Slik har porteføljen min utviklet seg i januar

Januar måned startet som en drøm. Vi hadde fått den sårt tiltrengte «fase 1» avtalen mellom USA og Kina i boks, rentenivået er fortsatt lavt og alt lå til rette for et godt aksjeår. Så kom Coronoaviruset.

Januar måned startet som sagt helt fantastisk. Med en oljepris som stanget mot 70 USD fatet, en nylig undertegnet «fase 1» avtale mellom USA og Kina underbygde at Oslo Børs var et naturlig sted å være. Derimot ville ikke markedsgudene dette og vi har den siste tiden vært preget av frykt for at Coronaviruset skal føre til (i ytterste konsekvens) en global resesjon. Per slutten av januar så er det nesten 10 000 personer som er smittet, mens 213 personer er døde. Dette begynner å bli store tall og Kineserne har allerede satt i gang massive tiltak mot ytterligere spredning. Vi fikk alle se på norske TV-skjermer at det i løpet av en periode på 10 dager skulle bygges et sykehus i Hubei provinsen i Kina. Dette er noe vi vestlige aldri ville fått til, men det viser igjen hvor alvorlig myndighetene i Kina ser på dette. Vi vet enda ikke omfanget av denne potensielle epidemien og markedet frykter i dag at man skal få SARS lignende utfall, der det dessverre døde mange personer. Det helt klart farligste med dette viruset, er om det muterer og blander seg med andre typer virus og i ytterste konsekvens blir resistent mot medisiner. Jeg er ingen lege, så jeg skal ikke påkalle meg noen ekspert-rolle, men per i dag (det forandrer seg hele tiden) er dødeligheten på rundt 3 prosent, som (justert for tilfellet) foreløpig er lavt. La oss håpe det blir med det.

Verdens aksjemarkedet er i alle fall bekymret for utviklingen og har sendt de toneangivende indeksene verden over noen prosenter. Verst har det gått ut over råvare og transportsektoren. Her er vi i Norge svært tungt eksponert og når man ser en oljepris som i løpet av 14 dager har falt med over 10 USD, så gjør det sitt på Oslo Børs. I tillegg til dette har shippingsektoren fått unngjelde, både innenfor tank, tørrlast og gassfrakt. Dette er helt etter boken og disse råvaresensitive aksjene er «førstelinje» i forhold til slike katastrofer som kan inntreffe markedet fra tid til annen.

Er dette det som skal knekke verdensøkonomien?
Jeg har dessverre ikke et klart svar på dette. Men, ut i fra historien og da gjerne SARS viruset som blir nærmeste sammenligningsgrunnlag, tror jeg ikke at det er cornonaviruset som sender oss inn i en global resesjon. Som sagt er dette vanskelig å si, da omfanget potensielt kan øke på svært kort tid. Derimot ryktes det nå at Australske forskere har lyktes i å isolere viruset og forhåpentligvis er det snart prosessert en medisin mot sykdommen.

Selskapspresentasjonene for Q4 er i gang.
Midt i dette kaoset med coronaviruset presenterer verdens selskaper resultater for Q4. Per i dag har Apple, Facebook, Microsoft, Netflix og Tesla levert tall av de store gigantene. Disse har på bred front slått analytikernes estimater, som lover bra. Det er trass alt dette som er viktig i det lange løp. At selskapene til stadighet gjør det litt bedre. Her hjemme har Telenor kommet med tall og vi venter på børslokomotivene Equinor, Aker BP, Hydro, Mowi og DNB de neste ukene. Dette blir spennende å følge med på for oss som er interessert i tall og selskaper.

Min Portefølje

Elkem
Panoro Energy

Pareto Bank
Hunter Group
Sparebank 1 Midt Norge
Petrotal Corp.

Kjøp: Funcom, Pareto Bank

Salg: Elkem (40%) og Funcom.

Jeg har brukt de siste dagers uroligheter til å nettokjøpe aksjer. Jeg har fylt på i både Pareto Bank og Hunter Group. Kort fortalt fordi jeg har langsiktig tro på disse selskapene. Pareto Bank kom med svært gode tall tidligere i januar og varsler en ny utbyttepolicy. Dette synes jeg ser svært lovende ut og har vektet meg opp i aksjen.

I tillegg har jeg fortsatt troen på Hunter Group, med det fundamentale lagt til grunn tror jeg (med mindre verdensøkonomien faller inn i resesjon) at dette er et selskap som man som aksjonær blir betalt godt for å eie i 2020. Både i form av utbytte og det faktumet at jeg tror selskapet blir kjøpt opp innen relativt kort tid (10-15 måneder). Dette er tanker fra min side, men noe jeg mener å se i markedet, gitt Hunters posisjon med topp moderne skip på vannet.

Hvis du vil lese mer om rasjonale for mine investeringer i Pareto Bank og Hunter Group.

Jeg har derimot fått svi for å ha en stor syklisk eksponering den siste tiden. Dette vises også på resultatet for måneden, som absolutt ikke er bra. Sånn er det i blant og jeg har fortsatt tro på min overvekt innen sykliske selskaper.

Avslutningsvis vil jeg også nevne Funcom, som denne måneden er i en oppkjøpsprosess med Tencent. Dette er et av verdens 10 største selskaper i markedsverdi og la i løpet av januar inn et bud tilsvarende 17 kroner per aksje. Jeg valgte å selge mine aksjer til en budpremie på nesten 30 prosent. Om selskapet burde «solgt» seg dyrere eller ei skal jeg ikke gå inn på her, men tingenes tilstand er i alle fall at styret i Funcom har foreløpig godkjent budet og jeg har valgt å ta gevinsten.

Veien videre

Bortsett fra utviklingen av coronoaviruset kommer flere store selskaper med kvartalstall i perioden. Jeg er spent på hva de fleste selskapene leverer spesielt på Oslo Børs. Fra tidligere ligger det voldsomme forventninger til selskapene, og jeg er redd for at flere ikke klarer å levere dette. Dette blir som sagt toneangivende for utviklingen videre.

Om ikke Coronaviruset blir verre, da vil nok markedet overskygges av «risk off» mentalitet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Kim
Kim
03.02.2020 12:17

“Vi vet enda ikke omfanget av denne potensielle epidemien og markedet frykter i dag at man skal få SARS lignende utfall, der det dessverre døde mange tusen personer.” Vet ikke hvor du får dette tallet fra, men ut ifra tall jeg har sett så døde cirka 800 personer, ikke mange tusen personer.

Nygjo
Nygjo
07.05.2020 20:09

Har du noe analyse av Arise?
Sitter inne selv men er litt usikker for veien videre.