Gå til hovedinnhold

Spareøkonomens råd til deg før nyttår

Det er mye å tenke på i førjulsstria, men enkelte gjøremål kan vise seg å være mer lønnsomme enn andre. Her får du fem lønnsomme råd du kan ta med deg:

Start arveoverføring

Du har lov til å gi bort en gave tilsvarende en halv ganger grunnbeløpet (G) i folketrygden uten at mottaker må skatte eller betale arveavgift for det. 1 G for 2011, ble satt i mai 2010 og er på 74 721 kr. Halvparten av dette beløpet, 37 360 kr, kan du altså gi bort til barnet ditt eller en annen av dine nærmeste. Man kan motta beløpet fra flere. Barn for eksempel kan motta en halv G både fra mor, far, bestemødre, bestefedre osv. Dette er en fin måte å starte overføring av arv og unngå arveavgift på.

Du kan også overføre aksjer og aksjefondsandeler med samme sum. Ved overføring av aksjefondsandeler trer arvingen inn i arvelaters sted, med samme kostpris som arvelater hadde og uten at det utløses gevinstbeskatning. (hvis verdien er lavere legges denne til grunn). Gevinstbeskatning eller fradrag for tap skjer først når andelene selges. 

Årets julegave

Fond er en flott julegave å gi bort. Hvis mottageren beholder gaven over lengre tid vil den sannsynligvis stige i verdi. Dersom du gir bort en slik gave til jul så får mottageren skjermingsfradrag for hele 2011, selv om den bare er eid i noen dager. Skjermingsfradrag betyr at man ikke må betale skatt av all gevinst man oppnår i et fond, bare av det som er mer enn skjermingsrenten. Skjermingsrenten er ca. det samme som du får i rente på sparekonto.

Dersom du gir bort fond til barn, vil det være lurt å legge ved et gavebrev som sier at du ønsker at disse andelene skal unntas fra Overformynderiets forvaltning/tilsyn og regnskapsplikt uten hensyn til beløp jf. vergemålsloven § 89. Grunnen til dette er at Overformynderiet kan overta forvaltningen av pengene til barna dersom de har formue på over 75 000 kr. Forvaltningen til overformynderiet er ofte med svært lav risiko og avkastning.

Spar til drømmeboligen

Er du i jobb og tjener mer enn fribeløpet, bør du sette inn sparing i Boligsparing for ungdom, BSU. Du kan sette inn opp til 20 000 per år, totalt inntil 150 000 kr inntil du er 34 år. Du får 20 prosent i skattefradrag, altså 4000 kr. I tillegg får du en hyggelig rente, så her gjelder det å se seg rundt etter hvilken bank som tilbyr den beste renten. De 4000 kronene du sparer i skatt, bør du sette av som en månedlig spareavtale i rente- eller aksjefond, alt etter hvor lenge det er til du skal kjøpe bolig. Hvis ikke så blir skattefradraget bare med i forbruket gjennom året. Er det mer enn fem år til kan du velge aksjefond. Er det kortere, velger du rentefond.

Få med deg skjermingsfradraget

Dersom du har god avkastning i en aksje eller et fond og ønsker å ta gevinst, så kan du få med deg et ekstra skjermingsfradrag om du selger etter heller enn før nyttår. Det betyr litt mindre gevinstskatt for deg. Dersom du tror markedet skal ned, er det selvsagt ikke verdt å vente for å få med seg et skjermingsfradrag på 1,6 prosent.

Har du aksjer eller fond som du har mistet troen på?

Har du aksjer eller fond med tap som du ønsker å selge, gjør det før nyttår for å få fradraget på første selvangivelse. Da er det samtidig viktig at du flytter pengene over i aksjer eller fond du har tro på.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer