Skoleduellen 2017/18 – Verdi NTNU

Første måned av skoleduellen

Skoleduellen er godt i gang, og med Verdi NTNU sitt første innlegg oppsummerer vi konkurransens første måned. Så langt er porteføljen vår opp 4,32% mot en sterk OSEBX på ca 5%.  Porteføljen består per nå av Aker, Avance Gas, Scorpio Bulkers, XXL og Yara International. Siden oppstart er American Shipping Company skiftet ut med Scorpio Bulkers, og Marine Harvest har gått ut.

Aker

Aker er et Røkke-kontrollert holdingselskap med eierandeler i selskaper som Ocean Yield, Aker BP, Aker Solutions, Akastor og Aker Biomarine. Dette gir eksponering mot blant annet oljesektoren som har nytt godt av en sterk oljepris siden konkurransen begynte.

Avance Gas Holding

Avance Gas har en flåte på 14 VLGC skip som frakter flytende gass, LPG, fra Midtøsten eller US-gulfen til destinasjoner i Europa, Sør Amerika og Asia. Markedet har vært helt på bunn, og gir muligheten til å bli med på en eventuell opptur. Ettersom oljeprisen går og det borres mye i USA er forskjellen i gassprisene fra land til land forventet å øke, som gir en arbitrasjemulighet. Land som f.eks. Japan er da tjent med å importere billig gass fremfor å kjøpe dyr egenprodusert gass, og dette driver ratene på skip som frakter LPG. Avance Gas er godt posisjonert  med en ung flåte og eksponering mot spotrater.

Scorpio Bulkers Inc.

Vi ser potensiale i bulkmarkedet som syklisk er på vei opp, med en historisk lav ordrebok og økende etterspørsel. Dermed er det lite som tyder på at dagsratene (Baltic Dry indeksen) skal nedover, heller det motsatte. Scorpio ble valgt av hovedsakelig to grunner. De har lav P/NAV i forhold til mange av konkurrentene, med rundt 15% discount. Og flåtesammensetningen deres er mindre utsatt for kutt i kinesisk stålproduksjon, da de eier mindre type skip som ikke brukes til frakt av jernmalm i like stor grad som de større capesize skipene.

Yara International

Gjødselmarkedet er på vei inn i sesongmessig oppsving, og sammen med et kostnadsprogrammet som skal kutte kostnader og effektivisere produksjonen synes vi Yara er et spennende case. Med høye kullpriser begrenses konkurransekraften til Kinesiske produsenter av kullbasert gjødsel, samtidig som lave gasspriser gjør Yara sin gjødsel mer konkurransedyktig. I tillegg var Peter Hemanrud på besøk hos Verdi i september, og trakk frem Yara som en god investeringskandidat. Etter hans mening er Yara der Norsk Hydro var for et år siden, og dersom utviklingen til Yara likninger på NHY blir Yara en god investering.

XXL

XXL har falt mye fra toppen på 113kr til kjøpskurs på 82,50kr. Vi tror XXL har blitt straffet hardt av markedet for lavere resultater enn ventet grunnet en snøfattig vinter. Med videre vekst i både e-handel og de fysiske butikkene, i tillegg til den nye satsingen i Østerrike har vi tro på XXL vil være en god investering.

Kontanter

Foreløpig sitter vi med 28% av porteføljen i kontanter for å være beredt på fremtidige case. Dette har bremset noe av utviklingen vår så langt, noe vi venter å ta igjen ved å ta velbegrunnede posisjoner i selskaper vi har tro på.

Følg utviklingen til porteføljen videre her: https://www.nordnet.no/investeringstips/skoleduellen.html

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer