Gå til hovedinnhold

Slik vant børstalentene fra BI Bergen årets Skoleduell

I årets Skoleduell 2017/2018 stakk Aksjeklubben BI Bergen av med seieren. De kunne vise til en avkastning på hele 17,42 % mot børsens utvikling på 14,59 % i samme periode.

Dette er Skoleduellen:
I Skoleduellen utfordrer Nordnet 14 skolegrupper til å gjøre det bedre enn analytikernes anbefalte aksjer. Hver skole får tildelt 100 000 kroner å handle for og vinneren er den som har høyest avkastning ved konkurransens slutt. Konkurransen varer vanligvis fra midten av september til slutten av mai. Følg Skoleduellens utvikling på Shareville.

Les kommentarene gjennom årets skoleduell her

Slik plukkes vinneraksjene:

Til tross for at aksjeklubben ikke har noen faste møter blir aksjeutvelgelsen jevnlig diskutert både i gangene på skolen og i Facebook-chatten.

­– Gjennom hele konkurransen kommer medlemmene i gruppen med innspill til selskaper de mener burde inkluderes i porteføljen, basert på sine egne analyser og vurderinger. Deretter blir casene diskutert i plenum hvor det gjøres en vurdering på om det er et selskap man ønsker å være investert i. Men til syvende og sist er det porteføljesjefen, som dette året har vært Richardt Apelseth, som fatter den endelige beslutningen, sier leder av klubben John-Andreas Nyheim.

Richardt mener han har sluppet unna de alt for diktatoriske avgjørelsene, og påpeker at det stort sett har vært enighet i gruppen på hvilke aksjer som skulle inn/ut av porteføljen i løpet av konkurransen.

– Når man vurderer aksjer sammen i et team, er det er viktig at man ikke blir fornærmet over at casene man fremlegger ikke er gode nok, påpeker porteføljesjefen. Det oppfordres til å stille kritiske spørsmål, så det forventes at man har gjort litt research på selskapene man pitcher. Vi ønsker å gjøre beslutningsprosessen så realistisk som mulig for å forberede dem som ønsker en karriere som analytiker eller forvalter, sier Richardt.

Hør pod-episoden med Aksjeklubben BI Bergen: Børstalentenes hemmelige aksjeoppskrift

Slik utviklet årets Skoleduell seg

Richardt mener de har vært flinke til å luke ut de største taperne fra porteføljen, og har evnet og beholde mange av de aksjene som har gitt god avkastning. Medlemmene i aksjeklubben nevner blant annet Norwegian Air Shuttle og Avance Gas som to selskaper som var oppe for diskusjon, men som de unnlot å investere i, noe som i etterkant har vist seg å være fornuftig. Aksjeklubben BI Bergen har vært tungt vektet i oljeselskapene i årets konkurranse noe som har gitt gode resultater.

– Nøkkelen til suksessen i årets skoleduell har vært risikostyringen. Vi har redusert nedsiden i porteføljen noe som har gjort at vi har tapt mindre enn de andre skolegruppene når børsen har falt, samtidig har vi vært heldige med hvor mye selskapene i porteføljen faktisk har gått. Vektingen vår i de ulike posisjonene har vært avgjørende, påpeker porteføljesjef i aksjeklubben, Richardt Apelseth.

I selve utvelgelsesprosessen av aksjer har aksjeklubben stort fokus på fundamental analyse, men de påpeker samtidig at ettersom konkurransen kun varer i underkant av 9 måneder er det naturlig at trend, moment og nyheter i markedet spiller en viktig rolle i utvelgelsesprosessen.

Slik utviklet skolegruppenes porteføljer seg de siste 7 månedene av konkurransen:

Strategi

Porteføljesjef Richardt Apelseth forteller at de har benyttet en top-down approach i forhold til hvilken andel av porteføljen som skal allokeres i aksjer. – Resten forblir i likvide midler frem til vi finner bedre muligheter, samtidig som vi sikrer porteføljen ved å holde oss unna høybetaselskaper når det er usikkerhet i makrobildet, påpeker han.

– Vi begynner å kartlegge hvilke sektorer som virker attraktive, og deretter hvilke selskaper som skiller seg ut mot sine peers, særlig på multipler og nøkkeltall. Vi dypdykker i den strategiske og finansielle posisjonen til utvalgte selskaper, hvor vi prøver å se for oss ulike scenarioer for hvert selskap fremover. Vi benytter helst DCF-analyser hvor konteksten gjør det mulig. Videre benytter vi i stor grad teknisk analyse til å time våre inngangsposisjoner, men det forutsetter at vi har god fundamental tro på selskapet, forteller Apelseth.

Richardt påpeker at de i fellesskap bestemte seg tidlig for å sikre gevinst ved 20-30 % avkastning per selskap, og måtte i enkelte tilfeller avstå fra hva de mente var fair value.

Dette kreves for å bli med i Aksjeklubben BI Bergen

John-Andreas er veldig tydelig på at en grunnleggende interesse for børs og finans er viktig for å kunne ta del i Aksjeklubben BI Bergen. Når han ble med i aksjeklubben var det en sterk interesse og ikke track-recorden som gjorde at han fikk bli med.

Medlemmene i aksjeklubben oppfordrer alle med en sterk interesse for aksjer om å søke seg til Aksjeklubben BI Bergen for å ta del i de kommende rundene av Skoleduellen.

Slik kommer du i gang med aksjehandel

Gutta i aksjeklubben tipser om at det finnes mye bra lesestoff der ute. Både artikler og leksjoner på nett, men også en rekke bøker som anbefales. De trekker blant annet frem boken “Aksjer og aksjehandel” av Stig Mikalsen som en god start for veldig mange nybegynnere. De mener også at boken til Benjamin Graham, The Intelligent Investor, er en bok som gir en fornuftig tilnærming til aksjemarkedet, med gode tekniske prinsipper. Et annet godt tips er å holde seg oppdatert på økonominyhetene og lære fra andre dyktige investorer på nettet som er villige til å dele erfaring og kunnskap fra deres reise i aksjemarkedet.

Er du student? Sikre deg studentrabatt her

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer