Gå til hovedinnhold

Skoleduellen – Oljeprisfallet krympet kapitalen

Denne saken har blitt skrevet og publisert i Finansavisen 27. mai.

Bare fem av deltagerne i Nordnets porteføljekonkurranse tjente penger i forrige uke. Juridisk Finansklubb UiB tok gullet.

En opptrapping av handelskrigen mellom Kina og USA bidro i forrige uke til å senke oljeprisen og aksjemarkedene. HovedindeksenOslo Børs var ned med 0,3 prosent, og bare en tredel av deltagerne i Nordnets skoleduell leverte positiv avkastning. Analytikernes favorittaksjer gjorde det som vanlig aller verst, med et tap på 6,5 prosent.

Dette er Skoleduellen:
I Skoleduellen utfordrer Nordnet 14 skolegrupper til å gjøre det bedre enn analytikernes anbefalte aksjer. Hver skole får tildelt 100000 kroner å handle for og vinneren er den som har høyest avkastning ved konkurransens slutt. Konkurransen varer vanligvis fra midten av september til slutten av mai. Følg Skoleduellens utvikling på Shareville.

Følg utviklingen i Skoleduellen her.

Bred oppgang for UiB

Juridisk Finansklubb UiB (Universitetet i Bergen) økte derimot sin kapital med 3,4 prosent og tok det ukentlige gullet. Gruppen er nå blant de fire som er i pluss, siden denne runden av skoleduellen startet i september. Hele seks av dens syv aksjevalg slo markedet med en betydelig margin.

Austevoll Seafood og NEL leverte særlig imponerende kursløft. Equinor trakk derimot ned, med et kursfall på nesten seks prosent. Ukens kraftige nedtur i oljemarkedet medførte at energisektoren generelt gjorde det elendig, og mer spekulative oljeaksjer som DNO og Borr Drilling tapte over åtte prosent av sin verdi.

OsloMet på tredjeplass

Også Aksjegruppen OsloMet har tjent penger i denne runden. Laget ligger på en foreløpig tredjeplass, med en samlet avkastning på 1,7 prosent.

«Nå er det bare en uke igjen av konkurransen, og med over 20 prosentpoeng opp til ledergruppen, må vi dessverre vinke farvel til seieren,» kommenterer OsloMetstudentene på Nordnets blogg.

«Vi er likevel stolte over å ha ledet i nesten halvparten av årets skoleduell, selv om vi har fått en litt trå avslutning.»

Vingling og volatilitet

Som seg hør og bør for fremtidens finansstjerner, diskuterte Oslo-Met-studentene også situasjonen i aksjemarkedet.

«Vi ser igjen en litt økende volatilitet, som henger sammen med Trumps vinglete holdning til Kina og avtagende håp om en avtale i handelskrigen,» skriver de.

Gruppen innrømmer at det kraftige oljeprisfallet skaper bekymring rundt DNO-aksjen, som på fredag tidvis lå under en teknisk støtte på 16 kroner. Laget er imidlertid fortsatt positiv til Bouvet. Aksjekursen har steget mye, men ifølge OsloMet er P/E-multiplene fortsatt rimelige, gitt selskapets vekstutsikter.

Diskuterer nye aksjer

OsloMet nevner også Hexagon Composites og S.D. Standard Shipping, som ble tatt inn i porteføljen i april. Sistnevnte eier forsyningsskip til offshoresektoren og drar nytte av høye rater og et stramt marked. I tillegg har selskapet null gjeld og mye penger på bok, påpeker studentene. S.D. Standard Shipping kan følgelig få gode kjøpsmuligheter, dersom mer gjeldstyngede konkurrenter får betalingsproblemer og må selge eiendeler.

Når det gjelder Hexagon, tror OsloMet at aksjens inkludering i Hovedindeksen den 1. juni kan løfte kursen. Det samme er tilfellet for Fjordkraft og American Shipping Company, som skal kjøpes helt på tampen av konkurransen.

Satser på indekseffekt

«Indekseffekten er et kjent fenomen og henviser til at selskaper ofte har en unormalt høy avkastning i tiden før de kommer inn i kjente indekser,» forklarer Oslo-Met.

Gruppens egne tall viser at meravkastningen for selskaper som blir med i OSEBX-indeksen har vært rundt seks prosent i de foregående ti dagene. Over halvparten av dette har kommet dagen før aksjen inkluderes.

«Dette er blant annet på grunn av indeksfond og andre som vekter seg opp i disse aksjene i dagene før de kommer inn i indeksen,» forklarer studentene.

Se skolegruppenes kommentarer: Nordnetbloggen – Skoleduellen

Saken er skrevet av Thomas Hilmersen i Finansavisen mandag 27. mai, og co-publisert på Nordnetbloggen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer