Sølv – et dynamisk metall og en attraktiv investeringsmulighet

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Sølv har hatt et betydelig driv i 2020 – det er som om det går for gullmedaljen. Investorinteressen for sølv har nådd nye høyder i år, noe som fremgår av rekordnivået for fysisk sølv i produkter som handles på børs globalt (se figur nedenfor). Hos WisdomTree mener vi det er nyttig å se sølv gjennom tre unike perspektiver – taktisk, strategisk og tematisk. Sølv som en investering blir tydeligere når dens dynamiske natur studeres gjennom de tre perspektivene.

Silver held in exchange-traded productsSølv i produkter som handles på børs
Troy ounce MillionsTroy ounce Millions

Kilde: Bloomberg. Data fra 27. oktober 2020. Data starter fra 28. april 2006, som er det tidligste datapunktet som er tilgjengelig for serien. Historisk resultat er ikke en indikasjon på fremtidig utvikling, og eventuelle investeringer kan gå ned i verdi.

Et industrielt metall – det taktiske

Ifølge Silver Institute trekker det edle metallet mer enn halvparten av etterspørselen fra industrielle applikasjoner[1]. Sølv er en utmerket elektrisk leder og har også antimikrobielle egenskaper. Dette gjør sølv ideelt for bruk i elektronikk, fotografering, biler, vannrensingssystemer og medisinsk utstyr. Et konjunkturoppsving i global økonomisk aktivitet, ettersom verden kommer ut av pandemien, lover godt for etterspørsel etter fysisk sølv som et industrielt metall. Investorer som søker en taktisk eksponering for det økonomiske oppsvinget, har mulighet til å vende seg mot sølv som de ville mot et rent uedelt metall som kobber.

En ulempe og oppsideinvestering – det strategiske

På grunn av den sterke priskorrelasjonen med gull – rundt 70–80 % de siste 30 årene,[2] har sølv lignende strategiske fordeler som den gule fetteren. Investorer søker vanligvis til gull som et fristed for å sikre seg mot økonomiske, markedsmessige og geopolitiske risikoer – noe som gjør edelt metall til en nedsiderisiko-investering. Investorer har også en tendens til å legge til gull i porteføljene for å sikre seg mot økende inflasjonsnivåer – en eiendel med et økonomisk oppsving. Sølv presenterer seg selv som en alternativ ressurs for å oppnå lignende strategiske mål gitt den nære justeringen av sine prisbevegelser med gull.

Et råstoff for megatrender – det tematiske

Sølv er en integrert komponent i raskt voksende teknologiske megatrender, inkludert 5G, elektriske biler og solenergiproduksjon. 5G-teknologi fremmer for eksempel en revolusjon innen global tilkobling og krever ny infrastruktur, inkludert basestasjoner, hjemmeenheter, smarttelefoner og antenner. Sølv er et viktig materiale i 5G-økosystemet på grunn av dets bruk i halvledere, kabler, strømfordelere og enheter. Etterspørselen etter sølv på grunn av 5G forventes å vokse fra rundt 7,5 millioner gram i dag til 23 millioner gram i 2030[3]. Elektriske biler og solenergiproduksjon er like spennende vekstveier for etterspørselen etter sølv. Derfor er sølv ikke bare et aktivum her og nå, men en tematisk investering for fremtiden.

Lær mer om investeringer i sølv og fysisk søv-ETCer her.

Dette materialet er utarbeidet av WisdomTree og dets tilknyttede selskaper og er ikke ment å brukes som en prognose, forskning eller investeringsrådgivning. Det utgjør heller ikke en/et anbefaling, tilbud eller anmodning om å kjøpe eller selge verdipapirer eller å ta i bruk noen spesifikk investeringsstrategi. Meningene som uttrykkes her, er fra produksjonsdatoen og kan endres etterhvert som påfølgende forhold varierer. Informasjonen og meningene i dette materialet er hentet fra proprietære og ikke-proprietære kilder. Som sådan godtar WisdomTree, tilknyttede selskaper eller deres direktører, ansatte eller agenter ingen garanti for nøyaktighet eller pålitelighet, og intet ansvar som oppstår på annen måte for feil og mangler (inkludert ansvar overfor noen person på grunn av uaktsomhet). Informasjonen i dette materialet skal benyttes etter leserens eget skjønn. Tidligere resultater er ikke en pålitelig indikator for fremtidige resultater.


[1] Silver Institute (per oktober 2020) [2] WisdomTree (per oktober 2020) [3] Silver Institute (per oktober 2020

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer