på Oslo Børs.

Et praktisk eksempel på “How to play it

Kursen i selskap A er i skrivende stund 143,70 og har beveget seg på denne måten siste måned. La oss si at du tror Selskap A kommer til å skuffe på tallene og ønsker å ta en negativ posisjon. Du kan da:

1) Låne 1000 aksjer og shorte de. Du har da en eksponering i markedet tilsvarende -1000 * 143,70 = -143.700,-. Du betaler 400 kr for oppstart av shortposisjonen (om du skal ha den over natten), og betaler en rente til utlåner i den tiden du er short. Du betaler også kurtasje for salget av aksjene i markedet. Faller aksjen ned til der det gikk store volumer tidlig i måneden (124) vil du tjene (143,70-124)*1000 = 19.700,- minus kurtasje og lånekost. Bruttofortjenesten blir 19.700/143.700 = 13,7%. Går aksjen motsatt vei er du fullt eksponert og må ta en stopp. Åpner aksjen med et brått hopp oppover kan det hende den går forbi stop-lossen din, og du må løpe etter. Risiko og tapspotensial er i teorien uendelig.

2) Ta veddemålet i opsjonsmarkedet. Ved å klikke på fliken for opsjoner kan du se at du kan kjøpe retten til å selge aksjen på 142,50 (nærmeste kontrakt på nedsiden) frem til dagen etter kvartalstallene (opsjonsforfall 29.10.) for ca 3 kroner. Det vil altså koste deg 3.000 å ha retten til å selge på 142,50, samt vanlig kurtasje for opsjonshandel.

Om aksjen faller til 124 vil du kunne selge til 142,50. Bruttofortjeneste blir ((142,50-124) – 3)*1000 = 15.500,-. Prosentvis fortjeneste blir imidlertid 15.500/3.000 = 516%. Går aksjen feil vei og stenger over 142,50 den 29.10 forfaller opsjonen verdiløs. Opsjoner har altså begrenset levetid, men du har ikke noen risiko utover det du betalte for opsjonene. Pass imidlertid på å få opsjonen innløst i cash ved forfall, ellers kan du risikere at opsjonen konverteres til en shortposisjon. Meglerbordet pleier å snakke med kunder i slike situasjoner, men det er kunden som har ansvaret.

3) Ta veddemålet i minifutures. Ved å klikke på fliken for Tradingprodukter finner du en rekke produkter med aksjer som underliggende. Blant mine favoritter er det som kalles Minifutures, eller “Unlimited turbo short”. Å kjøpe en minifuture kan sammenlignes med å kjøpe en “stop-loss” i stedet for å kjøpe aksjen og sette en stop-loss. Eksempelvis hvis det er en minifuture med “innløsningspris” 146,40. Dette betyr at dette tradingproduktet går i null dersom aksjen handles over dette nivået. Prisen på en slik kontrakt er for tiden 4,50, noe som er litt (men ikke mye) mer enn forskjellen mellom aksjekursen (143,70) og innløsninskursen på 146,40. Kjøper du 1000 slike vil du betale 4500 kroner pluss vanlig kurtasje. Du har da en posisjon som er det samme som å være short 1000 aksjer med stop-loss 146,40 med det unntak at dersom aksjen skulle ta et sprang over stop-lossen din (ved f.eks. veldig gode tall) så vil du ikke havne i ytterligere minus. Du blir bare nullet.

Faller aksjen som i eksemplene over til 124 vil prisen på minifuturen stige med tilnærmet tilsvarende. Du får dermed en bruttofortjeneste på 18,500 eller 411%. Risikoen din er begrenset til det du betalte for minifuturen. Minifuturen har ingen begrenset levetid, men lever til den eventuelt blir nullet ved at kursen på aksjen passerer innløsningsprisen.

Som du ser er det mulig å ta svært interessante posisjoner i markedet og kontrollere ganske store volumer med aksjer uten å gjøre det på den “gamle måten”. Det er viktig å se disse dimensjonene. De gir deg store muligheter, og du kan ha en fordel i markedet ved å benytte disse riktig.

Og fordeler i markedet gir gjerne økt avkastning over tid… eller i det minste redusert risiko.

Og som de sier i USA: “And that’s a good thing!”

_________________________________

PS: Innlegget er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.

Les også Sparevettreglene og Investorvettreglene for kommentarer på investoradferd.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
27.10.2015 13:23

Hei, jeg vil skryte av dere i Nordnet for å ha en så brukervennlig webplattform for sparing, investering og trading. Også flott at dere er så synlige på blogger, webinarer, podcaster med instruksjoner, gode råd og tips. Samtidig er det fort gjort å bli revet med, som jeg jo også antar er meningen, delvis. Men det hadde vært interessant å få vite hvor stor prosent av de 470.000 kundene deres som klarer å gå i pluss, og/eller slå hovedindeksen over tid. For hovedpoenget for de fleste er jo å tjene penger, og helst slå markedet, dersom man skal være aktiv.… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
29.10.2015 10:48

Hei, og takk for spørsmål. Dette er ved første øyekast et interessant spørsmål, men i praksis nesten umulig å svare på. Vi har et meget bredt spekter av veldig forskjellige kunder. Deres porteføljestørrelse og avkastning varierer veldig, og det samme gjør deres risikopreferanser. Skal man sammenligne seg med markedet må man se på kunder som kun har vært investert i det samme markedet hele tiden, og som i tillegg har vært “long only” og fullinvestert hele tiden. Dessuten måtte det vært en person som hadde en nøytral risikopreferanse i forhold til markedet. I praksis er det svært få kunder som… Les mer »

Gjest
Gjest
26.10.2015 10:36

Henger ikke helt med på regnestykket for opsjoner. Fortjenesten er differansen mellom faktisk kurs og innløsningspris, minus det opsjonen kostet. Hvis man kjøpte 1000 opsjoner har man tjent 15.500 kroner, som du skriver, men avkastningen i prosent må da regnes utifra den totale innsatsen som var 3000 kr. (1000 opsjoner á 3 kr.), ikke 3 kr. Eller?!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.10.2015 11:17

Ja, det skulle vært noen flere nuller der. Men det skulle også vært en gangning med 100 for å få det som prosent. Avkastningen på de 3000 kr man brukte ville vært 516% (brutto) her.