Gå til hovedinnhold

Slik har det gått med min fondsportefølje i første kvartal

I 2020 slo jeg verdensindeksen med et par prosent takket være overvekt i teknologi- og fornybarsektoren. I første kvartal i år er hele forspranget tapt – av samme grunn…

I denne ukes #pengepodden-episode snakker jeg og mine to gode kolleger, Mads Johannessen og Roger Berntsen, om utviklingen i våre porteføljer. Lytt her.

Oppgangen i de lange rentene både i USA og resten av verden har ført til en sektorrotasjonen fra vekst- til verdiselskaper. Dette har rammet min fondsportefølje, som har en overvekt i vekst-orienterte teknologifond og fornybarfond.

Pluss 1 % hittil i år, 3 % bak Verdensindeksen

Min fondsportefølje har gitt 1 % avkastning (per 23.3.21). Det er 3 prosentpoeng bak verdensindeksen inkl vekstmarkeder.

Jeg har vært oppmerksom på oppgangen i langrenter siden i høst, og at mange forvaltere og meglerhus har spådd en rotasjon fra vekst til verdiselskaper. Jeg valgte imidertid å innta en ”vente å se-holdning”. Frem til midten av februar var jeg veldig fornøyd med å ikke bytte fra vekst- til verdifond, men den siste måneden har jeg angret litt på det. World Information technology-indeksen til MSCI toppet i midten av februar, etter å ta steget 5-10 % fra nyttår. Fornybarfondene holdt seg også bra til midten av februar. Siden har det gått utforbakke.

Største negative bidrag i min portefølje i første kvartal er Storebrand Fornybar Energi, med minus 8 % YTD. Mine tre teknologifond, Black Rock Next Generation Technology, Black Rock World Technology og VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF har alle gitt en avkastning noe svakere enn Verdensindeksen, mellom -3 % og +2 %. Dette forklarer mindreavkastningen i første kvartal.

Største positive bidrag kommer fra mine to norske aksjefond, Alfred Berg Gambak og Landkreditt Utbytte, som har steget 7-10 % YTD, omtrent på nivå med hovedindeksen på Oslo Børs.

Det store spørsmålet er om jeg fremdeles har tro på at teknologi- og fornybarsektoren vil gi meravkastning de neste årene, eller om trause verdiselskaper blir vinneren de neste årene. I så fall bør jeg gjøre større endringer i porteføljen min. Jeg har fortsatt langsiktig tro på IT og fornybar, så jeg beholder en viss overvekt i disse to sektorene. Men jeg har redusert overvekten noe de siste ukene ved å selge meg litt ned, som følge av økte langrenter og påfølgende sektorrotasjon. Jeg har også kjøpt et nytt europeisk small-cap-fond. Mer om det senere.

Litt om min investeringsstrategi

Noen ord om min investeringsstrategi er på sin plass for nye lesere: Jeg sparer langsiktig til pensjon. Stort sett 100 % aksjeandel. Jeg sammenligner min portefølje med verdensindeksen (inklusive vekstmarkeder). Jeg er fornøyd med å få aksjemarkedets avkastning over tid, siden rentes-rente-effekten er enorm. Derfor har jeg globale indeksfond som fundament i porteføljen, og som skal utgjøre omlag 50 % av totalen. I tillegg forsøker jeg å finne noen fond som kan skape meravkastning over tid, selv om jeg vet at det ikke er noen enkel oppgave.

Jeg vet at jeg har vel mange fond i min portefølje, og vil ikke anbefale andre å ha like mange – såfremt du ikke er en fondsnerd, som meg:) Jeg er overbevist om at valg av aksjeandel (les: høy) er mye viktigere enn hvilket aksjefond man velger.

13 fond i porteføljen – overvekt tek, fornybar og Norden

I kakediagrammet under ser du min fondsportefølje, som for tiden består av 13 fond.

I øyeblikket utgjør mine to globale indeksfond 48 % av verdiene i porteføljen: Nordnet Indeksfond Global og Nordnet Indeksfond Emerging Markets. Disse to fondene utgjør tilsammen ”hele verden”, dvs All Countries-indeksen, dvs både DM og EM. Dette utgjør fundamentet i porteføljen min, og sikrer meg global markedsavkastning på omlag halve investeringen min.

De tre teknologifondene mine utgjør nå 12 % av porteføljen, ned fra 20 % i desember.

Endringer i Q1: Redusert i Storebrand Fornybar Energi og to tek-fond, kjøpt et nytt fond

Salg:

Storebrand Fornybar Energi: solgt 1/3 del av beholdningen i midten av mars. Fondet har falt over 20 % siden toppen i januar. Det burde ikke overraske noen at et fond som har steget over 100 % siste året kan falle med 20 % på noen uker. Spisse bransjefond svinger mer enn brede globale (indeks)fond – både opp og ned. Rett skal være rett: Siden jeg tok inn fondet inn i Sharevilleporteføljen min i november har det fremdeles steget 10-15 %, mot Verdensindeksens 4 %.

Black Rock Next Generation Technology: Solgte litt over halvparten av beholdningen i slutten av februar og mars. Fondet hade fantastisk avkastning i 2020, opp 110 %! Fondet er ned ca 15 % siste måned. YTD er fondet omtrent i null.

Black Rock World Technology: Solgte halvparten i midten av mars. Fondet var opp hele 80 % i 2020, men har falt 12 % siste måned. Ned 3 % YTD.

Kjøp:

T. Rowe Price European Smaller Companies: Jeg kjøpte dette europeiske small cap-fondet i midten av mars. Årsaken til at jeg kjøpte dette fondet var god historikk, med 4 av 5 stjerner i Morningstar og”silver” kvalitativ rating. (Inst-klassen av fondet har 5 av 5 stjerner og ”gold” rating.) Jeg har dessuten undervekt i Europa i min portefølje samt undervekt i small cap-kategorien. Med dette fondet får jeg en noe bedre balanse i porteføljen her. Small cap-selskaper gjør det normalt godt i starten av en oppgangsperiode, som vi trolig er i nå. SMB-selskaper (small cap) har imidertid høyere risiko enn store selskaper (large cap), så jeg forventer at dette fondet vil svinge noe mer enn et globalt indeksfond. (Jeg vurderte også fonet SEB European Equity Small Caps, som også har god historikk.)

Jeg kan nevne at jeg leter etter et godt globalt verdifond, for å få et verdifond i porteføljen som har muligheter for å slå markedet om rentene skulle øke mer enn forventet også fremover. Jeg har fortsatt ikke funnet et jeg er fornøyd med. Jeg la ut en Twittermelding for et par uker siden hvor jeg spurte om tips, og fikk blant annet forslag om Storebrand Global Value og Nordea Stabile Aksjer Global Etisk. Så langt er favoritten min en ETF som følger MSCI World Value Index, Xtrackers MSCI World Value UCITS ETF (XDEV). ETFen har lave forvaltningkostnader og lav spread.

Avkastning hittil i år:+ 1 %, 3 % bak indeks

Alle som vil kan følgemine porteføljer på Shareville.(For å se navn på fondene og få varsel når jeg kjøper og selger, må man være Nordnetkunde.) Jeg har toShareville-kontoer. Grafen under viser utviklingen i minaksjesparekonto 01.01.21-23.03.21 versus Storebrand Indeks Alle Markeder (ikke valutasikret), et globalt indeksfond som følger verdensindeksen MSCI All Countries, dvs inklusive vekstmarkeder.

Grafen under viser utviklingen i min pensjonskapitalbevis-konto 01.01.21-23.03.21:

Vektet avkastning i mine to porteføljer er altså 1 % YTD, 3 prosentpoeng bak referanseindeksen.

Vekst eller verdifond? Eller et globalt indeksfond?

Aktive fondssparere diskuterer nå om man bør velge vekst- eller verdifond fremover. Til fondssparere som er mindre interessert i fondssparing pleier jeg å si: Det enkleste er ofte det beste: Velg et globalt indeksfond. Det sier jeg også nå.

Et globalt indeksfond inneholder knappe 1600 ulike selskaper fra 23 land. De største er Apple, Microsoft, Amazon, Facebook og Google. Dette fem er vekstaksjer, men lenger ned på listen finner du en rekke verdiaksjer, som JP Morgan Chase, Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway og Exxon Mobil. Et globalt indeksfond er faktisk en god blanding mellom verdi og vekst. Det kan man også lese av aksjestil / style box på Morningstar under menyen “Innhold” på f eks DNB Global Indeks eller Nordnet Indeksfond Global (se bilde under). Her ser man at disse fondene ligger mellom vekst og verdi, altså blanding (“bld”).

PS: I dette innlegget ser jeg kun på avkastningen siste kvartal, som er en altfor kort periode til å konkludere om risikojustert avkastning har vært god eller ikke. Fondssparing er som kjent et langsiktig prosjekt. Et aksjefond får for eksempel ikke Morningstar rating før det er 3 år gammelt.

Les også: Slik har det gått med min fondsportefølje i 2020

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer