Gå til hovedinnhold

Verdiporteføljen Uke 6

Det har vært en tøff uke på Oslo Børs, spesielt tirsdagen, der børsen åpnet ned 3,5% og man kunne lese overskrifter som “det blir ingen steder å gjemme seg”. De fleste børsene har fått kjenne det, både S&P 500 og Nikkei 225 er ned over 8% den siste uken. Verdi NTNU sin portefølje i skoleduellen er i skrivende stund ned 3,3%, mot OSEBX som er ned 1,6%.

Som en del av en litt forsiktig tilnærming har vi en solid kontantposisjon på 22,5% av porteføljen. I usikre tider hjelper dette med å dempe de største utslagene samtidig som det gir muligheter ved korreksjoner. Vi merker oss også at UiT ikke fikk merke børs-nedturen like godt som oss andre. Med 60% kontanter hadde de minimal eksponering under fallet. Det var ikke kjent for oss at dette er tillatt i konkurransen, men reglene endrer seg muligens ovenfor polarsirkelen.

Norwegian

Etter et stygt fall tirsdag, solgte vi vår posisjon i NAS på 209,3. I tillegg til bred nedgang på børsen, leverte Norwegian skuffende trafikktall for januar. Antall passasjerer var opp 11% til 2,3m, men fyllingsgraden ble lavere enn ventet på 82% vs. konsensus på 83,4%. Yield på 0,32 NOK var på linje med estimatene. Verdi frykter Norwegian vil levere Q4 tall under forventning, mye grunnet økte drivstoffkostnader som følge av den sterke oljeprisen. Med så høy gjeldsgrad, liten oljepris-hegde og en gigantisk shortandel anser vi Norwegian som litt vel risikable for øyeblikket. Norwegian er det man kan kalle en høy-beta aksje. Dette betyr at den vil oppleve et større utslag enn børsen generelt. I usikre tider som nå er det fornuftig å redusere eksponeringen i slike selskaper, da disse vil få det tøffest.

Yara International

Yara leverte torsdag sine noe skuffende Q4 resultater. Inntektene ble på 23,9 milliarder, mot ventede 25,3 milliarder. Kostnadsprogrammet ser ut til å ligge foran skjema, men inntjeningen per aksje endte fortsatt på 3,9 NOK, 10% under forventningene. Markedet overreagerte nok noe da Yara åpnet kraftig ned, men tok seg noe opp utover dagen. I skrivende stund handles Yara på 355,5 kr, like under nivået før Q4 ble sluppet ~360kr.

Tank-sektoren

Verdi NTNU har denne uken sett på oljetankermarkedet. Situasjonen i tank er at det meste for øyeblikket ser svært mørkt ut. Ratene er på bunnivåer for skip av alle størrelser, noe som gjenspeiles i aksjekursene. Flere aksjer prises til godt under estimert NAV, og pessimismen rår.

2018 ser også ut til å bli nok et dårlig år for tank, men vi mener det begynner å nærme seg tiden for å kjøpe. Mye av retningen fremover vil avhenge av skrapningstakten, og hvor mange nybygg som bestilles. Bransjen har i det siste vist tegn til et større ønske om konsolidering, heller enn bestillinger av nybygg. Samtidig er differansen mellom skrapprisen og NAV på eldre skip relativt liten, noe som kan tale for mer skraping. En annen faktor å regne med på noen års sikt, er krav om investeringer for å begrense luftforurensning (svovelrelaterte utslipp) fra skip, og krav om rensesystemer for ballastvann. Gitt at veksttakten i verdensøkonomien holder seg, tror vi tank-aksjer på noen års sikt kan vise seg å gi god avkastning.

Les forrige blogginnlegg her: https://www.nordnet.no/blogg/verdiportefoljen-uke-5/

Og følg porteføljen vår på shareville her: https://www.nordnet.no/investeringstips/skoleduellen.html

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer