Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg

I denne episoden går Roger, Bjørn Erik og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer for første kvartal 2021. Våre tre økonomer har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert investor, mens Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs.

Se porteføljene til våre tre eksperter på Shareville: BullBerntsen, BjornNordnet og MadsNordnet

Roger – Pluss 11 % i første kvartal, 3 % foran indeks

(fra 02:09) Roger forteller at hans norske aksjeportefølje består av solide selskaper som tåler en trøkk. Equinor, Norsk Hydro og Mowi er det tre største posisjonene. Porteføljen faller som regel mindre i nedgangstider og skal normalt holde tritt med Oslo Børs oppover.

Sykliske selskaper, som energi og finans, har gjort det best i Q1, noe Rogers portefølje har nytt godt av. Det er blant annet Equinor som har bidratt til porteføljens meravkastning i Q1. Roger har ikke gjort noen endringer i porteføljen siden årsskifte.

Bjørn Erik: Pluss 1,5 % i første kvartal, 2,5 % bak indeks

(fra 12:55) I fjor hadde Bjørn Eriks Shareville-portefølje en meravkastning på et par prosentpoeng i forhold til verdensindeksen (inkl EM), takket være en overvekt i teknologifond og fornybarfond (mot slutten av året). Denne meravkastningen forsvant i første kvartal, som følge av rotasjonen fra vekst- til verdiselskaper.

Det enkleste er ofte det beste, gjentar spareøkonomen, og viser til at det er vanskelig å sette sammen en portefølje med aktive fond som slår et globalt indeksfond på lang sikt. Bjørn Erik poengterer at et globalt indeksfond inneholder knappe 1600 ulike selskaper fra 23 land. Her får du en god blanding av verdi- og vekstselskaper. Globale og EM-indeksfond utgjør knappe 50 % av hans portefølje, og det er han glad for nå.

Største negative bidrag i Q1 er Storebrand Fornybar Energi, minus 8 % YTD. Største positive bidrag er de to norske aksjefondene Alfred Berg Gambak og Landkreditt Utbytte.

Som følge av renteoppgangen har Bjørn Erik redusert overvekten i vekst-fond. Han har solgt ca 1/3-del av beholdningen i Storebrand Fornybar Energi, Black Rock Next Generation Technology og Black Rock World Technology. Han har tatt inn et nytt fond, T. Rowe Price European Smaller Companies. Argumentet er at han ønsker litt mer eksponering mot Europa og mot small cap. Fondet har 4 stjerner i Morningstar og ”Silver” kvalitativ rating. Han leter fortsatt etter et bra globalt verdifond å putte inn i porteføljen, noe han burde gjort for noen uker eller måneder siden. Bjørn Erik viser til et gratis verktøy som heter Instant X-Ray på Morningstars nettsider. Her kan man legge inn alle sine fond og se hvordan totalporteføljen er fordelt på regioner, selskaper, bransjer etc.

Mads: Pluss 2 %, 5 % bak indeks

(fra 52:32) Mads er ikke fornøyd med avkastningen det siste året. Porteføljen er foran Oslo Børs og S&P500 siste tre år, men bak indeks i 2020 og ligger bak så langt i Q1.

I første kvartal har Mads solgt hans ”baby” Panoro Energy på en oljepris på 63-64 dollar, og en gevinst på ca 40 prosent på tre år. Han har solgt Kalera, med 50 % avkastning på noen måneder. Han har også kjøpt tre nye selskaper: Betsson, Swedish Match og sist Goodtech, samt økt noe i Sagax og Kahoot.

Mads byttet ut DNB Teknologi med Storebrand Fornybar Energi i januar, som følge av tro på det grønne skiftet. Et fondsbytte som ikke har vært smart så langt. Storebrand-fondet har gitt et negativt bidrag i Q1.

Rogers Amerikanske aksjeportefølje

(fra 01:04:47) Roger la i januar i år ut to av hans amerikanske aksjeporteføljer på Shareville: US Megatrends og US Tech. Begge porteføljene ligger 6-7 % bak Nasdaq (referanseindeksen) hittil i år.

Megatrendporteføljen består av gaming-selskaper og tilhørende industrier (prosessorer og skjermkort), Activision Blizzard, NVIDIA, Take-Two Interactive, Microsoft og Advanced Micro Devices, er blant posisjonene. Roger tror at barn som vokser opp i dag ikke vil konkurrere i langrenn og fotball, men i video-gaming. Hør hvorfor.

Sjekk ut forrige episode av #pengepodden: DNB Teknologi gjør comeback med trauste teknologiaksjer

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer